Съхранение на отлежало вино

08 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Как да става в домашни условия и доколко е възможно

Ще започнем с един любопитен факт.

Смята се, че монахът Дом Периньон, който е създал шампанското преди повече от 320 години, е автор и на мярката от 750 мл, която вече е приета като стандарт по света.

Според неговата идея това е количеството вино, което трябва да изпива един човек на едно хранене и не бива да се отварят по-големи бутилки, за да не изветрява виното.

По-късно се създават начини за съхранение специални тапи за запушване на вече отворени бутилки.

Но, ако човек има произведено вино и то отлежава в по-голяма бутилка или си го е купил, също трябва да може да го запази, нали.

И начините на домашно съхранение стават много важни.

Първото - това са корковите тапи, за които се смята, че са естествен и сигурен начин за съхранение.

Второ - вече има и модерни стоманени тапи с уплътнители, които прилягат плътно на гърлото и възпрепятстват проникването на въздух.

Но всъщност с тапите не може да се спре развитието на вече попадналия в бутилките въздух.

Според ценителите на напитката отлични за целта са и вакуумните помпички, които работят на принципа на спринцовката и първо изтеглят въздуха от бутилката, след което тя се затапва.

При домашните производители обаче е малко по-различно. Но те отлично знаят, че на виното трябва да се гледа като на жив продукт, какъвто е то

Това означава, че изисква най-благоприятните условия, не бива да се излага на светлина или топлина, защото ще пострада.

Специалистите правят в случая подходящо сравнение с прясното мляко, например.

Него никой не би го изложил на слънце, защото знае, че ще се развали...

След бутилиране къде и как да стоят бутилките у дома

Подходящи са домашни изби или купешки собствени изби. Някои не могат да си позволят второто, какво да знаят.

Най-сполучливите места за съхранение са изби у дома. Идеалните са издълбани в скали, там температурата и влажността на въздуха са постоянни. Когато това е невъзможно, добри са и зби и мазета, който са до известна степен в земята. Продават се и модерни винени шкафове

В тях се регулират ръчно температурата и влажността, затварят се херметически. 

Каква да е температурата в избата или помещението

Какъв климат обича отлежаващото вино?

То изисква да има сравнително хладна постоянна температура - около 15-18 градуса и около 70% влажност на въздуха.

Влажността е важна

за да не изсъхват корковите тапи, с които повечето от вината са затоврени.

Ако коркът пресъхне - той се свива и тапата започва да пропуска кислород.

Тогава е реален рискът виното да се окисли, а това е един от най-неприятните дефекти.

Температурата не бива да варира

Ако тя се променя и става много ниска или много висока, това също носи сериозен риск.

Това е защото виното е съставено от много органични съединения, които при силно затопляне или силно охлаждане могат да се превърнат в съвсем различен вид органични съединения.

Тъмните бутилки са за предпочитане

Правило е виното да се съхранява в тъмни на цвят стъклени бутилки, за да не настъпи промяна в цвета му, ако евентуално, дори и за кратко, бъде изложено на светлина.

То е течен жив организъм, който диша и живее в бутилката.

С годините претърпява промяна във вкуса, по тази причинина колекционерите никога не притежават само по една или две бутилки, а купуват кашони и проследяват развитието им през няколко години, което е и тяхно хоби.

С годините, говорим за над 10-15 г., дори и най-добрите коркови тапи губят еластичността си и започват да се разпадат.

Колко трае отворената бутилка?

Веднъж отворени, бутилките трябва да се съхраняват с гумена тапа или вакуум.

Така те могат да запазят напитката за 4-5 дни, не повече.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Птичи тор за лозите

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

Няма снимка

Няколко съвета за най-качествена ракия

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Няма снимка

Падне ли температурата, тихата ферментация спира

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

Няма снимка

Загрибване на лозята да се прави след листопада

Да се прави след листопада Операцията има за цел да предпази от измръзване през зимата. При нея има особености, които ще обясним в следващия брой. Но трябва да се знае, че лозите,

Няма снимка

Отделеното вино - в чист съд

И да не се забави първото претакане След като е уцелен правилният момент за отделяне на виното от джибрите /след приключване на бурната ферментация/,

Няма снимка

Окопаването на лозята е задължително, резитба не всеки прави

Окопаването е задължително, резитба не всеки прави В късна есен в лозовите насаждения се провеждат мероприятия, чието своевременно и правилно извършване предопределя в голяма степен количеството и

Още от Фермер
Няма снимка

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за директни доставки

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани,

Няма снимка

Още 63 хил. лв. са отпуснати за компенсации от неблагоприятни климатични условия

Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 22 октомври 2018 г. Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФ "Земеделие" по схемата на

Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Непознат медонос се появи на пчелина?

Пчелар споделя на to-bee.blogspot.com: Опитах се да открия това растение с функцията на Google за търсене по изображения, но за жалост не даде резултат.

Няма снимка

Новото дръвче да е от близък разсадник

Ако ще засаждате ново дръвче, купете го от най-близкия разсадника. Задължително той трябва да е лицензиран. Така се гарантира произходът на дръвчетата, както и здравния им статус,

Няма снимка

Рекордна реколта от царевица в Украйна

В момента износът на царевица за ЕС от Украйна и Русия е доста незначителен. Въпреки това, ситуацията трябва да се промени бързо, поради рекордната украинска реколта - 2018.