За азалия с пищни цветове

08 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Грешки при отглеждането

Няма по-красива гледка от нацъфтели розови или бели помпони. Азалията ги осигурява точно в най-безцветния период- зимата. Колкото е капризно цветето, толкова и се отблагодарява за положените грижи.

Грешките по отглеждането най-често са причинени от неподходящи фактори на средата или прекалено много суетене около цветето.

Правилното място е на светло

Северният прозорец е най-подходящ

Азалията обича много светлина, но не пряка слънчева. Следователно северният прозорец е най-подходящ за нея. Прекаленото огряване може да увреди листата и да изгори цветовете.

Цветето се чувства най-добре, когато е разположенo самичкo някъде така, че да бъде основен акцент.

Препоръчително е да се държи далеч от отоплителни уреди, защото те изсушават въздуха. А азалията не харесва ниска атмосферна влажност. Оросяване веднъж-два пъти през няколко дни би ѝ се отразило много добре. Необходимо е редовно проветряване в помещението. Застоялият въздух се отразява зле на дишането на растението и забавя развитието му.

Температурата също е много важен фактор. Поддържайте я в границите между 18-20 градуса. Прегряването предизвиква увяхване и последващо опадане на листата и цветовете. Температури под 8 градуса са нежелателни. 

Поливките са най-голямата тънкост

Накисвайте саксията

Азалията обикновено се продава в саксия с размер от 11 до 15, а и по- големи. Субстратът е с кисела реакция и е специално пригоден за азалии, рододендрони и цитруси, както и за други растения, които се нуждаят от кисела среда. Той е лек, бързо поема вода, но и бързо я отдава. Тази особеност както и големите нужди от вода на азалията налагат чести поливки. Но внимавайте! Задържането на вода води до загниване на кореновата система.

Един добър съвет е да накисвате саксията докато бълбукането спре, а след това да изчакате излишната вода да се оттече. Цветето се поставя на място, като се внимава да не се върти много. Поливната вода не бива да е варовита или хлорирана. Трябва да е със стайна температура. С нея се внасят и торовете. Дозата и съставът се съобразяват с фазата, в която се намира растението.

Изберете я за подарък

Нацъфтялата азалия е много подходяща, когато искате да зарадвате някого с повод или без. Обикновено саксията се опакова в целофан или друга материя, която не пропуска вода. Колкото и да е красива опаковката, обаче тя не бива да се оставя задълго. През нея не може да се контролира състоянието на почвената влажност, а и кореновата система се задушава малко или много. Когато поднесете азалията, посъветвайте получателя да я разопакова по-скоро.

Когато избирате цвете, подхождайте разумно. Колкото повече пъпки има, толкова по-дълго ще цъфти. Редно е да проверите и дали няма някой нашественик. Азалията се напада от щитоносни въшки, нематоди и някои други насекоми. Избирайте само добре облистени растения.

Цената на една азалия зависи от размера и формата на растението. Средно голямо храстче струва около 10-15 лв., по-големи растения се срещат рядко, а формираните във форма на мини дръвче се предлагат на цени от 20-25 лв и нагоре.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Хризантемата - кралицата на есента

Как да съчетаем хризантемата и от какво да я пазим С есента разцъфтяха пищни и цветни хризантемите. Няма как да пропуснем да си поговорим за тях, колкото и да са обсъждани.

Няма снимка

Самодивско цвете се засажда сега

Еритрониумът цъфти напролет Erythronium dens-canis е луковично растение, което расте в цялата страна предимно в широколистни гори до 1200 м надморска височина.

Няма снимка

Есенната циклама издържа на студ

Цената за грудка е около 5 лева   Цикламата е едно от най- продаваните растения през студените месеци. Малко хора, обаче знаят, че у нас един вид циклама расте в диво състояние.

Няма снимка

Грижи за лилиума, след като прецъфти

Лилиумите са толкова красиви и непретенциозни, че можете да ги отглеждате почти навсякъде. За препоръчване е да засадите луковиците в градината, но ако нямате и голяма саксия ще свърши работа.

Няма снимка

Кога е най-подходящо да се садят рози

Розата е най-познатото и разпространено цвете. Дали за украса в градината или в красив букет, тя си остава и най-търсеният цвят. Сортовете и вариатетите са неизброими,

Няма снимка

Какво е това цвете и как се отглежда?

Растението от снимката е вид сансевиера, а за да бъдем по- точни - Sansevieria trifasciata Сhahniit. Народното наименование е свекървин език. Сансевиерите са красиви растения с декоративни,

Още от Фермер
Няма снимка

Няма особен оптимизъм за цените на слънчогледа

ЕС е пред рекорден внос на царевица, което обещава добри цени у нас Първите теренни данни от реколтирането на пролетниците в Северното полукълбо не са донесли съществени изменения в оценките на

Няма снимка

Ръст на регистрираните нови агромашини до края на септември

Положителна тенденция е, че се купуват повече нови и по-продуктивни   Сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието, храните и горите представи своята традиционна справка за

Няма снимка

Две седмици остават за избор на Дърво на годината

До края на месеца гласуваме за Дърво на годината в две категории, съобщават от фондация "ЕкоОбщност".  Гласуването за "Дърво с корен 2018" е  онлайн и се провежда от 3 до 31 октомври включително,

Няма снимка

Ученици бяха на урок по горска педагогика

Научиха много за прилепите и мимикрията Над 20 ученици от шести клас на училище "Димитър Талев" в Благоевград участваха в урок по горска педагогика, организиран от Югозападното държавно предприятие

Няма снимка

До 26 градуса утре, през уикенда ни очакват дъждове

През нощта ще е почти тихо. В Източна България ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, по морския бряг - до 15 градуса, предава БТА.

Няма снимка

България ще прави проекти за зелени градове

Ключовата лекция на конференция в София ще бъде за стандарта на декоративната растителност у нас  На тази тема ще се проведе конференция на 25 октомври от 9 ч.