Гарденията е ароматна, но и много капризна

08 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Прелестните бели до кремави розички изглеждат като изкуствени, но не са. Ароматът им го доказва. Гарденията е цвете, което, дори да не цъфти, привлича погледите с лъскавите си листа. Растението излъчва изтънченост и вкус. Белите цветове символизират уважение и възхищение. Колкото и да хвалим гарденията тя си остава капризно цвете. Има редица изисквания, за да се чувства добре и да цъфти обилно. Ето няколко съвета да се справите с отглеждането и да ароматизирате естествено дома си. 

Иска постоянно място, не трябва да се мести

Гарденията обича слънцето. Това, обаче трябва да се преосмисли през горещите месеци и да се осигури защита особено в следобедните часове. Около 6 часа директна слънчева светлина са идеални за развитието ѝ.

Почвата трябра да се поддържа влажна, но в никакъв случай не бива да се допуска задържане на вода в подложката на саксията. Най-добре водата да е дъждовна и да не е варовита.

Поливките зависят от температурата в помещението. А най-подходяща за гарденията е около 18-20 градуса. В такива условия се препоръчва оросяване всеки ден. Но се внимава да не се задържат капчици в цветовете и листните розетки. Това води до загниване. Всяко отклонение от горепосочените условия може да доведе до опадане на пъпки, цветове и листа.

Влажността и торенето са от значение

Уверявайте се, ако трябва всеки ден, че почвата е влажна. Ако се допусне засушаване, неразтворените цветове ще си останат затворени и ще опадат с течение на времето. Почвата в саксията трябва да е богата на органика.

Периодично добавяне на малки количества добре угнил оборски тор, биоторф от калифорнийски червеи или компост усигуряват добри условия. Ако не разполагате с тях, достатъчно е да подхранвате гарденията през две-три седмици с физиологично кисел тор.

През различните фази съдържанието на хранителните вещества трябва да се променя адекватно на нуждите на растението. По-високото съдържание на фосфор и калий винаги е добра идея. Единственият период, в който не се тори, са най-мрачните месеци - от декември до началото на февруари.

Осигурете ѝ комфорт

Пъпките опадат точно преди да се отворят? Причините: ниска влажност на въздуха, преполиване или пресушаване на почвата, прекалено слънчево огряване (особено следобедно), резки промени в температурата на средата, прекалено висока доза тор или много често подхранване.

Покафеняване на някои листа или части от тях. Този симптом се дължи на прекалено засушаване. Тъканите се обезводняват и некротират. Друга причина може да бъде задържането на вода по листата. Не е изключено покафеняване и в следствие на промяна на рН- то на почвата, както и заболяване (брашнеста мана, листни петна и др.).

Пожълтяване на междужилковото пространство на листата. И тук причините са няколко - преполиването е една от тях. Ниските температури извън оптималните граници също могат да предизвикат пожълтяване. В такива условия се влошава поемането на вода и хранителни вещества от кореновата система. Железният дефицит се среща често, ако почвената реакция преминава в алкална. Използвайте торове за гардении, азалии и рододендрони, за да не се стигне до там.

Ако гарденията не цъфти, помислете дали извършвате правилно резитбите.

Не забравяйте, че адаптирането на всяко ново цвете вкъщи отнема време. Опадането на няколко пъпки и листа не винаги е сигнал за тревога.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Хризантемата - кралицата на есента

Как да съчетаем хризантемата и от какво да я пазим С есента разцъфтяха пищни и цветни хризантемите. Няма как да пропуснем да си поговорим за тях, колкото и да са обсъждани.

Няма снимка

Самодивско цвете се засажда сега

Еритрониумът цъфти напролет Erythronium dens-canis е луковично растение, което расте в цялата страна предимно в широколистни гори до 1200 м надморска височина.

Няма снимка

Есенната циклама издържа на студ

Цената за грудка е около 5 лева   Цикламата е едно от най- продаваните растения през студените месеци. Малко хора, обаче знаят, че у нас един вид циклама расте в диво състояние.

Няма снимка

Грижи за лилиума, след като прецъфти

Лилиумите са толкова красиви и непретенциозни, че можете да ги отглеждате почти навсякъде. За препоръчване е да засадите луковиците в градината, но ако нямате и голяма саксия ще свърши работа.

Няма снимка

Кога е най-подходящо да се садят рози

Розата е най-познатото и разпространено цвете. Дали за украса в градината или в красив букет, тя си остава и най-търсеният цвят. Сортовете и вариатетите са неизброими,

Няма снимка

Какво е това цвете и как се отглежда?

Растението от снимката е вид сансевиера, а за да бъдем по- точни - Sansevieria trifasciata Сhahniit. Народното наименование е свекървин език. Сансевиерите са красиви растения с декоративни,

Още от Фермер
Няма снимка

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за директни доставки

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани,

Няма снимка

Още 63 хил. лв. са отпуснати за компенсации от неблагоприятни климатични условия

Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 22 октомври 2018 г. Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФ "Земеделие" по схемата на

Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Непознат медонос се появи на пчелина?

Пчелар споделя на to-bee.blogspot.com: Опитах се да открия това растение с функцията на Google за търсене по изображения, но за жалост не даде резултат.

Няма снимка

Новото дръвче да е от близък разсадник

Ако ще засаждате ново дръвче, купете го от най-близкия разсадника. Задължително той трябва да е лицензиран. Така се гарантира произходът на дръвчетата, както и здравния им статус,

Няма снимка

Рекордна реколта от царевица в Украйна

В момента износът на царевица за ЕС от Украйна и Русия е доста незначителен. Въпреки това, ситуацията трябва да се промени бързо, поради рекордната украинска реколта - 2018.