Коледа без истинска елха не е празнична

12 декември 2017 Цветна градина / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

През последните години все повече нашумя идеята да се украсява жива елха в саксия. След празниците тя си остава в съда или може да се засади в двора, а защо не пред блока или в парка.

Идеята е много добра, но не винаги дръвчето оцелява. В тази статия ще разгледаме видовете иглолистни, които можем да украсим през Коледните празници.

Освен това ще вмъкнем важни съвети свързани с грижите за живата коледна елха.

У нас е прието почти всяко иглолистно дръвче да се нарича елха, особено около Коледа. От ботаническа гледна точка това е погрешно. Иглолистните видове са много и всеки си има точно определено име.

Защо е важно името ли?

Ако знаете какъв вид и сорт “елха” сте си взели, можете да научите още много интересни факти и полезни съвети за отглеждането на дръвчето. Например колко време максимум може да издържи преди да започнат да падат игличките в стайни условия. Или къде да го засадите напролет (слънце, сянка, кисела почва, течение).

В България най-масово се предлагат 3-4 вида. Важно е и как стигат те до нас.

Как стига до нас?

У нас елхички се отглеждат в разсадници директно засадени в почвата. С наближаването на декември или при поръчка, но в определени сезони, всяко дръвче се вади поотделно, а кореновата система се увива в зебло (на бала) или се прехвърля в саксия.

Спазва се точно определена технология. Най-общо принципът на изваждане може да се обясни така: кореновата система представлява проекция на короната. Това включва и най-малките коренчета. Като се имат предвид размерите на надземната част, сами можете да си дадете сметка, че голяма част от кореновата система е съкратена и изрязана.

От тук идват проблемите с големите коледни елхи в саксия, а и не само с големите. Колкото по-малка коренова система е оставена, толкова по-голям е шансът дървото да не оцелее до пролетта или да боледува много.

Другият вариант за коледно дърво в саксия не се практикува у нас, или поне това е много рядко.

Елхите се отглеждат само в саксии още от малки разсадчета. Поливат се чрез капково напояване. По същия начин се подхранват по строго определена рецепта. Кореновата им система не се нарушава. Но повечето такива дървета са от внос.

Да се погрижим за нея

Първият факт, които трябва да разясним е, че иглолистните дървета също като мечките изпадат в относителен зимен сън.

Забавят се всички физиологични и биохимични процеси на растението.

Когато едно дръвче се изкара принудително от този покой, то е подложено на стрес.

Превръща се в център на коледните празници и стой в най-обитаемата стая на топло. Искаме, или не то се събужда.

Има нужда от редовни поливки. Още повече, че кореновата му система е съкратена.

Има нужда и от свеж въздух всекидневно. Нормално е да опадат малко иглички, но масовото падане е сигурен знак за прегряване и загиване на дървото.

За да се предотвратят тези нежелани последици трябва да се грижим за елхата като за цвете. Единствено подхранването не е препоръчително.

След коледните празници не е препоръчително и това да изкарате дървото директно навън. Подходът трябва да е внимателен, а преходът - плавен. Предпазването на корените от замръзване е много важно.

Смърчовете са лидери

Сребристият смърч е може би най- предлаганата елхички около коледните празници.

Игличките му са със сребристи отенъци, а формата му е правилно- пирамидална, короната е добре сгъстена и симетрично разположена.

В естествени условия може да достигне до 30 м, но не и в саксия. Обича влажна, кисела почва и пряко слънчево огряване. Понася доста ниски температури и не обича горещини.

В домашни условия, ако балата е обработена правилно, игличките ще започнат да се прореждат след 3-4 седмици. Поливките за смърча са от първостепенна важност в саксия.

Дори в градината, особено през първата година, почвата трябва да се поддържа влажна, но не подгизнала.

Този вид иглолистни дървета е най- добре да купите от лицензиран градински център или директно от разсадник.

Цената следва размерите на растението - около 30-35 лв за 50-60 см до около и над 100-140 лв. за метър и нагоре. С правилните грижи един сребрист смърч може да радва и следващите поколения.

Дървото внася аромат

Под общото латинско наименование Abies се срещат няколко вида ели - кавказка, гръцка, бяла и други. Всеки отделен вид има плюсове и минуси.

Например гръцката не израства много и не понася атмосферно замърсяване.

Кавказката ела пък е много издръжлива на ниски температури и предпочита по-неутрална реакция на почвата.

Бялата ела е разпространена повсеместно в нашите гори. Тя е изключително дълговечно растение. В естествени условия задържа игличките си по няколко години, но в стайни ще започне да ги прорежда след 2-3 седмици. Засадена в саксия няма да достигне големи размери, плюс това расте бавно.

Засадена в градина и отглеждана правилно, ще ви радва години наред. Бялата ела отделя незабравим аромат. Цената на всички ели зависи от конкретния вид и размерите на растението, но започват от около 30 лв. за 30 сантиметрово дръвче.

Кониката е гъста, красива и неповторима

Picea glauca Conica един миниатюрен смърч. Осанката на това дърво е уникална. Няма как да го сбъркате. Кониката, наричана още и Алберта, е с къси, твърди иглички. Формата на короната е конусовидна, изключително сгъстена и подредена.

Дръвчето расте бавно и достига до 3 метра височина и метър ширина. Предпочита кисели до неутрални почви, слънчево изложение и редовни поливки. Изключително издръжливо е на студ, но не харесва течение.

Като коледно дърво, може би е трудна за украсяване, но си заслужава усилието. Цената е сравнително приемлива- от 10-12 лв. за 20-30-сантиметрово дръвче до над 70 лв. за растения над метър.

Араукария - стайната елха и лесно откриваемите туи са доста по-евтин аналог на изброените дотук видове.

Напоследък в магазините за цветя започнаха да предлагат най-различни “елхички” украсени с бонбони, шишарки, рафия, опаковани саксии и т.н. Цената им е приемлива - 6-8 лв. за малки растения около 10 -15 см.

При първа възможност засадете коледната елха в градината.

Дотогава пазете корените от замръзване и не я дръжте прекалено дълго на топло.

Не забравяйте да поливате редовно и да осигурявате свеж въздух, докато ѝ се радвате.

Весели празници!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Хризантемата в дизайна на градината

Хризантемата е истинската кралица на есента. Тя е наслада за очите с ярките си цветове, чак до първия сняг. Голямо е разнообразието от сортове (около 10 хил.).

Няма снимка

Есенни цветя красят лехите

Много хора погрешно смятат, че с настъпването на есента градината трябва да премине във фаза "сън". Истината е, че есенните цветя могат да внесат невероятен колорит с характерните за този сезон

Няма снимка

Есенна висяща кошница

Петуниите, засадени във висящите кошници се поразвалиха и ни дадоха възможност да се разделим с тях и да ги заменим с есенни цветя. Висящите кошници имат своето запазено място в озеленяването на

Няма снимка

Проблеми при отглеждането джинджифиловите растения

Един от най-честите проблеми при отглеждането на растения с видоизменени корени, каквито са изброените (куркума, сиамско лале, джинджифил) е загниването на ризомите.

Няма снимка

Джинджифил в саксия

Ризоми от джинджифил можете да намерите в магазини или щандове за плодове и зеленчуци. Подберете си свежа грудка с няколко разклонения и по възможност зелени растежни точки.

Няма снимка

Есенна градинка в саксии

Есенната саксийна градина ни радва не само с красивите цветове на тревистите многогодишни растения. Листата също са важни. Впечатление могат да направят „облечените" в златисто-жълти багри

Още от Фермер
Няма снимка

Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците

Нови правила за минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo, бяха одобрени от Комисията по заетостта.

Няма снимка

От какво зависи образуването/отделянето на нектар

Събирането на нектар и преработката му в мед е една от основните дейности на пчелите. При това те се запасяват с хранителни запаси за собственото си съществуване и дават ценна стопанска продукция,

Няма снимка

България изпреварила по туризъм Кипър и Черна гора

Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5-звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев,

Няма снимка

Най-подходящото място за новото дръвче

Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата. . Надморската височина и районът са определящи дали може да

Няма снимка

Помощ от 34 млн.евро за България, Гърция, Полша и Литва

За нашата страна са 2,2 млн. евро Подпомагането е от фонд "Солидарност" по предложение на Еврокомисията и е одобрено от Европарламента и Съвета заради природни бедствия през изминалата година.

Няма снимка

Започва смяна на водопроводната мрежа в 3 села в община Генерал Тошево

Договор с държавен фонд „Земеделие” за рехабилитация на част от водопроводната мрежа на селата Спасово, Кардам и Люляково подписа кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.