Историята на големите: John Deere

14 декември 2017 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Когато Джон Диър изковал прочутия си стоманен плуг през 1837 г., той поставил началото на Deere&Company - концерн, който днес има бизнес в цял свят и за който работят повече от 70 000 души

Ася Василева

Мотото на компанията "Nothing Runs Like a Deere" и логото с елен в скок и думите JOHN DEERE под него не е променяно вече 160 години. Годишните приходи на компанията с главен офис в Илинойс, САЩ през 2013 г. са възлязли на 1.084 милиарда щатски долара.

John Deere е бранд на американската корпорация Deere&Company, която произвежда земеделска, строителна и горска техника, дизелови двигатели, трансмисии, скоростни кутии, използвани в тежкото машиностроене. Компанията предоставя финансови и други свързани услуги. Класирана е на 105-о място сред 500-е най-големи американски компании.

Ковачът Джон Диър освен че създава плуг, който решава много проблеми, предизвиквани от използваните дотогава железни и дървени плугове, променя и начинът на производство на земеделската техника. Преди него всяка машина се е изработвала едва след поръчка на клиента. Но това се случвало бавно и Джон Диър решил, че не е печеливш бизнес подход. Той започнал да произвежда своите стоманени плугове преди за тях да има конкретна поръчка. Това е позволило на клиентите не само да видят какво купуват, но и да вземат готовия продукт веднага. Този новаторски подход направил бизнеса на американския ковач изключително успешен.

Производството растяло изключително бързо и през 1849 г. компанията на Джон Диър произвежда над 200 плуга месечно.

През 1853 г. в бизнесът се включва синът на Джон Диър - Чарлз Диър. По това време компанията вече произвежда разнообразно земеделско оборудване освен плуговете, включително ремаркета, сеялки за царевица и култиватори. През 1857 месечното производство на компанията достига 1120 единици. През 1869 г. Чарлз Диър започва да създава мрежа от търговски центрове и независими дилъри, за да разшири продажбите на компанията на територията на цялата страна. През същата година компанията печели сребърен медал от 17-я годишен щатски панаир на Илинойс.

Нарасналата конкуренция в началото на 20-и век принудила компанията да излезе извън производството на инвентар и да започне производството на трактори, задвижвани на газ. През 1912 г. тогавашният президент на Deere&Company William Butterworth (зет на Чарлз Диър), който замества Чарлз след неговата смърт през 1907 г., започва експанзията на компанията в производството на трактори.

Deere&Company експериментира с производството на собствени трактори, най-успешният от които е моделът Dain All-Wheel-Drive, но в края на краищата решава да продължи през 1918 г. със закупуването на компанията Waterloo Gasoline Engine Company, която произвежда много популярния тогава трактор Waterloo Boy във фабриката си в Waterloo, Айова. Deere&Company продължава да продава тракторите под бранда Waterloo Boy до 1923 г, когато е представен моделът John Deere Model D. И днес концернът продължава да произвежда голяма част от своите трактори в Waterloo, Айова, вече наречени серии 7R, 8R и 9R.

Компанията произвежда първият си комбайн - John Deere № 2 през 1927 г. Година по-късно го следва John Deere № 1 - по-малка машина, която става много популярна сред фермерите. През 1930 г. John Deere започва да разработва технология за жътва на наклонени терени, като нейните машини получават възможност да компенсират наклони до 50 %.

През 1947 г. John Deere представя на пазара първият си самоходен комбайн - моделът 55. Скоро той е последван от по-малки модели - 40 и 45, по-големият 95, и най-големият комбайн - модел 105, който излиза на пазара през 1960 г. В средата на 50-те години на миналия век Deere представя първият прикачен хедер за царевица. През 1956 г. Deere&Company купува германският производител на трактори Heinrich Lanz AG (с бранд Lanz Bulldog).

Тракторите от серия 10 на John Deere са представени през 1960 г. и стават изключително популярни, като между 1960 и 1963 г. се продават 58 000 машини.

Така концернът увеличава пазарния си дял от 23 на сто през 1959 г. на 34 на сто през 1964 г., когато е представена серията 4020, която превръща John Deere във водещ производител на земеделска техника в САЩ.

Днес концернът Deere & Company е най-големият производител на земеделска техника в света.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Ръст на регистрираните нови агромашини до края на септември

Положителна тенденция е, че се купуват повече нови и по-продуктивни   Сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието, храните и горите представи своята традиционна справка за

Няма снимка

Agrosalon събра профи земеделци от цял свят

Повече от 500 компании от 32 държави представиха последните си разработки в областта на агропромишления комплекс, селскостопанското инженерство, биоенергията и системите за управление на

Няма снимка

Тежката машина е безопасна и ускорява работата на фермерите

За трактора серия 9 на Deutz Fahr Жан-Филип Годо казва: “340 к.с. в животновъдна ферма е невероятен избор, но не и лукс!” Френските фермери Жан-Филип Годо и брат му Жан-Кристоф обработват 350 ха.

Няма снимка

Универсал-НВГ направи полева демонстрация на пръскачки и почвообработваща техника (Снимки)

На полева демонстрация днес в землището на гр. Долна Оряховица  компанията "Универсал-НВГ" представи прикачни пръскачки (NAPA 3324), оборудвани със секционен и дистанционен контрол и на няколко дюзи

Няма снимка

Предимствата на автоматиката и безжичния обмен на данни

RAVEN TECHNOLOGIES е новият търговски партньор на “УНИВЕРСАЛ-НВГ” Американският лидер предлага иновативни технологични решения в областта на прецизното земеделие "Универсал-НВГ" ООД, гр.

Няма снимка

В Москва стартира световното изложение AGROSALON 2018

Организаторите очакват над 40 000 посетители тази година Технологична платформа за демонстрация на най-нови решения в аграрно-промишления комплекс Специално за в.

Още от Фермер
Няма снимка

Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците

Нови правила за минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo, бяха одобрени от Комисията по заетостта.

Няма снимка

От какво зависи образуването/отделянето на нектар

Събирането на нектар и преработката му в мед е една от основните дейности на пчелите. При това те се запасяват с хранителни запаси за собственото си съществуване и дават ценна стопанска продукция,

Няма снимка

България изпреварила по туризъм Кипър и Черна гора

Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5-звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев,

Няма снимка

Най-подходящото място за новото дръвче

Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата. . Надморската височина и районът са определящи дали може да

Няма снимка

Помощ от 34 млн.евро за България, Гърция, Полша и Литва

За нашата страна са 2,2 млн. евро Подпомагането е от фонд "Солидарност" по предложение на Еврокомисията и е одобрено от Европарламента и Съвета заради природни бедствия през изминалата година.

Няма снимка

Започва смяна на водопроводната мрежа в 3 села в община Генерал Тошево

Договор с държавен фонд „Земеделие” за рехабилитация на част от водопроводната мрежа на селата Спасово, Кардам и Люляково подписа кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.