Как ухае виното и кои нюанси сочат дефект

22 декември 2017 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

А и как да прецените дали и от какво може да е болна напитката - аромат на оцет е опасен, утайката не е толкова страшна

Направете у дома своя диагностика на виното, което сте произвели и наляли в бъчвата.

Имайте предвид следното:

Долавя ли се дори и лека миризма на оцет -виното ви най-вероятно е започнало да се инфектира.

Помирисвате ли аромат, който много ви прилича и наподобява на развалени яйца - да знаете, че това всъщност е миризмата на сероводород.

Тя се дължи на някакви пропуски от ваша страна.

Означава още, че или сте прекалили при сулфитирането, или имате някои друг пропуск.

Изходът в този случай е да се направи поне едно сериозно проветряване - т.е. да се прехвърли един-два пъти виното, за да "погълне" въздух и сероводородът да успее да "излети".

Мирише ли ви на плесен или мухъл - трябва да знаете, че това се дължи най-често на нечисти съдове. Вторият вариант да срещате този дефект е да са плесенясали някои от дъгите на бъчвата.

Да надникнем и в бутилките...

Там също се иска носът ви да заиграе:

Ако виното е вече в стъкло и има дъх на плесен или мухъл - може причината да бъде в изполвани коркови тапи, които са стари и замърсени - това допускат немалко домашни производители.

Ако и друг път искате да сте пестеливи и да употребявате такива тапи, да знаете, че те дават дефект - затова преди употреба ги сложете да кипнат във вода - така ще изчезнат бактериите в тях, пък и ще поомекнат.

Аромат на шери, долавяте ли го - него само шерито трябва да го притежава, но в останалите случаи той е знак на окисление или вид изветряване.

Това обикновено се получава при непълни съдове или прекалено проветряване.

Виждате ли т.нар. мътнота или опалесценция, която е най-слабата степен на мътнотата?

Долавяте ли знаци на оцетно вкисване, или на вторична ферментация, от която се размътва виното.

Не ги пренебрегвайте - виното ви трябва да е винаги бистро и с ярък цвят.

Всяка подобна мътнота вероятно се дължи на бактериална зараза.

Наблюдавате ли безцветни кристали във виното?

Някои ги харесват дори, те не са голям дефект, дължат се на естественото отлагане на соли на винената киселина, които не променят вкуса на виното, но са видими. Тези кристали се образуват при ниска температура, като се затопли малко, те изчезват.

Виждате ли познатата най-често утайка - това не би трябвало особено да ви притеснява. Но е добре виното може да се декантира, стига утайката да не се дължи на дрожди и бактерии, които може да са го разболяли.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Птичи тор за лозите

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

Няма снимка

Няколко съвета за най-качествена ракия

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Няма снимка

Падне ли температурата, тихата ферментация спира

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

Няма снимка

Загрибване на лозята да се прави след листопада

Да се прави след листопада Операцията има за цел да предпази от измръзване през зимата. При нея има особености, които ще обясним в следващия брой. Но трябва да се знае, че лозите,

Няма снимка

Отделеното вино - в чист съд

И да не се забави първото претакане След като е уцелен правилният момент за отделяне на виното от джибрите /след приключване на бурната ферментация/,

Няма снимка

Окопаването на лозята е задължително, резитба не всеки прави

Окопаването е задължително, резитба не всеки прави В късна есен в лозовите насаждения се провеждат мероприятия, чието своевременно и правилно извършване предопределя в голяма степен количеството и

Още от Фермер
Няма снимка

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за директни доставки

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани,

Няма снимка

Още 63 хил. лв. са отпуснати за компенсации от неблагоприятни климатични условия

Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 22 октомври 2018 г. Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФ "Земеделие" по схемата на

Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Непознат медонос се появи на пчелина?

Пчелар споделя на to-bee.blogspot.com: Опитах се да открия това растение с функцията на Google за търсене по изображения, но за жалост не даде резултат.

Няма снимка

Новото дръвче да е от близък разсадник

Ако ще засаждате ново дръвче, купете го от най-близкия разсадника. Задължително той трябва да е лицензиран. Така се гарантира произходът на дръвчетата, както и здравния им статус,

Няма снимка

Рекордна реколта от царевица в Украйна

В момента износът на царевица за ЕС от Украйна и Русия е доста незначителен. Въпреки това, ситуацията трябва да се промени бързо, поради рекордната украинска реколта - 2018.