Цинерария - малко цвете с много цветове

22 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Малката, но пищно цъфтяща цинерария (Cineraria сruentus)се представя във всевъзможни багри, че дори и в двуцветни комбинации с бяло око.

Pericallis x hybrida са най- разпространените кръстоски, които можете да намерите на българския пазар през януари и февруари. Червени, розови, лилави, сини и двуцветни маргаритки ще се усмихват в цветарските магазини и то на приемливи цени.

Растението не се слави с дълъг живот у нас, но пък дори и за кратко внася настроение с цветовете си. Малката туфичка изисква специфични грижи.

Не се нуждае от подхранване

Обича умерените температури

Цветето ще се чувства идеално в стайни условия при температура от 18 до 22 градуса. Мястото не бива да е много слънчево. Прякото огряване провокира по-бързо прецъфтяване. Ако забележите това, достатъчно е да го преместите в някое сенчесто ъгълче и да намалите температурата(12-18 градуса).

Поливки се извършват често, особено по време на цъфтеж. Водата не бива да се задържа по листата, в основата на стъблата или в подложката. Цинерарията често страда от брашнеста мана и кореново гниене. Мокренето е предпоставка за развитието на тези болести. Не е желателно да се допуска пресъхване. То стресира растението и то бързо повяхва. Не са малко случаите, в които това състояние е необратимо.

Най-добрият вариант за поливане е чрез накисване на саксията в съд с престояла вода. Нивото на водата не бива да надхвърля ръба на саксията. Тя се вади, когато бълбукането спре. Следва отцеждане на излишната вода и цветето се поставя на постоянното място.

В домашни условия цинерарията ще цъфти до 4-5 седмици. През това време няма нужда от подхранване, защото в почвения субстрат са прибавени достатъчно торове. Допълнителното подхранване само би ускорило прецъфтяването.

Има градински братовчед

Senecio maritina или Cineraria maritime е малка туфичка достигаща височина около 30 см. Уникалността на това растение не е в цветовете, а в листата. Освен интересната им форма и цветът им е много различен от повечето градински растения. Сенециото се цени заради сивобелите си дълбоко нарязани листа. Те са покрити сякаш със сребрист прах и придават мекота във всяка цветна комбинация или бордюр.

Цветовете му са разположени на не много дълги дръжки над листната маса. Те са жълти и топчести. Не предизвикват голям интерес в градината. Доста често дори се отстраняват още преди да са разцъфтели.

Сенецио се засява януари и февруари

Семенцата на сенециото са дребни. Те имат нужда от светлина при покълването. Затова се поставят върху торфен субстрат без да се покриват с него. Поддържат се постоянно влажни чрез оросяване. Температурата трябва да е в границите между 18 и 22 градуса. След покълване леко се намалява.

Младите растения могат да се засадят на открито в градината след преминаване на опасността от повратни мразове или да се разсадят в саксии. Разстоянията на засаждане между растенията са 15-20 см.

Мястото на сенециото е на слънце. Докато се прихване почвата се поддържа влажна. След това става практически толерантно на засушаване и не се нуждае от много грижи.

Подхранване във високи дози предизвиква прекалено прорастване на височина и полягане на тънките леторасти. Това може да се случи и ако сенециото е засадено на по-сенчфесто място. За да се предотврати, се препоръчва резитба.

Сребристото цвете няма неприятели

Сенециото е устойчиво на болести. Не го нападат и насекомите. Тази негова особенност го прави желано във всяка градина.

Засадено в бордюр, като акцент или в комбинация с други цветя, сенециото бързо се превръща в звездата в градината. Сребристите листа все по-често се прилагат и във флористиката.

Използват се в свежо и в сухо състояние за булченски букети, цветни инсталации и аранжировки. Все пак при работа със сенецио трябва да се внимава.

То отделя сокове, които могат да предизвикат дразнене при чувствителна кожа.

Най-търсени са сортовете Silver Dust, Silver Lace и Cirrus. В търговската мрежа млади растения се предлагат на цена около 2 лв. към края на март.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Хризантемата - кралицата на есента

Как да съчетаем хризантемата и от какво да я пазим С есента разцъфтяха пищни и цветни хризантемите. Няма как да пропуснем да си поговорим за тях, колкото и да са обсъждани.

Няма снимка

Самодивско цвете се засажда сега

Еритрониумът цъфти напролет Erythronium dens-canis е луковично растение, което расте в цялата страна предимно в широколистни гори до 1200 м надморска височина.

Няма снимка

Есенната циклама издържа на студ

Цената за грудка е около 5 лева   Цикламата е едно от най- продаваните растения през студените месеци. Малко хора, обаче знаят, че у нас един вид циклама расте в диво състояние.

Няма снимка

Грижи за лилиума, след като прецъфти

Лилиумите са толкова красиви и непретенциозни, че можете да ги отглеждате почти навсякъде. За препоръчване е да засадите луковиците в градината, но ако нямате и голяма саксия ще свърши работа.

Няма снимка

Кога е най-подходящо да се садят рози

Розата е най-познатото и разпространено цвете. Дали за украса в градината или в красив букет, тя си остава и най-търсеният цвят. Сортовете и вариатетите са неизброими,

Няма снимка

Какво е това цвете и как се отглежда?

Растението от снимката е вид сансевиера, а за да бъдем по- точни - Sansevieria trifasciata Сhahniit. Народното наименование е свекървин език. Сансевиерите са красиви растения с декоративни,

Още от Фермер
Няма снимка

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за директни доставки

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани,

Няма снимка

Още 63 хил. лв. са отпуснати за компенсации от неблагоприятни климатични условия

Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 22 октомври 2018 г. Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФ "Земеделие" по схемата на

Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Непознат медонос се появи на пчелина?

Пчелар споделя на to-bee.blogspot.com: Опитах се да открия това растение с функцията на Google за търсене по изображения, но за жалост не даде резултат.

Няма снимка

Новото дръвче да е от близък разсадник

Ако ще засаждате ново дръвче, купете го от най-близкия разсадника. Задължително той трябва да е лицензиран. Така се гарантира произходът на дръвчетата, както и здравния им статус,

Няма снимка

Рекордна реколта от царевица в Украйна

В момента износът на царевица за ЕС от Украйна и Русия е доста незначителен. Въпреки това, ситуацията трябва да се промени бързо, поради рекордната украинска реколта - 2018.