Африканската теменужка цъфти и през зимата

22 декември 2017 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Най-голямата тънкост е поливането

Африканските теменужки са любимки на много хора, но и много се оплакват, че не могат да се справят с тях. Всъщност отглеждането им е много лесно. Изискват се само малко усет и правилни грижи. Като типично топлолюбиво цвете сентполията се чувства добре в стайни условия. Дори близо до отоплителни уреди се представя добре.

Най-голямата тънкост е поливането. Водата не бива да е студена. Леко хладка е идеална. Избягва се мокрене на листата и задържане на вода в основата на цветето. Водата се налива в подложката на саксията и се изчаква да попие сама в почвения субстрат. Излишната се отстранява задължително. От време на време саксията може да се потапя, но водата не бива да надхвърля ръба. Още по-лесно е, ако растението се сдобие със специално пригоден нов дом с отвор за поливки.

Трябва да е на светло

Но не и пряко на слънце

Сентполията не се нуждае от много ярка и пряка слънчева светлина. Ето защо зимните условия са идеални за нея. На перваза на прозореца би се чувствала много добре.

Има обаче два проблема. Единият е, че стъклата са значително по-студени от температурата в стаята, а другият е радиаторът отдолу. Трябва да се потърси компромисен вариант -хем листата да нямат пряк контакт с ледените стъкла, хем кореновата система да не прегрява от отоплителното тяло.

Температурата не бива да пада под 15-20 градуса и да надвишава 28-32 градуса. Подхранване може да се извършва на всеки две седмици със специален тор за африкански виолетки. Свежият въздух също помага за развитието на цветето.

Редовно почиствайте отмрели листа и прецъфтели цветове. Предотвратява появата на гниене.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Хризантемата - кралицата на есента

Как да съчетаем хризантемата и от какво да я пазим С есента разцъфтяха пищни и цветни хризантемите. Няма как да пропуснем да си поговорим за тях, колкото и да са обсъждани.

Няма снимка

Самодивско цвете се засажда сега

Еритрониумът цъфти напролет Erythronium dens-canis е луковично растение, което расте в цялата страна предимно в широколистни гори до 1200 м надморска височина.

Няма снимка

Есенната циклама издържа на студ

Цената за грудка е около 5 лева   Цикламата е едно от най- продаваните растения през студените месеци. Малко хора, обаче знаят, че у нас един вид циклама расте в диво състояние.

Няма снимка

Грижи за лилиума, след като прецъфти

Лилиумите са толкова красиви и непретенциозни, че можете да ги отглеждате почти навсякъде. За препоръчване е да засадите луковиците в градината, но ако нямате и голяма саксия ще свърши работа.

Няма снимка

Кога е най-подходящо да се садят рози

Розата е най-познатото и разпространено цвете. Дали за украса в градината или в красив букет, тя си остава и най-търсеният цвят. Сортовете и вариатетите са неизброими,

Няма снимка

Какво е това цвете и как се отглежда?

Растението от снимката е вид сансевиера, а за да бъдем по- точни - Sansevieria trifasciata Сhahniit. Народното наименование е свекървин език. Сансевиерите са красиви растения с декоративни,

Още от Фермер
Няма снимка

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за директни доставки

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани,

Няма снимка

Още 63 хил. лв. са отпуснати за компенсации от неблагоприятни климатични условия

Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 22 октомври 2018 г. Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФ "Земеделие" по схемата на

Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Непознат медонос се появи на пчелина?

Пчелар споделя на to-bee.blogspot.com: Опитах се да открия това растение с функцията на Google за търсене по изображения, но за жалост не даде резултат.

Няма снимка

Новото дръвче да е от близък разсадник

Ако ще засаждате ново дръвче, купете го от най-близкия разсадника. Задължително той трябва да е лицензиран. Така се гарантира произходът на дръвчетата, както и здравния им статус,

Няма снимка

Рекордна реколта от царевица в Украйна

В момента износът на царевица за ЕС от Украйна и Русия е доста незначителен. Въпреки това, ситуацията трябва да се промени бързо, поради рекордната украинска реколта - 2018.