Фермерите ни - с едни от най-високите цени за качествено свинско трупно месо

22 декември 2017 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Българските фермери се ползват от едни от най-високите цени за качествено свинско трупно месо (Е-клас) в ЕС, това е едно от основните заключения в новия секторен анализ на фондация ИнтелиАгро.

Свиневъдството в България е отрасъл с традиции, който след дълъг период на упадък днес e един от най-перспективните браншове на животновъдството. Ако към днешна дата родното производство задоволява едва около 40% от вътрешното търсене, налице са всички предпоставки този дял да надхвърли 60% в следващите три години и да продължи да расте. В основата на това възходящо развитие са силното вътрешно търсене, относително високите цени на местната продукция и публичната подкрепа, сочи анализът.

Високата инвестиционна активност, ниската производствена база и подходящите условия (обезпеченост със сравнително евтини фуражи, слаба уплътненост на обработваемата земя с животни, ниски данъци) могат да бъдат използвани за привличането на чуждестранни инвестиции в сектора.

Анализаторите са направили преглед на различни аспекти от бизнеса – тенденциите в производството, потреблението, технологичното равнище, средствата за производство, структурата на веригата на доставките, регулациите и публичната политика, както и информация за ключовите пазарни играчи. Периодът на наблюдение (2007-2017 г.) е изключително динамичен за българското свиневъдство, имайки предвид както ожесточената конкуренция, така и подобрения достъп до технологии и финансиране след присъединяването към общия пазар на ЕС.

Основните заключения на анализа са:

Производството в българското свиневъдство уверено се възстановява през последните три години, докато в същото време отрасълът става все по-концентриран и индустриализиран;

Увеличаването на производството е подкрепено от силното вътрешно търсене и наличието на публична финансова подкрепа;

Въпреки ръста, местната продукция е все още по-малко от половината от общото вътрешно търсене;

Българските фермери се ползват от едни от най-високите цени за качествено свинско трупно месо (Е-клас) в ЕС;

Евтиното местно зърно и изключително ниският интензитет на ЖЕ на единица площ обработваема земя са ключови конкурентни предимства на страната;

Ефективността на стопанствата постоянно се повишава, в следствие на вносните генетика, технологии и know-how.

Ръстът в производството вероятно ще продължи поне в средносрочен план (3-5 години), което неминуемо ще доведе до понижение в доходността на отрасъла.

Липсата на голяма индустриална кланица ще се усеща все по-сериозно през следващите години. Това е основната оперативна пречка пред преработвателите да използват повече българска суровина.

Докато българското свинско месо се продава почти изцяло на дребно на потребителите, месопреработката разчита основно на по-евтин внос. Свинското месо (охладено и замразено) е категорията с най-голяма стойност във вноса на селскостопанска продукция в страната.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

С 1% са намалели млечните ферми в света през 2017 г., но са увеличили производството си

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

Няма снимка

Германските свиневъди още са европейски лидери

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

Няма снимка

1,4% ръст на европейското млекопроизводство въпреки сушата

Сухото лято не е оказало чак толкова силно влияние на европейското млекопроизводство, колко се очакваше, е оценката на аналитиците на USDEC (Американският млечен експортен съвет).

Няма снимка

Опаразитяването може да ви “изяде” приходите

В Германия за угояване на свине фермерът получава 130 евро, след разходите за фураж остават едва 7,50 евро, напомнят от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) Жени Владинова Много производители

Няма снимка

БАБХ: Чумата по овцете продължава да се разпространява из Странджанско

Чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява в Странджанско, след като в нови селища продължават да бъдат откривани животни с антитела,

Още от Фермер
Няма снимка

Зрелостта влияе върху съхранението на плодовете

Много е важно плодовете да се прибират навреме, тъй като степента им на зрелост в момента на беритбата оказва влияние върху продължителността на съхранението им.

Няма снимка

На места в Източна България може да превали днес

От изток облачността ще се увеличава и по-късно след обяд в източните райони са възможни слаби превалявания.Такава е прогнозата на НИМХ към БАН, предаде БТА.

Няма снимка

Първи признаци за инсулт

Изследванията показват, че мозъчният кръвоизлив често изпраща предупредителни сигнали няколко часа или дори дни преди началото. Има така наречените “прекурсори” на инсулт,

Няма снимка

Противоречиви мнения за медосбора от облепиха

Повечето източници съобщават, че облепихата се опрашва от вятъра, а не от пчелите. Но един руски форум според пчелари пчелите посещават облепихата по време на цъфтеж, за да събират прашец,

Няма снимка

Здравната инспекция в Габрово предупреждава за Ку-треска по животните

Районната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово предупреждава за усложнена епидемиологична обстановка в областта в следствие на регистрирани огнища на Ку-треска по животните, предава БНР.

Няма снимка

Очаква се недостиг на бира в света поради глобалното затопляне

Поради глобалното затопляне предлагането на бира на световния пазар може да падне с 16% - това е сравнимо с потреблението на пенливата напитка в Съединените щати.