Черноломие доказва как кооперациите са успешни

28 декември 2017 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

За съжаление кооперациите не успяха да се наложат като водеща земеделска структура у нас. Повечето фалираха, в момента са останали много малко. Като изключение от правилото обаче има и такива, които продължават да работят, и то доста успешно.

На гости сме именно на една такава кооперации, нарича се Черноломие и стопанисва земите на с. Горско Абланово, Търговищка област. Тази година е юбилейна за стопанството, което навършва 25 години от основаването си. Разговаряме за успехите и проблемите на родното земеделие с председателят й Петко Петков, който е на този пост от основаването на кооперацията през далечната 1997 г.

Макар и работещо, земеделието в България е доста трудно, споделя Петко Петков. За съжаление положението не става по-добро, въпреки, че се работи, и то здраво. Да, в последните години се получават по-високи добиви като цяло, но пък цените на растителната продукция са по-ниски, а разходите по производството непрекъснато се увеличават.

За специалист, които вече над 25 години ври и кипи в тази сфера, е ясно, че земеделският бизнес е рисков, както и много бързо променящ се. За да си успешен и да даваш всичко от себе си, вече не е достатъчно. Трябва още, и още. Трябва да си 24 часа на полето, за да следиш състоянието на посевите, да си в крак с новите технологии и да ги прилагаш в практиката си.

И тук, в кооперация Черноломие всичко това се случва. Затова и стопанството се справя с предизвикателствата в бранша, и прави едно високоефективно земеделско производство.

Още за успешната кооперация, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 28 декември - 3 януари.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Корените на рапицата трябва да са добре развити

Поникването на рапицата е един от най-критичните моменти в отглеждането на маслодайната култура. През тази есен в някои райони на страната много от земеделските производители основателно отложиха

Няма снимка

Оценката на пестицидите се прави от различни организации

Пестицидите са стриктно регулирани в повечето региони на света, редица международни организации, като Световната здравна (WHO) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD)

Няма снимка

Как се регулират пестицидите в Европейския съюз

EFSA и оценката на активните субстанции Д-р Ирена Богоева Дирекция ОРХВ, ЦОРХВ Търговията и разпространението на продукти за растителна защита (ПРЗ) се регулира от законодателството в Европейския

Няма снимка

LED осветление оптимизира добивите в оранжерийното производство на зеленчуци

Най-големият в света проект с изкуствено осветление в оранжерия за производство на зеленчуци ще удвои площта си. Причината са постигнатите успехи за подобряване на добивите.

Няма снимка

Ангел Кинанов, Панамин Ко.: „Сега е моментът да осигурите по-добро презимуване на есенниците!“

- Г-н Кинанов, 2018 г. беше изключително тежка за много от зърнопроизводителите, поради нестабилното време – пролетна суша, обилни летни валежи, които възпрепятстваха жътвата.

Няма снимка

Почвени подобрители ПН-98 и ПП-76 неутрализират кисели почви

Може без ограничение да се ползват както в класическото земеделие, така и в производството на биопродукти Почвени подобрители за неутрализиране на кисели почви ПН-98 и ПП-76 предлага на пазара

Още от Фермер
Няма снимка

Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците

Нови правила за минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo, бяха одобрени от Комисията по заетостта.

Няма снимка

От какво зависи образуването/отделянето на нектар

Събирането на нектар и преработката му в мед е една от основните дейности на пчелите. При това те се запасяват с хранителни запаси за собственото си съществуване и дават ценна стопанска продукция,

Няма снимка

България изпреварила по туризъм Кипър и Черна гора

Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5-звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев,

Няма снимка

Най-подходящото място за новото дръвче

Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата. . Надморската височина и районът са определящи дали може да

Няма снимка

Помощ от 34 млн.евро за България, Гърция, Полша и Литва

За нашата страна са 2,2 млн. евро Подпомагането е от фонд "Солидарност" по предложение на Еврокомисията и е одобрено от Европарламента и Съвета заради природни бедствия през изминалата година.

Няма снимка

Започва смяна на водопроводната мрежа в 3 села в община Генерал Тошево

Договор с държавен фонд „Земеделие” за рехабилитация на част от водопроводната мрежа на селата Спасово, Кардам и Люляково подписа кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.