Борбата със струпясването по ябълката е целогодишна

29 декември 2017 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Дукена Жолева

Струпясването е една от най-опасните болести по ябълката, която може напълно да компрометира реколтата. При ненавременна и редуцирана растителна защита повредите от струпясване по плодовете могат да достигнат до 90-95%. Болестта се причинява от гъба. Тя напада всички надземни части на ябълката. Признаците на болестта се забелязват още в началото на вегетацията. По долната повърхност на младите листа се наблюдават масленозелени петна покрити с налеп. По-късно петната се появяват и по горната повърхност на листата. Те могат да бъдат дифузни или закръглени. По листните дръжки петната са с удължена форма.

Силно нападнатите листа от струпясване преждевременно окапват

Патогенът поврежда цветовете, завръзите и по-рядко едногодишните леторасли. По кората на плодовете се образуват тъмнозелено-кафяви грапави петна с ясно очертана периферия, отделена с контур от здравата тъкан. При късни зарази болестта се развива по време на съхранение на плодовете.

През есента, в началото на листопада, силно нападнатите от струпясване ябълкови насаждения трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид (500 г на 10 л вода). Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването.

След листопада листата трябва да се събират и унищожават, тъй като патогена зимува в растителните остатъци. Важно агротехническо мероприятие, с което се редуцира инфекцията от струпясване е качествената обработка на почвата през есента (на дълбочина 20-25 см).

Друго важно агротехническо мероприятие за ограничаване на болестта са профилактичните пръскания.

* Преди набъбване на пъпките се провежда зимното пръскане с 2% бордолезов разтвор.

* В периода от набъбване до разпукване на пъпките ябълките се третират профилактично с 1% бордолезов разтвор или с някой от посочените контактни фунгициди: шампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, купроксат ФЛ - 0,3%.

* През април срещу струпясването по ябълката, се провежда предцъфтежно пръскане във фаза цветен бутон. При чувствителните на брашнеста мана сортове (Червена Превъзходна, Златна превъзходна, Грени Смит, Джонатан, Виста Бела, Айдаред и др.) се препоръчва третиране с фунгициди ефикасни срещу двете болести (струпясване и брашнеста мана): строби ДФ - 0,02%, скор 250 ЕК - 0,02%, флинт макс 75 ВГ - 0,02%, шавит Ф 72ВДГ - 0,2% и др.

* През май през периода на формиране и наедряване на завръзите (до големина на орех) трябва да се провеждат сгъстени пръскания през 8 -10 дни. Подходящи за целта са някои от посочените по-горе препарати, а също така и фунгицидите: фабан - 0,12%, хорус 50 ВГ - 0,03% (профилактично), хорус 50 ВГ - 0,05% (лечебно), дифо 25 ЕК- 0,02% и др.

През летните месеци преминават критичните фази за заразяване на плодовете

със струпясване. Растително-защитните пръскания са в зависимост от степента на допуснати зарази. В ябълковите градини, с ниска степен на зараза, се провеждат профилактични пръскания с контактни препарати, а при висока степен - е наложително третиране със системни фунгициди.

За ограничаване на късните зарази

от струпясване, които се развиват по време на съхранение на плодовете, 15-20 дена преди беритбата, се препоръчва третиране с подходящ за целта фунгицид: флинт макс ВГ-0,02% (14 дни), санкоцеб 80 ВП - 0,2% (28 дни), скор 250 ЕК-0,02% (30дни) и др. В скобите е посочен карантинният срок.

През вегетацията един и същ системен фунгицид не е желателно да се употребява повече от три пъти.

Препаратите, които се препоръчват за борба със струпясването по ябълката са ефикасни и срещу струпясването при крушата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Корените на рапицата трябва да са добре развити

Поникването на рапицата е един от най-критичните моменти в отглеждането на маслодайната култура. През тази есен в някои райони на страната много от земеделските производители основателно отложиха

Няма снимка

Оценката на пестицидите се прави от различни организации

Пестицидите са стриктно регулирани в повечето региони на света, редица международни организации, като Световната здравна (WHO) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD)

Няма снимка

Как се регулират пестицидите в Европейския съюз

EFSA и оценката на активните субстанции Д-р Ирена Богоева Дирекция ОРХВ, ЦОРХВ Търговията и разпространението на продукти за растителна защита (ПРЗ) се регулира от законодателството в Европейския

Няма снимка

LED осветление оптимизира добивите в оранжерийното производство на зеленчуци

Най-големият в света проект с изкуствено осветление в оранжерия за производство на зеленчуци ще удвои площта си. Причината са постигнатите успехи за подобряване на добивите.

Няма снимка

Ангел Кинанов, Панамин Ко.: „Сега е моментът да осигурите по-добро презимуване на есенниците!“

- Г-н Кинанов, 2018 г. беше изключително тежка за много от зърнопроизводителите, поради нестабилното време – пролетна суша, обилни летни валежи, които възпрепятстваха жътвата.

Няма снимка

Почвени подобрители ПН-98 и ПП-76 неутрализират кисели почви

Може без ограничение да се ползват както в класическото земеделие, така и в производството на биопродукти Почвени подобрители за неутрализиране на кисели почви ПН-98 и ПП-76 предлага на пазара

Още от Фермер
Няма снимка

Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците

Нови правила за минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo, бяха одобрени от Комисията по заетостта.

Няма снимка

От какво зависи образуването/отделянето на нектар

Събирането на нектар и преработката му в мед е една от основните дейности на пчелите. При това те се запасяват с хранителни запаси за собственото си съществуване и дават ценна стопанска продукция,

Няма снимка

България изпреварила по туризъм Кипър и Черна гора

Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5-звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев,

Няма снимка

Най-подходящото място за новото дръвче

Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата. . Надморската височина и районът са определящи дали може да

Няма снимка

Помощ от 34 млн.евро за България, Гърция, Полша и Литва

За нашата страна са 2,2 млн. евро Подпомагането е от фонд "Солидарност" по предложение на Еврокомисията и е одобрено от Европарламента и Съвета заради природни бедствия през изминалата година.

Няма снимка

Започва смяна на водопроводната мрежа в 3 села в община Генерал Тошево

Договор с държавен фонд „Земеделие” за рехабилитация на част от водопроводната мрежа на селата Спасово, Кардам и Люляково подписа кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.