Минералното хранене влияе на растителната продукция

29 декември 2017 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Как се променя съдържанието на белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини

Доц.д-р Енчо Мянушев

По този въпрос най-много изследвания както в страните от ЕС, така и у нас има за житните култури (пшеница, царевица, ечемик и други), тъй като те са най-евтиният и най-достъпен източник на белтъчини за човека и животните. Пшеницата и царевицата са най-големите доставчици на растителни белтъчини за населението на земята.

1. Съдържанието на белтъчини в зърното на пшеницата се колебае от 9.5 до 25%. Според международния стандарт, белтъчното съдържание до 12% се счита за ниско, между 12 и 13% - средно и над 13% - за добро. Съдържанието на глутен, количеството и качеството на който в много европейски страни се взема като критерий за качеството на пшеницата, зависи от белтъчното съдържание. Данните от проведени у нас изследвания показват, че влиянието на торенето върху качеството на продукцията установяват, че азотното торене с нарастващи норми увеличава процента на суровите белтъчини в зърното на пшеницата (мека и твърда), на царевицата и на ечемика.

Положително влияние върху

съдържанието на белтъчини

при торените култури оказват всички форми азотни торове на всички почви, както при самостоятелното им прилагане, така и в съчетаване с фосфорни и калиеви торове. С увеличаването на белтъчините в пшеничното зърно става и подобряване на хлебопекарните качества само при сортове с високо качество на глутена. Повишеното белтъчно съдържание под влияние на азотното торене на зърното при ечемика, използван за фураж на животните, се смята за висококачествен показател, но при ечемика, предназначен за бирените фабрики е лош показател. За получаване на доброкачествена бира, белтъчното съдържание в зърното на ечемика не трябва да надвишава 12%.

Влиянието на азотното торене върху белтъчното съдържание при житните култури е в голяма зависимост от метеорологичните условия през периода на наливане на зърното. При почвено засушаване намалява подвижността и усвоимостта на фосфора и калия, а усвояването на азота не намалява. При фосфорно торене без участие на азот, най-често се понижава белтъчното съдържание при житните култури.

В крайна сметка, понижаването на белтъчното съдържание от фосфорното торене се свежда до небалансираното му съотношение с азота. Калият влияе върху белтъчното съдържание на житните култури, аналогично на фосфора, т.е. като то е слабо изразено.

За разлика от известните от ЕС данни, според които най-ефективно е многократното внасяне (3-4 пъти) на азота, при нашите почвено-климатични условия, внасянето на азота става на два пъти:

1/3 преди сеитба, а останалата част - рано напролет или в началото на вретененето

Това се обяснява с факта, че нашите почвено-климатични условия, най-вече по-тежкия механичен състав на почвите и свързаното с това по-слабо измиване на азотните съединения. Като най-подходящ азотен тор за късно подхранване на пшеницата се счита карбамидът.

В изследванията с царевица при различни почвени типове се установява положителен ефект от некореново подхранване с разтвори от карбамид във фаза начало на зърнообразуване.

Въз основа на изложеното може да се каже, че повишаването на белтъчното съдържание на пшеницата и царевицата под влияние на торенето не води до неблагоприятни за пълноценното хранене изменение в качеството на белтъчините. При пшеницата не се понижава съществено аминокиселинната пълноценност на белтъчините, а се повишават технологичните качества на зърното.

При царевицата тя се понижава в известна степен, но в замяна на това се повишава смилаемостта им. При всички случаи обаче торенето увеличава силно добивите и повишава съдържанието на белтъчини, а оттам и количествата на неговите компоненти от единица площ.

При картофите белтъчното съдържание се влияе силно от минералното торене. Изследването направено у нас показва, че азотното торене при тази култура увеличава белтъчното съдържание на клубените, без да променя биологичната му ценност. Но много високите норми на азотно торене обаче увеличават съдържанието на небелтъчните азотни съединения и специално на амидите - гутамин и аспарагин. Недостигът пък на фосфор и калий може да стане причина и при сравнително ниски норми азот да се натрупат амиди в клубените.

При листните зеленчуци като спанак, маруля, зеле и други, нарастващото азотно съдържание също увеличава съдържанието на сурови и на чисти белтъчини в продукцията, но едновременно с това понижава биологичната им ценност, тъй като намалява съдържанието на аминокиселината - метионин.

(Още четете във в. "Български фермер" от 28.12.17 - 3.01.18)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Корените на рапицата трябва да са добре развити

Поникването на рапицата е един от най-критичните моменти в отглеждането на маслодайната култура. През тази есен в някои райони на страната много от земеделските производители основателно отложиха

Няма снимка

Оценката на пестицидите се прави от различни организации

Пестицидите са стриктно регулирани в повечето региони на света, редица международни организации, като Световната здравна (WHO) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD)

Няма снимка

Как се регулират пестицидите в Европейския съюз

EFSA и оценката на активните субстанции Д-р Ирена Богоева Дирекция ОРХВ, ЦОРХВ Търговията и разпространението на продукти за растителна защита (ПРЗ) се регулира от законодателството в Европейския

Няма снимка

LED осветление оптимизира добивите в оранжерийното производство на зеленчуци

Най-големият в света проект с изкуствено осветление в оранжерия за производство на зеленчуци ще удвои площта си. Причината са постигнатите успехи за подобряване на добивите.

Няма снимка

Ангел Кинанов, Панамин Ко.: „Сега е моментът да осигурите по-добро презимуване на есенниците!“

- Г-н Кинанов, 2018 г. беше изключително тежка за много от зърнопроизводителите, поради нестабилното време – пролетна суша, обилни летни валежи, които възпрепятстваха жътвата.

Няма снимка

Почвени подобрители ПН-98 и ПП-76 неутрализират кисели почви

Може без ограничение да се ползват както в класическото земеделие, така и в производството на биопродукти Почвени подобрители за неутрализиране на кисели почви ПН-98 и ПП-76 предлага на пазара

Още от Фермер
Няма снимка

Няма особен оптимизъм за цените на слънчогледа

ЕС е пред рекорден внос на царевица, което обещава добри цени у нас Първите теренни данни от реколтирането на пролетниците в Северното полукълбо не са донесли съществени изменения в оценките на

Няма снимка

Ръст на регистрираните нови агромашини до края на септември

Положителна тенденция е, че се купуват повече нови и по-продуктивни   Сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието, храните и горите представи своята традиционна справка за

Няма снимка

Две седмици остават за избор на Дърво на годината

До края на месеца гласуваме за Дърво на годината в две категории, съобщават от фондация "ЕкоОбщност".  Гласуването за "Дърво с корен 2018" е  онлайн и се провежда от 3 до 31 октомври включително,

Няма снимка

Ученици бяха на урок по горска педагогика

Научиха много за прилепите и мимикрията Над 20 ученици от шести клас на училище "Димитър Талев" в Благоевград участваха в урок по горска педагогика, организиран от Югозападното държавно предприятие

Няма снимка

До 26 градуса утре, през уикенда ни очакват дъждове

През нощта ще е почти тихо. В Източна България ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, по морския бряг - до 15 градуса, предава БТА.

Няма снимка

България ще прави проекти за зелени градове

Ключовата лекция на конференция в София ще бъде за стандарта на декоративната растителност у нас  На тази тема ще се проведе конференция на 25 октомври от 9 ч.