Осигурете качествени яйца и спазвайте технологията за люпене

28 декември 2017 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Има време да оборудвате семейната птицеферма с качествени инкубатори и измервателни уреди

Ангел Рангелов

Остава малко време до новата люпилна кампания. Затова е време да си припомните факторите, които влияят на люпенето на домашните птици. От много години любители птицевъди и стопани, които не могат да си осигурят еднодневни пилета от желаните от тях видове и породи проявяват интерес към

люпене на яйца от домашните птици

в домовете си. Интересът им беше насочен към кои ферми да се обърнат, за да си купят подходяши птици за разплод, откъде да си доставят инкубатори с малък капацитет, как могат да направят инкубатори в домашни хладилници, дървени сандъци или друг подходящ материал, чертежи, откъде се доставят контролно измервателните уреди, за технологията на люпене, за люпене под квачка и много други въпроси в тази област. На някои от тях беше отговаряно директно, а на други на страниците на вестника.

До новата люпилна кампания остава малко време. Затова ще обърнем внимание върху някои проблеми и звена от технологичния процес на люпенето на яйца, на които в семейните ферми не се обръща голямо внимание.

1. Качеството на яйцата за люпене

Това е едно от най-важните изисквания за излюпване на качествени и продуктивни пилета от домашните птици. Затова за люпене трябва да се използват само биологично ценни и здрави яйца. Ето защо трябва

да се държи сметка за произхода на яйцата

както и за начините на отглеждане и хранене и здравословното състояние на стадата за разплодни яйца, спазване на зоо-ветеринарните хигиенни изисквания, провеждане на необходимите ваксинации. Или изобщо на цялата технология на производствените процеси.

ВНИМАНИЕ! Понякога в малките инкубатори се люпят яйца на съседи или от малки ферми. Ако не се спазват необходимите изисквания

възможно е да се пренесат някои заразни болести

и дори собствениците на инкубаторите да бъдат санкционирани от органите на ДВКС.

Качеството на яйцата за люпене (мътене) се характеризира от външни и вътрешни белези. Към външните белези, които са видими, спадат:

* чистота и здравина на черупката;

* големина (тегло) на яйцата;

* форма на черупката;

* преснота.

Белезите, засягащи вътрешното съдържание на яйцата, се отнасят за оплождането и люпимостта, които в голяма степен зависят от пълноценното хранене и условията за отглеждане на стадата за разплод и режима на люпене.

Чистотата на яйчената черупка

е много важно изискване, на което не се обръща достатъчно внимание. Съгласно българските стандарти яйцата трябва да бъдат със здрава, непочиствана и немита черупка. В нашата практика сме имали случаи на излюпване на пилета от яйца с леко, незабележимо пукната черупка, но със здрава подчерупкова ципа. Пукнатината се установява само след пречукване на яйцата едно в друго по характерния шум.

Калните или малко зацапаните яйца са добра почва за развитие на много болести

Високата температура и влажност в инкубаторите създават идеални условия за развитие на плесени и гнилостни бактерии, които проникват в яйчевото съдържание през порите на черупката. Първоначално те засягат подчерупковата ципа, а след това белтъка и жълтъка. Настъпват гнилостни процеси, в яйцата се образуват газове.

Най-често през втората половина на люпенето яйцата се пръскат - гърмят, и заразяват съседните здрави яйца. Калните яйца, даже и да са обеззаразени с газова дезинфекция - фумигиране, са със запушени пори на черупката. Газообменът между околната среда и ембрионите се нарушава, затруднява се доставянето на чист въздух и се осуетява нормалното развитие на ембрионите.

Калните яйца от ценни птици и от птици с ниска носливост като гъски и пуйки, могат да се люпят, след като се измият и дезинфекцират.

(Четете още във в. "Български фермер" от 28.12.17 - 03.01.18)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

С 1% са намалели млечните ферми в света през 2017 г., но са увеличили производството си

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

Няма снимка

Германските свиневъди още са европейски лидери

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

Няма снимка

1,4% ръст на европейското млекопроизводство въпреки сушата

Сухото лято не е оказало чак толкова силно влияние на европейското млекопроизводство, колко се очакваше, е оценката на аналитиците на USDEC (Американският млечен експортен съвет).

Няма снимка

Опаразитяването може да ви “изяде” приходите

В Германия за угояване на свине фермерът получава 130 евро, след разходите за фураж остават едва 7,50 евро, напомнят от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) Жени Владинова Много производители

Още от Фермер
Няма снимка

Няма особен оптимизъм за цените на слънчогледа

ЕС е пред рекорден внос на царевица, което обещава добри цени у нас Първите теренни данни от реколтирането на пролетниците в Северното полукълбо не са донесли съществени изменения в оценките на

Няма снимка

Ръст на регистрираните нови агромашини до края на септември

Положителна тенденция е, че се купуват повече нови и по-продуктивни   Сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието, храните и горите представи своята традиционна справка за

Няма снимка

Две седмици остават за избор на Дърво на годината

До края на месеца гласуваме за Дърво на годината в две категории, съобщават от фондация "ЕкоОбщност".  Гласуването за "Дърво с корен 2018" е  онлайн и се провежда от 3 до 31 октомври включително,

Няма снимка

Ученици бяха на урок по горска педагогика

Научиха много за прилепите и мимикрията Над 20 ученици от шести клас на училище "Димитър Талев" в Благоевград участваха в урок по горска педагогика, организиран от Югозападното държавно предприятие

Няма снимка

До 26 градуса утре, през уикенда ни очакват дъждове

През нощта ще е почти тихо. В Източна България ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, по морския бряг - до 15 градуса, предава БТА.

Няма снимка

България ще прави проекти за зелени градове

Ключовата лекция на конференция в София ще бъде за стандарта на декоративната растителност у нас  На тази тема ще се проведе конференция на 25 октомври от 9 ч.