Глобалното производство на мляко през 2017 е стабилно

29 декември 2017 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Докога ще се запазят високите изкупни цени на суровината

Производството на мляко в света не отслабва, дърпано от Нова Зеландия, САЩ и ЕС. За първите 9 месеца на годината

в европейските ферми е произведено с 1,2 % повече мляко

Според специалисти причината за този ръст е повишената изкупна цена на млякото, която мотивира животновъдите да произвеждат повече.

Същевременно във Франция сухото мляко е с най-ниска цена и стагнира от началото на годината на около 1400 евро/тон заради големите стокови запаси, коментира президентът на Френско-българската селкостопанска асоциация Мила Александрова. Маслото пък след ценовия връх от 7 000 евро/тон през септември се стабилизира на около 5 000 евро/тон с ръст от 64% спрямо 2016 г.

Според специалистите на Rabobank

производството на мляко в света ще продължава да расте

като цяло и заради настъпващия благоприятен климатичен сезон в Океания.

Увеличеното търсене от страна на Китай ще стопи излишъка на сурово мляко на пазара през последните месеци на 2017 г., е оценката на старши анализатора на млечния пазар на Rabobank Майкъл Харви.

А ето и кратката оценка на бранша и пазара по региони.

Изкупните цени на суровото мляко последните три месеца на 2017 г. нарастват, а

производството на мляко в ЕС се увеличава с умерени темпове

Цените на маслото продължават да държат рекордно високи цени.

Производството на мляко в САЩ се увеличава в продължение на последните 3 години. Тази тенденция ще се запази и в бъдеще.

За сезона 2017-2018 г. млекопроизводството в Нова Зеландия също ще се увеличава. В момента там се наблюдават неблагоприятни климатични условия - прекалено много валежи, което може да се отрази на ситуацията в бранша следващия сезон.

Докато

производството на мляко в Китай е слабо

потреблението подължава да се увеличава благодарение на активния внос на млечни продукти. През 2018 г. едва ли ще има промяна в пазарната ситуация.

Южноамериканските ферми продължават да увеличават млекопроизводството. Прогнозите за потреблението на мляко не са толкова оптимистични и съответстват на общата икономическа ситуация в региона.

Резултатите от последните тримесечия в Австралия показват нарастващо млекопроизводство след период на спад. През сезона 2017-2018 г. увеличението ще е 2,5% успоредно с нарастване на продуктивността на млечните ферми и благоприятните климатични условия.

А ето и каква е ситуацията в родния млечен бранш според специалистите от Интелиагро.

Производството на готово за консумация прясно мляко у нас бележи най-значителен и устойчив ръст

в бранша. При това нарастването на изкупните цени на суровото мляко у нас (и в ЕС) ще продължи. Прогнозите са тези цени да се запазят до пролетта на 2018 г. Всъщност това е европейска тенденция, уточняват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Българска особеност е голямата разлика в изкупната цена на млечната суровина

Данни на Асоциацията на млекопреработвателите сочат, че в зависимост от това къде се намира говедовъдната ферма и какво е качеството на млечната суровина производителите получават от 0,85 лв./л до 0,50 лв./л - когато говорим за мляко, което не отговаря на хигиенните изисквания.

И въпреки решението животновъдите да получават подпомагане срещу официални документи за доказана реализация на суровината, едва 50-55% от общото произведено у нас мляко достига официално до мандрите.

СЕБЕСТОЙНОСТ НА МЛЕЧНАТА СУРОВИНА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФЕРМИ ПРЕЗ 2016 Г.

От фермерската асоциация European Milk Board, представляваща интересите на млекопроизводителите в страните от Евросъюза, представиха резултаите от изследване за това каква е била себестойността на млекопроизводството в Германия, Белгия, Дания, Франция, Люксембург и Холандия през 2016 г.

Изследването е базирано на официални статистически данни от Еврокомисията.

Освен това при изчисленията е използвана информация за актуалните цени на фуражите, семената, торовете, тока и заплатите на работниците във фермите.

От European Milk Board уточняват, че това е първото изследване на актуални данни за пазара на мляко в ЕС.

Себестойността на производството на литър сурово мляко през 2016 г. е била:

* в Дания и Белгия - 0,41 евро;

* в Люксембург - 0,44 евро;

* в Холандия и Франция - 0,45 евро;

* в Германия - 0,50 евро. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

С 1% са намалели млечните ферми в света през 2017 г., но са увеличили производството си

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

Няма снимка

Германските свиневъди още са европейски лидери

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

Няма снимка

1,4% ръст на европейското млекопроизводство въпреки сушата

Сухото лято не е оказало чак толкова силно влияние на европейското млекопроизводство, колко се очакваше, е оценката на аналитиците на USDEC (Американският млечен експортен съвет).

Няма снимка

Опаразитяването може да ви “изяде” приходите

В Германия за угояване на свине фермерът получава 130 евро, след разходите за фураж остават едва 7,50 евро, напомнят от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) Жени Владинова Много производители

Още от Фермер
Няма снимка

Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците

Нови правила за минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo, бяха одобрени от Комисията по заетостта.

Няма снимка

От какво зависи образуването/отделянето на нектар

Събирането на нектар и преработката му в мед е една от основните дейности на пчелите. При това те се запасяват с хранителни запаси за собственото си съществуване и дават ценна стопанска продукция,

Няма снимка

България изпреварила по туризъм Кипър и Черна гора

Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5-звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев,

Няма снимка

Най-подходящото място за новото дръвче

Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата. . Надморската височина и районът са определящи дали може да

Няма снимка

Помощ от 34 млн.евро за България, Гърция, Полша и Литва

За нашата страна са 2,2 млн. евро Подпомагането е от фонд "Солидарност" по предложение на Еврокомисията и е одобрено от Европарламента и Съвета заради природни бедствия през изминалата година.

Няма снимка

Започва смяна на водопроводната мрежа в 3 села в община Генерал Тошево

Договор с държавен фонд „Земеделие” за рехабилитация на част от водопроводната мрежа на селата Спасово, Кардам и Люляково подписа кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.