Дървената пергола за лозница е предпочитана

01 януари 2018 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

* Може да се изгради и на малък парцел

Градинари и лозари, които са наши редовни читатели и абонати, ни помолиха да напишем малко повече по темата за подходящото място и време за създаването на пергола за лози и други катерещи се растения, която да е от естествен материал - дърво.

Отговор:

Дори и на малък парцел можете да отглеждате добра реколта от грозде, като ползвате за целта това изключително декоративно решение, наречено пергола.

Обикновено за засаждане на лозя е необходима конструкция с до 2 м височина което да позволи образуването на леторасти с подобна дължина.

Добре е лозите да се засаждат на разстояние около 3 метра една от друга.

За лозаритие перголата предлага удобства, защото цялата нейна т.нар. таванна част е подходяща за отглеждане и там леторастите се осветяват от слънцето добре и нямат ограничения за растежа си по дължина.

Този подход при отглеждането позволява да се получи добър добив и качествено грозде.

Кои материали какви плюсове и минуси имат

Основната трудност при изграждането за много стопани е в избора на самия дизайн и на материала.

Съоръжението може да се се направи от дърво или метал. Дървото е топъл и предпочитан материал, които любителите на естественото избират, защото то им създава в двора и на вилата чувство за топлота и уют.

Но според специалисти то изисква ежегодна обработка срещу неприятели.

Тя е по силите на много любители и домашни майстори и преди да я изработят само е важно добре да я скроят.

Съществува обаче и друга сравнително евтина опция, която е подходяща. Това е пергола от стоманобетонни стълбове, подходяща за лози много видове храсти. Металната конструкция е удобна и сме свидетели, че от десетилетия я има в повечето български селски дворове, където масово се отглеждат асми. Но желязото иска обработка срещу корозия.

Между колоните й се монтира тел - по-добре е тя да е разтегателна - на няколко реда на интервали от 0,7 м. Удобство е, че дължината на структурата може да бъде увеличена по желание.

Желязната пергола изисква стълбовете в горната част да са свързани с метални елементи с диаметър 14 мм и да има подсилване с по-силна армировка, която да уеме усилието от напрежението на жицата.

В допълнение, жицата между първия и втория стълб трябва да бъде разтеглена отделно, защото ако дължината на перголата е например по-голяма, тогава силата от разтягане ще се увеличи значително. Казано от майстори, ако искате да построите дълга структура, тогава телените жици не бива да се разтягат по цялата дължина, а само на части от тях.

Избор на сортове за вътрешен двор под пергола

Важен за стопаните е изборът на сортове, за да се получи добра сянка, а едновременно с това да се роди и добра гроздова реколта.

Тук трябва да се вземат под внимание няколко нюанса. Основната тайна на изобилните реколти с вертикално засаждане е, че освен хибридни сортове сред другите най-добри за перголи са тези, който са подходящи за високостеблено отглеждане и формиране.

В допълнение, трябва да се вземе предвид оцеляването им в различните региони, тъй като не всички от тях са в състояние да издържат на студена зима.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Коe устройство как ще напоява

Когато става дума за твърде разпространените разпръсквачи Кръговият разпръсквач за двора например може да напоява различни по големина площи с кръгла форма,

Няма снимка

Евтино се полива с дъждовна вода

* Ако се прибавят цистерна и помпа, ефектът е голям и икономията е налице Всичко в двора се нуждае от различни количества вода според сорта и сезона.

Няма снимка

Вино без алкохол

* Как да се направи, пита Ваня Костадинова от Варна Основно изискване при приготвяне на сладко (безалкохолно) вино в домашни условия е да не се допуска заферментиране на сока (мъстта).

Няма снимка

Коя лозичка е качествената

* Когато я купувате - гледайте 5 неща Наши читатели попитаха какви са гаранциите при покупката на вкоренени лози от пазара - как да разберат дали те са качествени или не.

Няма снимка

Нейно величество бъчвата има място и в двора ви

Тя върши работа за сто неща в лятната къща и градината, как се обработва - питат читатели От бъчвата, която сте решили да свалите от сцената на винарството,

Няма снимка

Кейк с грозде

Лек десерт, който се приготвя за ,10 минути Искате ли да получите лек и въздушен десерт с гроздето от двора. Набавете си пудра захар - 80 грама, масло - 120 грама, 3 яйца, брашно - 150 грама,

Още от Фермер
Няма снимка

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за директни доставки

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани,

Няма снимка

Още 63 хил. лв. са отпуснати за компенсации от неблагоприятни климатични условия

Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 22 октомври 2018 г. Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФ "Земеделие" по схемата на

Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Непознат медонос се появи на пчелина?

Пчелар споделя на to-bee.blogspot.com: Опитах се да открия това растение с функцията на Google за търсене по изображения, но за жалост не даде резултат.

Няма снимка

Новото дръвче да е от близък разсадник

Ако ще засаждате ново дръвче, купете го от най-близкия разсадника. Задължително той трябва да е лицензиран. Така се гарантира произходът на дръвчетата, както и здравния им статус,

Няма снимка

Рекордна реколта от царевица в Украйна

В момента износът на царевица за ЕС от Украйна и Русия е доста незначителен. Въпреки това, ситуацията трябва да се промени бързо, поради рекордната украинска реколта - 2018.