Струпясване по ябълката

03 януари 2018 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Напада всички растителни части

Причинява се от гъба

Струпясването е една от най-опасните болести по ябълката и крушата. При силно нападение вредата от нея е много сериозна, дори може да се стигне до пълна загуба на реколтата. При ненавременна и нередовна растителна защита повредите от струпясване по плодовете могат да достигнат до 90-95%.

Болестта се причинява от гъба. Тя напада всички надземни растителни части на ябълката.

Симптоми на болестта

Признаците на болестта се появяват още в началото на вегетацията.

По долната повърхност на младите листа се наблюдават масленозелени петна покрити с налеп.

По-късно петната се появяват и по горната повърхност на листата. Те могат да бъдат дифузни или закръглени.

По листните дръжки петната са с удължена форма. Силно нападнатите листа от струпясване преждевременно окапват.

Патогенът поврежда цветовете, завръзите и по-рядко едногодишните леторасли.

По кората на плодовете се образуват тъмнозелени до кафяви грапави петна с ясно очертана периферия, отделена с контур от здравата тъкан.

При късни зарази болестта се развива по време на съхранение на плодовете.

Важни мерки през есента и зимата

Почвата задължително се обработва

През есента, в началото на листопада, силно нападнатите от струпясване ябълки трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид (500 грама на 10 литра вода).

Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването.

След листопада листата трябва да се събират и унищожават, тъй като патогенът зимува в растителните остатъци.

Важно агротехническо мероприятие, с което се редуцира инфекцията от струпясване, е качествената обработка на почвата през есента - на дълбочина 20-25 см.

През вегетацията е задължително да се правят редовни профилактични пръскания

Важна агротехническа дейност за ограничаване на болестта са профилактичните пръскания. Те трябва да се извършват редовно и през цялата вегетация.

Преди набъбване на пъпките се провежда зимното пръскане с 2% бордолезов разтвор.

В периода от набъбване до разпукване на пъпките ябълките се третират профилактично с 1% бордолезов разтвор или с някой контактен фунгицид като: щампион ВП - 0,3%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, купроксат ФЛ - 0,3%.

n През април срещу струпясването по ябълката, се провежда предцъфтежно пръскане във фаза цветен бутон.

При чувствителните на брашнеста мана сортове - Червена Превъзходна, Златна превъзходна, Грени Смит, Джонатан, Виста Бела, Айдаред и др., се препоръчва третиране с фунгициди ефикасни срещу двете болести (струпясване и брашнеста мана). Това са продуктите: строби ДФ - 0,02%, скор 250 ЕК- 0,02%, флинт макс 75 ВГ - 0,02%, шавит Ф 72ВДГ - 0,2% и др.

През май през периода на формиране и наедряване на завръзите (до големина на орех) трябва да се провеждат сгъстени пръскания през 8-10 дни. Подходящи за целта са някои от посочените по-горе продукти, а също така и фунгицидите: фабан - 0,12%, хорус 50 ВГ - 0,03% (профилактично), хорус 50 ВГ - 0,05% (лечебно), дифо 25 ЕКЦ 0,02% и др.

Заразата става лятото

През летните месеци преминават критичните фази за заразяване на плодовете със струпясване. Растителнозащитните пръскания са в зависимост от степента на допуснати зарази.

В ябълковите градини, с ниска степен на зараза, се провеждат профилактични пръскания с контактни препарати, а при висока степен - е наложително третиране със системни фунгициди.

Препоръчително е продуктите за растителна защита да се редуват, като се използват активни вещества. През вегетацията системните фунгициди се употребяват според указанията на етикета.

Препаратите, които се препоръчват за борба със струпясването по ябълката, са ефикасни и срещу струпясването при крушата.

ПРЕДИ БЕРИТБА

За ограничаване на късните зарази от струпясване, които се развиват по време на съхранение на плодовете, 15-20 дена преди беритбата, се препоръчва третиране.

Използват се фунгицидите: флинт макс ВГ - 0,02% (карантинен срок - 14 дни), санкоцеб 80 ВП - 0,2% (28 дни), скор 250 ЕК - 0,02% (30 дни) и др.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Новото дръвче да е от близък разсадник

Ако ще засаждате ново дръвче, купете го от най-близкия разсадника. Задължително той трябва да е лицензиран. Така се гарантира произходът на дръвчетата, както и здравния им статус,

Няма снимка

Зрелостта влияе върху съхранението на плодовете

Много е важно плодовете да се прибират навреме, тъй като степента им на зрелост в момента на беритбата оказва влияние върху продължителността на съхранението им.

Няма снимка

Отглеждане на колонни дръвчета

Подходящи са за малки дворове Отскоро и у нас разсадниците започнаха да предлагат т. нар. колонни овощни видове. Най-често това са сортове ябълки и круши, но има и праскови, сливи и др.

Няма снимка

Есенно засаждане на дръвчета

Есента е подходящо време за засаждане дръвчета в овощната градина. То се предпочита, тъй като дръвчето успява да се вкорени до настъпване на студовете,

Няма снимка

Приключва засаждането на ягоди

Ако искате да имате нова ягодова леха, но още не сте го направили, побързайте, тъй като минават последните подходящи срокове за есенно засаждане. При по-късно засаждане растенията може да не се

Няма снимка

Подходящи условия за съхранение

Най-подходящи за съхраняване на ябълки, круши и дюли при домашни условия са помещенията с температура от 0 до 12 градуса и относителна влажност на въздуха между 75-90% Най-често се използват мазета,

Още от Фермер
Няма снимка

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за директни доставки

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани,

Няма снимка

Още 63 хил. лв. са отпуснати за компенсации от неблагоприятни климатични условия

Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 22 октомври 2018 г. Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФ "Земеделие" по схемата на

Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Непознат медонос се появи на пчелина?

Пчелар споделя на to-bee.blogspot.com: Опитах се да открия това растение с функцията на Google за търсене по изображения, но за жалост не даде резултат.

Няма снимка

Рекордна реколта от царевица в Украйна

В момента износът на царевица за ЕС от Украйна и Русия е доста незначителен. Въпреки това, ситуацията трябва да се промени бързо, поради рекордната украинска реколта - 2018.

Няма снимка

Лек спад на зърнените котировки в САЩ

Ръстът в цените на зърнените котировки в Чикаго, наблюдаван в понеделник, не продължи. Цените на соята, царевицата и пшеницата показват лек спад. Повишените котировки,