През 2018 г. фермите по света - с рекордни количества месо

04 януари 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Нови възможности за производители и преработватели заради увеличаващата се конкуренция между износителите

По прогнози на RaboResearch Animal Protein Outlook през 2018 г. производството на месо в света ще се разширява, а увеличаващата се конкуренция между различните видове месо и между износителите ще създава много нови възможности за производители и преработватели.

Специалистите от Rabobank очакват, че производството на месо ще се увеличава във всички региони, а общият ръст на производство ще надвиши средния показател за 10-годишен период е убеден аналитикът на Rabobank Джъстин Шерърд. "Виновници" за това ще са производителите в Бразилия, Китай и САЩ.

През 2018 г. се очаква световното производство на говеждо месода се разширява за трета година по ред.

При световното производство на свинско месо също се очаква значително разрастване.

Производството на птиче месо също ще нараства, но се очаква незначително намаление в сравнение с равнището от 2017 г.

Много държави ще се стремят да увеличат експорта и това ще доведе до увеличаване на очакваната конкуренция, казва Шерърд. Въпреки че конкретните търговски резултати също отразяват увеличаващо търсене проблемите, свързани с достъпа и с политическите решения, те могат да ограничат международната търговия, която ще стане важна област както за големи възможности така и за неопределеност през 2018 г.

Тази неопределеност ще бъде свързана с политическите въпроси в търговската политика - такива като преговорите за НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия), Brexit, отношенията между САЩ и Китай. Да не забравяме и биосигурността, свързана с разпространението на опасни болести като птичи грип и африканска чума по свинете.

Специалистите от Rabobank посочват четири проблема, които ще влияят на глобалното производство на месо през 2018 г.:

нарастващата, макар и неравномерна, консолидация в отрасъла;

развиващата се търговия на дребно;

алтернативните видове протеинови храни;

технологиите.

Търговията на дребно с хранителни продукти е един от каналите за нови възможности пред месопроизводителите - например онлайн-продажбите на пресни месни продукти в Китай.

Алтернативните проитеинови храни привличат интереса на потребителите към иновационни храни.

В същото време производствената верига на животински белтъчини ще бъде съсредоточена върху алтернативните протеини в качеството им на иновационна хранителна съставка.

Когато говорим за иновации и технологии и в частност до технология, основана на данни, тя започва да носи полза например при увеличаването на управлението на доставките.

Два важни фактора, способстващи ръста на технологии, са намалението на неблагоприятните въздействия върху околната среда и решаването на социални проблеми.

2018: ЕКСПОРТЪТ - КЛЮЧОВ ФАКТОР ЗА СЛОЖНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР

През 2018 г. експортът ще е ключов фактор за сложния европейски пазар. Достъпът до нови външни пазари ще придобива все по-голямо значение и за производители, и за преработватели на фона на ръста на производство и намаленото търсене от местни потребители.

В Северна Америка производството на месо ще продължава да расте. Продължаващото разширение на производството по различни видове месо увеличава зависимостта от външната търговия, но достъпът до нови пазари засега тъне в неопределеност.

Бразилия и Аржентина планират увеличаване на производството на месо съответно с 5% и 4%. А Бразилия активно ще разширява производството на птици и свине.

Китай ще увеличава доставките на свинско месо, тези с птиче месо ще останат без промяна. Вносът на свинско месо ще се увеличава, тъй като преструктурирането на местния свиневъден сектор пордължава.

Доставките на говеждо месо в Китай ще продължават да се увеличават.

В Югоизточна Азия производството на месо през 2018 г. ще има забавено развитие. Прозводството на птиче месо ще бъде по-ниско в отговор на свръхпредлагането. Търсенето на говеждо месо, както досега, ще се задоволява за сметка на вноса, като при това цената ще бъда основен фактор за търговските отношения.

Прозводството на говеждо и агнешко месо в Австралия и Новая Зеландия през 2018 г. ще е без промяна. Подобряването на климатичните условия ще е от полза за австралийските и новозеландските говедовъди на фона на добрите експортни пазари. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

С 1% са намалели млечните ферми в света през 2017 г., но са увеличили производството си

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

Няма снимка

Германските свиневъди още са европейски лидери

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

Няма снимка

1,4% ръст на европейското млекопроизводство въпреки сушата

Сухото лято не е оказало чак толкова силно влияние на европейското млекопроизводство, колко се очакваше, е оценката на аналитиците на USDEC (Американският млечен експортен съвет).

Няма снимка

Опаразитяването може да ви “изяде” приходите

В Германия за угояване на свине фермерът получава 130 евро, след разходите за фураж остават едва 7,50 евро, напомнят от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) Жени Владинова Много производители

Още от Фермер
Няма снимка

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за директни доставки

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани,

Няма снимка

Още 63 хил. лв. са отпуснати за компенсации от неблагоприятни климатични условия

Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 22 октомври 2018 г. Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФ "Земеделие" по схемата на

Няма снимка

Непознат медонос се появи на пчелина?

Пчелар споделя на to-bee.blogspot.com: Опитах се да открия това растение с функцията на Google за търсене по изображения, но за жалост не даде резултат.

Няма снимка

Новото дръвче да е от близък разсадник

Ако ще засаждате ново дръвче, купете го от най-близкия разсадника. Задължително той трябва да е лицензиран. Така се гарантира произходът на дръвчетата, както и здравния им статус,

Няма снимка

Рекордна реколта от царевица в Украйна

В момента износът на царевица за ЕС от Украйна и Русия е доста незначителен. Въпреки това, ситуацията трябва да се промени бързо, поради рекордната украинска реколта - 2018.

Няма снимка

Лек спад на зърнените котировки в САЩ

Ръстът в цените на зърнените котировки в Чикаго, наблюдаван в понеделник, не продължи. Цените на соята, царевицата и пшеницата показват лек спад. Повишените котировки,