Конете, които издържат сибирски студове до минус 60 градуса

03 януари 2018 Животновъдство 1     
Няма снимка
1 2 3 4
 

В местата, където зимният ден е дълъг едва 3 часа, а температурата пада до минус 60 градуса, оцелява само най-силният. За якутите местните аборигенни коне са не само средство за оцеляване и препитание, но и проява на културата им и традициите. Якутските коне са се адаптирали към екстремната околна среда и не се боят от сибирските студове.

Якутските коне са средство за придвижване, мляко, месо и топли дрехи. Само за 6 месеца от тези уникални животни могат да се получат 105 кг месо, на 30-ия месец - 165 кг, а от възрастно животно - 228 кг месо.

Тези коне достигат пълното си развитие едва на 5-6-годишна възраст, но често се използват за работа до 25-27 години.

В Якутия конете живеят на открито и си търсят сами храна. Дори през зимата те се хранят с трева из-по снега, като я изравят с копита.

От сибирските студове те са защитени от подкосмие и козина, дълга 8-15 см.

Основните табуни якутски коне са съсредоточени в долините по средното течение на река Лена, както и на север - в басейните на Яна, Колима и Индигирка. Всеки водач си има свой табун, съставен от 18 до 24 кобили и жребчета.

Породата е издръжлива и съобразителна, добре се ориентира по пресечена местност.

Коневъдството е било основно занятие на якутите от древни времена. Днес са сформирани три типа якутски коне: северен оригинален тип; южен - по-дребен тип, който не е бил кръстосван със заводски породи; южен едър тип, подложен на кръстосване.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

С 1% са намалели млечните ферми в света през 2017 г., но са увеличили производството си

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

Няма снимка

Германските свиневъди още са европейски лидери

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

Няма снимка

1,4% ръст на европейското млекопроизводство въпреки сушата

Сухото лято не е оказало чак толкова силно влияние на европейското млекопроизводство, колко се очакваше, е оценката на аналитиците на USDEC (Американският млечен експортен съвет).

Няма снимка

Опаразитяването може да ви “изяде” приходите

В Германия за угояване на свине фермерът получава 130 евро, след разходите за фураж остават едва 7,50 евро, напомнят от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) Жени Владинова Много производители

Още от Фермер
Няма снимка

Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците

Нови правила за минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo, бяха одобрени от Комисията по заетостта.

Няма снимка

От какво зависи образуването/отделянето на нектар

Събирането на нектар и преработката му в мед е една от основните дейности на пчелите. При това те се запасяват с хранителни запаси за собственото си съществуване и дават ценна стопанска продукция,

Няма снимка

България изпреварила по туризъм Кипър и Черна гора

Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5-звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев,

Няма снимка

Най-подходящото място за новото дръвче

Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата. . Надморската височина и районът са определящи дали може да

Няма снимка

Помощ от 34 млн.евро за България, Гърция, Полша и Литва

За нашата страна са 2,2 млн. евро Подпомагането е от фонд "Солидарност" по предложение на Еврокомисията и е одобрено от Европарламента и Съвета заради природни бедствия през изминалата година.

Няма снимка

Започва смяна на водопроводната мрежа в 3 села в община Генерал Тошево

Договор с държавен фонд „Земеделие” за рехабилитация на част от водопроводната мрежа на селата Спасово, Кардам и Люляково подписа кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.