Крава с тeгло 550 кг изхвърля от 800 до 1000 л вредни газове

07 януари 2018 Животновъдство 1     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Говедата замърсяват атмосферата повече от автомобилите, оповести ФАО

До този сензационен извод стига Организацията за прехрана и земеделие. Затова ФАО призовава фермерите да използват “екологични” крави, които ще спасяват света от глобалното затопляне. И тъй като промените на климата напомнят за проблема всеки ден, в търсене на решение се включват и канадски учени, които също работят върху получаване на “безопасни” говеда.

Защо кравите се набедени за засилване на парниковия ефект? Според изследванията по своя принос към глобалното затопляне говедата надминават изхвърлените газове от автомобилите

До този сензационен извод стига Организацията за прехрана и земеделие - ФАО. Оказва се, че за получаването на хамбургер от 225 г говеждо месо в атмосферата се изхвърлят толкова парникови газове, колкото за изминаването на около 16 км от една кола (при производството на същото количество свинско месо се "изминават" 4 км, а на пилешко - 1,2 км).

Как една крава успява да нанесе на екологията такава вреда?

Учени проучват основно цялата верига, която започва с отглеждането на кравите и завършва с попадането на говеждото месо в чинията на консуматора. Резултатите:  основната вреда върху климата е свързана с потреблението на растенията от страна на животните. Вместо растенията да поглъщат въглеродния двуокис самите те биват изяждани от кравите. Например за получаването на 450 г животински белтък са необходими 4,5 кг растителен белтък.

Освен това на кантара трябва да бъдат сложени производството на торове, отделянето на метан от отпадната дейност на животните, използването на хладилници и др. Като цяло приносът на говедовъдството за парниковия ефект достига 18%

Според експерти от ФАО трябва да се намали консумацията на месо, особено на говеждо. Реално ли е това? В момента световното годишно потребление на говеждо месо е около 72 млн. т, а към 2030 г. се прогнозира нарастване до 90 млн. т, предимно в азиатските страни.

Пример: Крава с тегло 550 кг изхвърля всеки ден в атмосферата от 800 до 1 000 л вредни газове, твърдят аржентински изследователи.

В Аржентина се отглеждат повече от 55 млн. крави което поставя страната им на първо място по износ на говеждо месо. Според сътрудника на аржентинския Национален институт по селскостопанска техника Гилермо Бера изследователите направо били втрещени от получения резултат: едрият рогат добитък е виновен за 30% от изхвърлените вредни газове в Аржентина

Експериментът се състоял в следното: на гърба на 30 крави били сложени найлонови чували с форма на балон. Чрез специална "слушалка", свързана с корема на животните, вредните газове се събирали в чувала. Според учените причината кравите да произвеждат голямо количество метан е слабата им храносмилателна система. Сега с екологична цел аржентински специалисти разработват специална диета за кравите за да “подобрят” храносмилателния им апарат.

Европа не остава безучастна към проблема с глобалното затопляне. По този повод германското Министерство по прехрана, земеделие и защита на поребителите призовава немците да променят начина си на хранене и да ядат по-малко месо за да спрат глобалното затопляне. Според германския земеделския министър потребителите, които често критикуват властите, трябва да започнат от себе си. Например като следват предписанията на Немския съюз по хранене и намалят двойно потреблението на месо - до 300-600 г седмично.

В Англия пък препоръчват на “Макдоналдс” да излезе с нова методика за намаляване на вредните емисии от кравефермите си в Англия. Веригата за бързо хранене на Острова след 3-годишна изследователска програма смята да разработи методика за намаляване на изхвърлянето на метан от говедата. Става дума за 350 хил. крави, чието месо се използва за приготвяне на хамбургери.

Най-простият начин за промяна на положението е промяната на начина на хранене на животните и включването в него на чесновата добавка “Moortal”. А по-сложният вариант е "получаването" на нов вид крави с ускорен растеж.

В Канада също работят върху порода “безопасни” крави

Първоначалните опити за селекция на такива животни са успешни. Тези крави започнали да "произвеждат" 25% по-малко метан.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

С 1% са намалели млечните ферми в света през 2017 г., но са увеличили производството си

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

Няма снимка

Германските свиневъди още са европейски лидери

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

Няма снимка

1,4% ръст на европейското млекопроизводство въпреки сушата

Сухото лято не е оказало чак толкова силно влияние на европейското млекопроизводство, колко се очакваше, е оценката на аналитиците на USDEC (Американският млечен експортен съвет).

Няма снимка

Опаразитяването може да ви “изяде” приходите

В Германия за угояване на свине фермерът получава 130 евро, след разходите за фураж остават едва 7,50 евро, напомнят от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) Жени Владинова Много производители

Още от Фермер
Няма снимка

Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците

Нови правила за минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo, бяха одобрени от Комисията по заетостта.

Няма снимка

От какво зависи образуването/отделянето на нектар

Събирането на нектар и преработката му в мед е една от основните дейности на пчелите. При това те се запасяват с хранителни запаси за собственото си съществуване и дават ценна стопанска продукция,

Няма снимка

България изпреварила по туризъм Кипър и Черна гора

Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5-звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев,

Няма снимка

Най-подходящото място за новото дръвче

Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата. . Надморската височина и районът са определящи дали може да

Няма снимка

Помощ от 34 млн.евро за България, Гърция, Полша и Литва

За нашата страна са 2,2 млн. евро Подпомагането е от фонд "Солидарност" по предложение на Еврокомисията и е одобрено от Европарламента и Съвета заради природни бедствия през изминалата година.

Няма снимка

Започва смяна на водопроводната мрежа в 3 села в община Генерал Тошево

Договор с държавен фонд „Земеделие” за рехабилитация на част от водопроводната мрежа на селата Спасово, Кардам и Люляково подписа кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.