Свинете са чувствителни към микотоксини във фуражите

06 януари 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Фуражни добавки повишават ефективността на свинефермата

Разходите за фуражи в свинефермата може да достигнат до 70 процента от общите, затова познаването на хранителните потребности на животните е абсолютно необходимо за ефективното свиневъдство.

На какво трябва да обърнете особено внимание при изхранването на свинете?

Свинете са извънредно чувствителни към микотоксини и наличието им в изхранваните фуражи намалява продуктивността на угояваните и на племенните животни отразява се зле на имунния им статус и може да причини смъртта на пологолието.

Свинете трябва да получават органичен селен

Селенът е незаменим микроелемент и е компонент на повече от 30 протеини. Функциите на селенопротеините са строго регламентирани от антиоксидантната защита до метаболизма на тиреоидния хормон. От тях зависи дори изграждането на сперматозоидите, което е критично за репродукцията.

Но съдържанието на селен във фуражните суровини е ниско, което води до дефицит, който при свинете се изразява в голям брой мъртвородени прасенца и в специфични сърдечни изменения при животните.

За разлика от неорганичния селен органичният източник е с по-голяма биодостъпност, включва се в протеините и селенопротеините в организма и по този начин осигурява на свинете адекватно количество селен в периоди на повишена потребност от него.

Що се отнася до преработката, усвояването на фуражите и до намаляване на стойността на фуражните суровини голяма роля играят ферментите

Те могат да контролират и да минимизират равнищата на хранителните вещества, отделяни от организма, което води до намаляване както на замърсяването на околната среда, така и на стойността на фуражите и себестойността на производството. Използването на ферменти като произведените по метода на дълбочинната твърдофазна ферментация е с доказани предимства пред традиционните ферментни коктейли.

Те позволяват промяна на дажбите чрез намаляване количеството на суровинни компоненти при запазване на продуктивността на животните.

Възможно е и добавянето им към вече определени дажби с цел подобряване на продуктивността.

Сред най-използваните атернативни източници на протеин за свинете е натуралният дрождев екстракт

Проведени опити с този продукт в редица ферми по света демонстрират постоянно подобрение на здравето и продуктивността при млади животни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

С 1% са намалели млечните ферми в света през 2017 г., но са увеличили производството си

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

Няма снимка

Германските свиневъди още са европейски лидери

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

Няма снимка

1,4% ръст на европейското млекопроизводство въпреки сушата

Сухото лято не е оказало чак толкова силно влияние на европейското млекопроизводство, колко се очакваше, е оценката на аналитиците на USDEC (Американският млечен експортен съвет).

Няма снимка

Опаразитяването може да ви “изяде” приходите

В Германия за угояване на свине фермерът получава 130 евро, след разходите за фураж остават едва 7,50 евро, напомнят от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) Жени Владинова Много производители

Още от Фермер
Няма снимка

Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците

Нови правила за минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo, бяха одобрени от Комисията по заетостта.

Няма снимка

От какво зависи образуването/отделянето на нектар

Събирането на нектар и преработката му в мед е една от основните дейности на пчелите. При това те се запасяват с хранителни запаси за собственото си съществуване и дават ценна стопанска продукция,

Няма снимка

България изпреварила по туризъм Кипър и Черна гора

Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5-звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев,

Няма снимка

Най-подходящото място за новото дръвче

Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата. . Надморската височина и районът са определящи дали може да

Няма снимка

Помощ от 34 млн.евро за България, Гърция, Полша и Литва

За нашата страна са 2,2 млн. евро Подпомагането е от фонд "Солидарност" по предложение на Еврокомисията и е одобрено от Европарламента и Съвета заради природни бедствия през изминалата година.

Няма снимка

Започва смяна на водопроводната мрежа в 3 села в община Генерал Тошево

Договор с държавен фонд „Земеделие” за рехабилитация на част от водопроводната мрежа на селата Спасово, Кардам и Люляково подписа кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.