Видове сеитби през годината

05 януари 2018 Зеленчуци 0     
Няма снимка
 

Предзимна и зимна

Предзимната сеитба, а доста често в последните години поради многото хубави дни през зимните месеци се прави и т. нар. зимната сеитба. Характерно за тях е, че се извършват през студените месеци на годината.

Семената обаче поникват чак при затопляне на времето т. е. през пролетта. Целта на зимните сеитби е да се получи по-ранно производство на зеленчуци в сравнение с пролетните сеитба.

Ранна пролетна

Ранната пролетна сеитба започва веднага щом може да се влезе в градината и почвата да се обработва. Обикновено това е периодът от средата на февруари до средата на март.

Тогава може да се сеят семената на студоустойчивите култури - моркови, магданоз, репички, грах, салата, спанак и др. и да се засаждат различни видове лук.

Късна пролетна

Тази сеитба се извършва от началото на април до началото на май. По тове време вече се сеят топлолюбивите зеленчукови култури - пъпеши, дини, тиквички, краставици, тикви, домати, ранни картофи, фасул, захарна царевица, салатно цвекло, летни репи, зелеви култури, спанак, цикория и киселец.

Лятна

Тази сеитба е най-продължителна. Обикновено тогава се сеят вторите, зимуващите на открито и многогодишните култури. За този период са характерни зелевите, салатното цвекло, късните моркови, захарната царевица, зимуващите на открито салати и спанак и зимния лук за зелено.

Есенна

При есенната сеитба още в годината на засяването на семената се развиват растенията. Те достигат определена фаза и в нея презимуват в градината. През есента е подходящо да се засяват салата, маруля, киселец, къдраво зеле и др. и да се засажда зимен лук.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Високи лехи за ранните зеленчуци

След като наторите и обработите почвата в градината, добре е да помислите за ранните зеленчуци. За целта сега може да оформите лехите. В повечето случаи ранните зеленчуци,

Няма снимка

Разсаждане на салати и марули

Ако през септември сте засели зимна салата и маруля, време е да я разсадите. Растенията са готови за засаждане на постоянно място, когато образуват 4-5 същински листа - около месец след поникването.

Няма снимка

Сеитба на моркови

Любителите могат да се направят предзимна сеитба на моркови. Засяването продължава продължителен период от време – от средата на октомври до началото на декември.

Няма снимка

Сезонно в лехата

 . Приключва сеитбата на спанака. . Продължава сеитбата на лука и чесъна за зелено, а също така и на репичките. . Ако растенията са пораснали, започва разсаждането на салатата и марулята,

Няма снимка

Прибиране на късно зеле

Ориентировъчно късното зеле се прибира след падане на първите есенни слани. Това може да стане на няколко пъти, в зависимост от приложението му. Препоръчително е прибирането да приключи преди

Няма снимка

Спанакът се подхранва с амониев нитрат

Ако в края на лятото сте засели спанак, растенията вече са поникнали. За да получите добре реколта, трябва да полагате съответните грижи - разрохкване на почвата, плевене, поливане и торене.

Още от Фермер
Няма снимка

Евродепутатите от Комисията по заетостта искат да засилят правата на работниците

Нови правила за минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo, бяха одобрени от Комисията по заетостта.

Няма снимка

От какво зависи образуването/отделянето на нектар

Събирането на нектар и преработката му в мед е една от основните дейности на пчелите. При това те се запасяват с хранителни запаси за собственото си съществуване и дават ценна стопанска продукция,

Няма снимка

България изпреварила по туризъм Кипър и Черна гора

Все по-голям става напоследък интересът към 4 и 5-звездните хотели в България, към луксозните ни туристически дестинации, заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев,

Няма снимка

Най-подходящото място за новото дръвче

Когато решавате какви нови дръвчета искате да засадите в градината, трябва да се съобразите и с изискванията им към факторите на средата. . Надморската височина и районът са определящи дали може да

Няма снимка

Помощ от 34 млн.евро за България, Гърция, Полша и Литва

За нашата страна са 2,2 млн. евро Подпомагането е от фонд "Солидарност" по предложение на Еврокомисията и е одобрено от Европарламента и Съвета заради природни бедствия през изминалата година.

Няма снимка

Започва смяна на водопроводната мрежа в 3 села в община Генерал Тошево

Договор с държавен фонд „Земеделие” за рехабилитация на част от водопроводната мрежа на селата Спасово, Кардам и Люляково подписа кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.