От лозето на баир се прави по-добро вино

10 януари 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Наш читател от Врачанско, отглеждащ на две места лозя, разказва как от тях става по-ароматна напитка

Едното лозе на Александър Василев, наш читател, е недалеч от Враца. Земята там е белопръстица, червена и черна, разказва той.

Виното става по-доброот равнината, сравнява стопанинът. Особено, когато масивът е с югоизточно изложение, на баир, и изглежда точно като при италианците, пояснява старият лозар.

Белопръстицата е пръст, която най-хубаво изпича гроздето. Според него досега лоша година не е имал, хвали се той, а от цели 40 г. насам сам си го копае.

Като спазва всички технологични практики, завещани от дедите му, но модерни и днес, той си прави сметката, че лоша година досега почти не е имал.

Питаме го на какво се дължи това. Според него едното му лозе е засадено в далечната 1929 г. с пръчка, донесена от Франция, но при добро гледане и на добър баир - всяко годинта се отплаща.

Щолкото до това как се докарват ароматите на виното

Александър споделя, че отглежда няколко сорта грозде. От Памид и Сензо прави червено вино - обаче се прибавя и Хамбурски мискет.

От Афуз, Чауш и малко Бяла теменуга се изкарва прекрасен Врачански мискет. Десертното Болгар трае близо половин година - почти до Великден.

Много важна е резитбата

От старите си деди лозарят знае едно - най-тънката работа е рязането, всеки сорт се реже различно.

Например Памидът и Сензото не се оставят на пръчка, защото гроздето не може да узрее. Режат се на две-три пъпки.

Болгар-ът пък се оставя на една две пръчки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Птичи тор за лозите

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

Няма снимка

Няколко съвета за най-качествена ракия

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Няма снимка

Падне ли температурата, тихата ферментация спира

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

Няма снимка

Загрибване на лозята да се прави след листопада

Да се прави след листопада Операцията има за цел да предпази от измръзване през зимата. При нея има особености, които ще обясним в следващия брой. Но трябва да се знае, че лозите,

Няма снимка

Отделеното вино - в чист съд

И да не се забави първото претакане След като е уцелен правилният момент за отделяне на виното от джибрите /след приключване на бурната ферментация/,

Няма снимка

Окопаването на лозята е задължително, резитба не всеки прави

Окопаването е задължително, резитба не всеки прави В късна есен в лозовите насаждения се провеждат мероприятия, чието своевременно и правилно извършване предопределя в голяма степен количеството и

Още от Фермер
Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

Зрелостта влияе върху съхранението на плодовете

Много е важно плодовете да се прибират навреме, тъй като степента им на зрелост в момента на беритбата оказва влияние върху продължителността на съхранението им.

Няма снимка

На места в Източна България може да превали днес

От изток облачността ще се увеличава и по-късно след обяд в източните райони са възможни слаби превалявания.Такава е прогнозата на НИМХ към БАН, предаде БТА.

Няма снимка

Първи признаци за инсулт

Изследванията показват, че мозъчният кръвоизлив често изпраща предупредителни сигнали няколко часа или дори дни преди началото. Има така наречените “прекурсори” на инсулт,

Няма снимка

Противоречиви мнения за медосбора от облепиха

Повечето източници съобщават, че облепихата се опрашва от вятъра, а не от пчелите. Но един руски форум според пчелари пчелите посещават облепихата по време на цъфтеж, за да събират прашец,

Няма снимка

Здравната инспекция в Габрово предупреждава за Ку-треска по животните

Районната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово предупреждава за усложнена епидемиологична обстановка в областта в следствие на регистрирани огнища на Ку-треска по животните, предава БНР.