Търговското споразумение между ЕС и Япония дава шанс и на български агропроизводители

06 януари 2018 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

През декември завършиха преговорите за търговското споразумение между Европейския съюз и Япония. Противно на вълненията, които предизвика споразумението с Канада (CETA), този път процесът премина почти незабележимо. В телеграфен стил новината бе отразена и от някои български медии. И това на фона на значително по-големите потенциални икономически ефекти, коментират от фондация ИнтелиАгро.

Със своя платежоспособен пазар от близо 127 млн. потребители, Япония неслучайно е четвъртият най-голям вносител на селскостопански суровини, храни и напитки от ЕС.

Европейската продукция е сред най-предпочитаната от японските потребители. Въпреки това, досега съществуват редица пречки пред търговията и достъпа до този пазар. Най-общо, с постигнатата договорка се либерализира търговията с 85% от селскостопанските суровини, храни и напитки; премахват митата за над 90% от стойността на износа на ЕС за Япония още с влизане в сила на споразумението; намаляват се митата (постепенно в период до 15 години) за някои категории продукция, чувствителни за Япония; влизат в сила безмитни квоти за внос в Япония за някои категории, където ще продължат да бъдат прилагани мита; премахват се нетарифни бариери, сложни и неясни процедури за достъп до пазара; признават се 205 продукта със специфичен географски произход, които ще могат да се продават в Япония по същите правила, каквито и в ЕС.

Сред най-облагодетелстваните са виното, свинското месо и продукти, говеждото месо и сирената, цитирана е като източник Европейската комисия.

Според анализаторите споразумението по никакъв начин не променя съществуващите регулации на ЕС, спрямо безопасността на храните, санитарните и фитосанитарните изисквания и ГМО. В някои отношения съществуващите правила в Япония са дори още по-рестриктивни. Договореностите не засягат и установените процедури за установяване произхода на суровините и продуктите.

Що се отнася до търговията между България и Япония, тя е определена като символична. Българският износ през 2016 г. е едва 15-16 млн. евро – 0,4% от общата стойност на експортираните селскостопанска продукция и храни. Той е концентриран в четири продуктови категории – птиче месо, етерични масла, мекотели и други храни от морски дарове, като нито една от тях не надвишава 4 млн. лв.

Вносът е още по-символичен – всичко на всичко 279 хил. евро през 2016 г. (при 2,8 млрд. евро общ внос на земеделска продукция и храни), според Евростат.

Но се очаква, че либерализирането на търговията може да предостави на отделни производители платежоспособна ниша за реализация на висококачествена продукция. Освен вино и млечни продукти, имащи съществена роля в европейския износ, сред категориите, където споразумението елиминира мита са и други, в които българските производители вече традиционно намират реализация навън. Така например тарифата за замразените цели пилета ще бъде премахната постепенно в следващите десет години, а тази за замразените пилешки разфасовки – в следващите пет (сега 11,9% и при двете). Яйченият прах ще влиза напълно освободен от мита на шестата година от влизането в сила (ставка 18,8% сега), а пчелният мед – на осмата (25,5% мито към днешна дата).

Подобно на CETA търговското споразумение вероятно ще има предимно косвени ефекти за България, предполагат анализаторите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Няма особен оптимизъм за цените на слънчогледа

ЕС е пред рекорден внос на царевица, което обещава добри цени у нас Първите теренни данни от реколтирането на пролетниците в Северното полукълбо не са донесли съществени изменения в оценките на

Няма снимка

Днес избират млад фермер на Европа

Днес, по време на конгреса на младите фермери, ще бъде избран най-добрият в конкурса за фермер на Европа Днес/, по време на конгреса на младите фермери,

Няма снимка

Надяваме се на 150-160 хил. т грозде за вино

Трудната за стопаните година ще завърши с гроздобер до края на октомври Диана Ванчева Прекалено и силно шарена се оказа тази година за лозаро-винарския сектор.

Няма снимка

Шанс за българската царевица

Спад в производството и повишен внос в ЕС Алма Давидова Добрите новини тази есен за фермерите в България са не само чудесните добиви от царевица, но и гладният за тази фуражна култура европейски

Няма снимка

До 22 октомври приемат проектите от малките стопанства по 4.1.2

Каква земеделска техника може да се купува, обяснява Петя Куманова, зам.-главен директор в НССЗ Диана Ванчева Броени дни остават до края на кондидатстването по подмярка 4.1.

Няма снимка

Рекордна реколта от царевица в Украйна

В момента износът на царевица за ЕС от Украйна и Русия е доста незначителен. Въпреки това, ситуацията трябва да се промени бързо, поради рекордната украинска реколта - 2018.

Още от Фермер
Няма снимка

Ръст на регистрираните нови агромашини до края на септември

Положителна тенденция е, че се купуват повече нови и по-продуктивни   Сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието, храните и горите представи своята традиционна справка за

Няма снимка

Две седмици остават за избор на Дърво на годината

До края на месеца гласуваме за Дърво на годината в две категории, съобщават от фондация "ЕкоОбщност".  Гласуването за "Дърво с корен 2018" е  онлайн и се провежда от 3 до 31 октомври включително,

Няма снимка

Ученици бяха на урок по горска педагогика

Научиха много за прилепите и мимикрията Над 20 ученици от шести клас на училище "Димитър Талев" в Благоевград участваха в урок по горска педагогика, организиран от Югозападното държавно предприятие

Няма снимка

До 26 градуса утре, през уикенда ни очакват дъждове

През нощта ще е почти тихо. В Източна България ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, по морския бряг - до 15 градуса, предава БТА.

Няма снимка

България ще прави проекти за зелени градове

Ключовата лекция на конференция в София ще бъде за стандарта на декоративната растителност у нас  На тази тема ще се проведе конференция на 25 октомври от 9 ч.

Няма снимка

Agrosalon събра профи земеделци от цял свят

Повече от 500 компании от 32 държави представиха последните си разработки в областта на агропромишления комплекс, селскостопанското инженерство, биоенергията и системите за управление на