Природното пчеларство бори вароатозата по-добре от пестицидите

08 януари 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Традиционните африкански пчеларски методи предлагат по-добра защита на кошерите срещу акара Вароа от пестицидите, разработени специално за целта. Това сочи ново проучване, информира greentech.bg.

Акарите, които се прикрепват върху пчелите и смучат телесните им течности, са все по-устойчиви на пиретроиди, сочи проучването. Изследването показва, че генетични мутации позволяват на акарите да се адаптират и да оцеляват на постоянните усилия за „третиране“ на пчелите. В резултат на това акарите предизвикват хаос сред пчелните популации в Европа и САЩ.

Но пчеларите в повечето развиващи се страни не се боят толкова много от акарите. Основната разлика е, че африканските фермери не се притесняват от роенето на пчелите – разделянето на едно нараснало пчелно семейство на две – и от случаите, когато пчелите изоставят кошерите.

В същото време западните фермери пчелари прекарват много време в работа за предотвратяване на роенето, въпреки че това е естествен процес. Причината да се търси начин за спирането му е, че намалява добивите на мед. Учените обаче казват, че поддържането на големи пчелни популации в непосредствена близост и предотвратяването на роенето насърчава разпространението на акара Вароа.

В същото време „в Африка кошерите изобщо не се третират срещу вароатоза“, казва Джоел Гонзалес-Кабрера от Изследователския институт Rothamsted във Великобритания. „Фермерите се отървават от този проблем, просто защото техният стил на пчеларство е съвсем различен“, поясняват изследователите.

Акарите Вароа първоначално засягат само азиатската пчела, която обаче развива резистентност към паразита. В началото на ХХ век акарите достигат до европейските пчелни видове, се казва в анализа. Оттогава паразитите се разпространяват по целия свят, съсипвайки нетретираните кошери в рамките на около три години от началото на инвазията.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Непознат медонос се появи на пчелина?

Пчелар споделя на to-bee.blogspot.com: Опитах се да открия това растение с функцията на Google за търсене по изображения, но за жалост не даде резултат.

Няма снимка

Борагото е първокласен медонос

Борагото е първокласен медонос. Започва да цъфти 35 дни след засяването и продължава до късна есен. Добивът на мед е 20-30 кг от един декар, твърдят от bulherbs.com.

Няма снимка

Противоречиви мнения за медосбора от облепиха

Повечето източници съобщават, че облепихата се опрашва от вятъра, а не от пчелите. Но един руски форум според пчелари пчелите посещават облепихата по време на цъфтеж, за да събират прашец,

Няма снимка

Борба с мъхнатия бръмбар, който напада медоносните растения, а зимува в почвата под тях

Бръмбарът зимува в почвата и снася яйцата си на 12 см в почвата, напомнят на пчеларите от to-bee.blogspot.com. Новите бръмбари се излюпват през август, но остават в почват до следващата година.

Няма снимка

За да не влиза вода през входовете на кошерите

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

Няма снимка

До края на октомври трябва да зазимите пчелните семейства

Сега е моментът да се погрижите за сигурността на пчелните семейства, като ги защитите от ветрове и от животни. Това означава да осигурите всичко необходимо за осигуряване живота на пчелите през

Още от Фермер
Няма снимка

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за директни доставки

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани,

Няма снимка

Още 63 хил. лв. са отпуснати за компенсации от неблагоприятни климатични условия

Средствата ще бъдат изплатени на земеделските стопани до 22 октомври 2018 г. Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФ "Земеделие" по схемата на

Няма снимка

35 млн. лв. ще получат животновъди и овцевъди

Плащанията са за първи транш по схемите за преходна национална помощ Управителният съвет  на ДФ "Земеделие"-РА утвърди общ финансов ресурс до 35 335 830 лв.

Няма снимка

Новото дръвче да е от близък разсадник

Ако ще засаждате ново дръвче, купете го от най-близкия разсадника. Задължително той трябва да е лицензиран. Така се гарантира произходът на дръвчетата, както и здравния им статус,

Няма снимка

Рекордна реколта от царевица в Украйна

В момента износът на царевица за ЕС от Украйна и Русия е доста незначителен. Въпреки това, ситуацията трябва да се промени бързо, поради рекордната украинска реколта - 2018.

Няма снимка

Лек спад на зърнените котировки в САЩ

Ръстът в цените на зърнените котировки в Чикаго, наблюдаван в понеделник, не продължи. Цените на соята, царевицата и пшеницата показват лек спад. Повишените котировки,