ИНТЕЛИФРЕШ 2018: Пътят на българските фермери към пазара

11 януари 2018 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Първият професионален форум за реализация на плодове и зеленчуци ще се проведе в Стара Загора на 16 януари

Алма Давидова

Тенденцията към по-здравословно хранене, която залива света през последното десетилетие, променя потребителските навици за поколение напред. Хората търсят все повече пресни продукти, вместо преработени, включват в диетата си повече плодове и зеленчуци за сметка на храните с животински произход и това поведение вече се отразява в глобален план.

На този фон

България има достатъчно предпоставки да се превърне във важен доставчик на плодове и зеленчуци за прясна консумация за един от най-големите и платежоспособни пазари в света - ЕС.

С подходящи природно-климатични дадености и наличие на съществени водни ресурси на човек от населението (близо 15 хил. куб. м./година) страната ни определено има накъде да развива потенциала си. През последните 10 години в земеделието се натрупа сериозен капитал, а пазарната конюктурата кара все повече производители да търсят алтернативи на основните за страната зърнено-маслодайни култури.

Предизвикателствата също не са малко и са свързани най-вече с липсата на работна ръка

С нарастване на инвестициите в сектора, натискът за решаването на този проблем ще нараства. Технологичното развитие също ще подаде ръка на фермерите. Напредъкът при роботиката и развойната дейност на машини за прибиране на продукцията ще направят брането на плодове и зеленчуци за прясна консумация възможно без работна ръка още през следващото десетилетие.

Колкото и потенциалът на страната при производството на плодове и зеленчуци да изглежда недоразвит, вижда се че интересът към определени култури не само е постоянен, но и нараства

Площите със сини сливи например са се увеличили с 29% само през последните 5 години. За същия период площите с череши са се увеличили с 23%, доближавайки 11 хил. хектара - площ, която отрежда на България място в топ 15 на страните с най-големи черешови масиви в света. Нарастват и площите с круши (29%) и кайсии (6%). При меките плодове и по-специално малините, България се нарежда на 11-о място по площи в света.

Докато новите насаждения растат, намирането на платежоспособен пазар се явява жизнено важно за родните производители

Именно по този повод се организира и първото по рода си събитие в България за успешна реализация на плодове и зеленчуци - ИнтелиФреш (InteliFresh), което ще се проведе на 16-и януари т.г. в Стара Загора.

На него ще присъстват представители на най-големите търговски вериги у нас в търсене на подходящи партньори - земеделски производители.

Освен с възможностите за сътрудничество с Metro, посетителите ще могат да се запознаят и с представители на Billa, Фантастико и T-Market, както и на много други търговци от страната, които търсят да осъществят директен контакт с производители.

Форумът ще предостави възможности и за експорт чрез големият холандски търговец Olympic Fruit Group и MORE Bio Fresh - компания със солидно присъствие на пазара на биопродукция в Румъния и Гърция. Амбицията на организаторите от ИнтелиАгро е да представят един по-различен, оптимистичен и строго професионален поглед върху производството и възможностите за реализация. Затова специален акцент ще има и върху стандартите и изискванията, които трябва да покрива продукцията. Ценен опит по отношение внедряването на международни стандарти за качество ще сподели Климент Петров от BulGap, а един от най-успешните производители и износители на плодове в България ще разкрие как е стъпил на някои от най-платежоспособните пазари в Европа.

Не на последно място форумът ще обърне внимание и на нуждата от сътрудничество между земеделските производители тъй като платежоспособните пазари търсят обеми, които сам фермер трудно би могъл да изпълни.

Опит от западната ни съседка Сърбия ще сподели инж. Бранко Баятович, производител и управител на сдружение на производители на боровинки, които изнасят за ЕС.

Събитието е подкрепено от Съюза на дунавските овощари, Българската асоциация Биопродукти и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Регистрациите за участие са все още възможни на сайта на събитието www.agroevents.eu.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

ЕС да намали вносните квоти за селскостопански продукти

Това предлагат евродепутатите от земеделската комисия към ЕП, за да не бъде залят пазара след Брекзит Ако ЕС остане без регламент по въпроса за квотите,

Няма снимка

Динамика в износа на пшеница от България и Румъния

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

Няма снимка

Зърното отново поскъпва в САЩ

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

Няма снимка

Ръст в котировките на пшеницата на Euronext

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

Няма снимка

130 млн. долара влага Виетнам в зона за биологично земеделие

Властите обещават на инвеститорите всички видове преференции и помощ при излизането на експортните пазари Правителството на Виетнам и виетнамската група Nafoods подписаха меморандум за съвместното

Няма снимка

На кръстопът ли е зърнопроизводството ще обсъждат на осмия Национален агросеминар

Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви, че за осма по ред година организира Национален агросеминар. Ежегодният форум ще се проведе на 29 и 30 ноември 2018 г. в Гранд хотел Пловдив, гр.

Още от Фермер
Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

Зрелостта влияе върху съхранението на плодовете

Много е важно плодовете да се прибират навреме, тъй като степента им на зрелост в момента на беритбата оказва влияние върху продължителността на съхранението им.

Няма снимка

На места в Източна България може да превали днес

От изток облачността ще се увеличава и по-късно след обяд в източните райони са възможни слаби превалявания.Такава е прогнозата на НИМХ към БАН, предаде БТА.

Няма снимка

Първи признаци за инсулт

Изследванията показват, че мозъчният кръвоизлив често изпраща предупредителни сигнали няколко часа или дори дни преди началото. Има така наречените “прекурсори” на инсулт,

Няма снимка

Противоречиви мнения за медосбора от облепиха

Повечето източници съобщават, че облепихата се опрашва от вятъра, а не от пчелите. Но един руски форум според пчелари пчелите посещават облепихата по време на цъфтеж, за да събират прашец,

Няма снимка

Здравната инспекция в Габрово предупреждава за Ку-треска по животните

Районната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово предупреждава за усложнена епидемиологична обстановка в областта в следствие на регистрирани огнища на Ку-треска по животните, предава БНР.