Преди да налеете в бутилки домашното вино

12 януари 2018 В лозята 1     
Няма снимка
1 2 3 4
 

На въпроси на читатели отговор дава консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов

Студовете през месец януари, дори и не силни, са много благоприятни за избистренето и стабилизирането на виното от соли на винената киселина - т.нар. тартарати.

Това се отнася и за нестабилната багрилна материя при червените вина или белтъчините при белите вина.

След като се направи отделяне на виното от тези утайки бистрото вино може вече да се бутилира.

Независимо, че е станало бистро, преди операцията бутилиране е добре да се филтрира

Днес все повече производители на домашно вино започват да си купуват филтри.

В почти всички райони на България има вече специализирани фирми, които продават малки филтри с помпа - те са с размер на плочите 20 х 20 или 20 х 10 сантиметра.

За сведение на домашните майстори - те са на цена от около от 380 до 440 лв.

Филтрираното вино преди да се бутилира е добре да се сулфитира

Това се прави против окисление или микробиологични процеси.

Сернистата киселина е добър антиоксидант и предпазва от окисление или вкисване.

За бялото вино сулфитирането е по-важно, защото запазва цвета от пожълтяване или покафеняване.

Препоръчителни дози

Ако виното не е било сулфитирано - те са 60 до 70 мл на 100 л вино при 6% серниста киселина.Тя се продава в специализираните магазини в опаковки от 200 до 500 мл и струва само 1- 2 лв.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Птичи тор за лозите

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

Няма снимка

Няколко съвета за най-качествена ракия

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Няма снимка

Падне ли температурата, тихата ферментация спира

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

Няма снимка

Загрибване на лозята да се прави след листопада

Да се прави след листопада Операцията има за цел да предпази от измръзване през зимата. При нея има особености, които ще обясним в следващия брой. Но трябва да се знае, че лозите,

Няма снимка

Отделеното вино - в чист съд

И да не се забави първото претакане След като е уцелен правилният момент за отделяне на виното от джибрите /след приключване на бурната ферментация/,

Няма снимка

Окопаването на лозята е задължително, резитба не всеки прави

Окопаването е задължително, резитба не всеки прави В късна есен в лозовите насаждения се провеждат мероприятия, чието своевременно и правилно извършване предопределя в голяма степен количеството и

Още от Фермер
Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

Зрелостта влияе върху съхранението на плодовете

Много е важно плодовете да се прибират навреме, тъй като степента им на зрелост в момента на беритбата оказва влияние върху продължителността на съхранението им.

Няма снимка

На места в Източна България може да превали днес

От изток облачността ще се увеличава и по-късно след обяд в източните райони са възможни слаби превалявания.Такава е прогнозата на НИМХ към БАН, предаде БТА.

Няма снимка

Първи признаци за инсулт

Изследванията показват, че мозъчният кръвоизлив често изпраща предупредителни сигнали няколко часа или дори дни преди началото. Има така наречените “прекурсори” на инсулт,

Няма снимка

Противоречиви мнения за медосбора от облепиха

Повечето източници съобщават, че облепихата се опрашва от вятъра, а не от пчелите. Но един руски форум според пчелари пчелите посещават облепихата по време на цъфтеж, за да събират прашец,

Няма снимка

Здравната инспекция в Габрово предупреждава за Ку-треска по животните

Районната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово предупреждава за усложнена епидемиологична обстановка в областта в следствие на регистрирани огнища на Ку-треска по животните, предава БНР.