Как да бутилираме виното

12 януари 2018 В лозята 1     
Няма снимка
1 2 3
 

Има устройства за затапване, които гарантират пълно опазване

Бутилирането може да се извърши в бутилки, с които разполагате. Те могат да бъдат и стъклени, и пластмасови.

Но е най-добре да си купите нови, защото старите, които не са отлично измити, може да причинят зараза на виното, за която въобще и не подозирате.

Стъклените бутилки се затварят с тапи или кроненкоркови запушалки.

Например в магазините от веригата "Златната бъчва" се продават устройства за затапване на цена от 9 до 200 лв.

Там пластмасовите затапвачки от 9 лв са много добри, както и за поставяне на кроненкоркови запушалки - на цена от 8 до 50 лв., в зависимост от желанието и възможностите на клиента.

Когато използвате пластмасови бутилки трябва да ги пълните, като оставяте празно място от 20 мл. до 30 мл. - в зависимост от обема на бутилката.

Тогава преди да завиете капачката леко трябва да притиснете бутилката, за да не остане в нея въздух и при затопляне виното да има възможност да се разширява без да създава налягане в бутилката.

Аз препоръчвам да използвате пластмасови бутилки от полиетилен терефталат с обем от 0,5 до 2 л, казва консултантът на нашия вестник по всички алкохолни въпроси.

При бутилиране в стъклени бутилки те се пълнят до цилиндричната част на гърловината на бутилката.

Това се препоръчва, за да има място за тапата и да остане въздушна камера от около 20 мл. Ако затваряте с кроненкоркови капачки, може да пълните до 1/3 от цилиндричната гърловина.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Птичи тор за лозите

Едно от най-полезните хранения за лозите е с птичи тор. Трябва да се подготви обаче полезен и здравословен шербет, който да не ги изгори,

Няма снимка

Няколко съвета за най-качествена ракия

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

Няма снимка

Падне ли температурата, тихата ферментация спира

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

Няма снимка

Загрибване на лозята да се прави след листопада

Да се прави след листопада Операцията има за цел да предпази от измръзване през зимата. При нея има особености, които ще обясним в следващия брой. Но трябва да се знае, че лозите,

Няма снимка

Отделеното вино - в чист съд

И да не се забави първото претакане След като е уцелен правилният момент за отделяне на виното от джибрите /след приключване на бурната ферментация/,

Няма снимка

Окопаването на лозята е задължително, резитба не всеки прави

Окопаването е задължително, резитба не всеки прави В късна есен в лозовите насаждения се провеждат мероприятия, чието своевременно и правилно извършване предопределя в голяма степен количеството и

Още от Фермер
Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

Зрелостта влияе върху съхранението на плодовете

Много е важно плодовете да се прибират навреме, тъй като степента им на зрелост в момента на беритбата оказва влияние върху продължителността на съхранението им.

Няма снимка

На места в Източна България може да превали днес

От изток облачността ще се увеличава и по-късно след обяд в източните райони са възможни слаби превалявания.Такава е прогнозата на НИМХ към БАН, предаде БТА.

Няма снимка

Първи признаци за инсулт

Изследванията показват, че мозъчният кръвоизлив често изпраща предупредителни сигнали няколко часа или дори дни преди началото. Има така наречените “прекурсори” на инсулт,

Няма снимка

Противоречиви мнения за медосбора от облепиха

Повечето източници съобщават, че облепихата се опрашва от вятъра, а не от пчелите. Но един руски форум според пчелари пчелите посещават облепихата по време на цъфтеж, за да събират прашец,

Няма снимка

Здравната инспекция в Габрово предупреждава за Ку-треска по животните

Районната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово предупреждава за усложнена епидемиологична обстановка в областта в следствие на регистрирани огнища на Ку-треска по животните, предава БНР.