Борбата на меда срещу антибиотичната резистентност

12 януари 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Медът, тази прекрасна добавка за хляб и плодове, може да бъде едно сладко решение на сериозните, все по-нарастващи проблеми с бактериалната резистентност към антибиотици, съобщават учените днес, информира pcheli.bg.

Медицинските специалисти понякога използват успешно меда като местна превръзка, но той може да играе и по-голяма роля в борбата с инфекциите, прогнозират изследователите. Тяхното проучване е част от 247-ата Национална среща на Американското химическо дружество (ACS) - най-голямото научно общество в света.

На срещата присъстват хиляди учени, представяйки повече от 10 000 доклада за нови постижения в областта на науката и други теми.

„Уникалното свойство на меда се крие в способността му да се бори с инфекцията на няколко нива, като затруднява бактериите да развият резистентност”, категоричен е ръководителят на изследването д-р Сюзън М. Мешвиц. „Това означава, че медът използва комбинация от оръжия, включително и водороден прекис, киселинност, осмотичен ефект, висока концентрация на захар и полифеноли – всички от които активно убиват бактериалните клетки”, обяснява тя. Осмотичният ефект, който е резултат от високата концентрация на захар в меда, извлича вода от клетките на бактериите, като ги дехидратира и убива.

В допълнение, няколко проучвания са показали, че медът потиска образуването на биофилми, или структурна общност от болестотворни бактерии. „Медът също може да разруши общуването (Quorum sensing) между бактериите, което отслабва тяхната токсичност и ги прави по-податливи на конвенционалните антибиотици”, казва Мешвиц. Без този режим на комуникация, бактериите не могат да образуват биофилми. В някои бактерии тази комуникационна система контролира освобождаването на токсини, което засяга патогенността на бактериите, или способността им да предизвикват заболяване.

Друго предимство на меда е, че за разлика от конвенционалните антибиотици, той не атакува само процесите на основен растеж на бактериите. Проблемът на този тип атака, която е в основата на антибиотиците, е, че води до изграждане на резистентност на бактериите към лекарствата.

Медът е ефективен, защото съдържа полезни полифеноли, или антиоксиданти, обяснява Мешвиц. Те включват фенолни киселини, кафеена киселина, р-кумарова киселина и елагова киселина, както и много флавоноиди. „Няколко проучвания са показали взаимната връзка между непероксидното антимикробно и антиоксидантно действие на меда и наличието на феноли”, обяснява тя. Според Мешвиц, голям брой лабораторни и някои клинични изследвания са потвърдили широкоспектърните антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства на меда.

Мешвиц казва, че нейният екип също е открил, че медът има много ефективни антиоксидантни и антибактериални свойства. „Проведохме стандартни тестове, за да измерим нивото на антиоксидантното действие на меда”, обяснява тя. „Отделихме и идентифицирахме различните антиоксидантни полифенолни съединения. В нашите антибактериални проучвания ние тествахме действието на меда срещу ешерихия коли, стафилококус ауреус и псевдомонас аеругиноза”.

Източник beetime.eu, снимка cdn.thealternativedaily.com

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Противоречиви мнения за медосбора от облепиха

Повечето източници съобщават, че облепихата се опрашва от вятъра, а не от пчелите. Но един руски форум според пчелари пчелите посещават облепихата по време на цъфтеж, за да събират прашец,

Няма снимка

Борба с мъхнатия бръмбар, който напада медоносните растения, а зимува в почвата под тях

Бръмбарът зимува в почвата и снася яйцата си на 12 см в почвата, напомнят на пчеларите от to-bee.blogspot.com. Новите бръмбари се излюпват през август, но остават в почват до следващата година.

Няма снимка

За да не влиза вода през входовете на кошерите

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

Няма снимка

До края на октомври трябва да зазимите пчелните семейства

Сега е моментът да се погрижите за сигурността на пчелните семейства, като ги защитите от ветрове и от животни. Това означава да осигурите всичко необходимо за осигуряване живота на пчелите през

Няма снимка

Билки на пчелина: Мед с ухание на мащерка

Мащерката е от около 300-400 вида ароматни тревисти растения от семейство Устноцветни, растящо в Европа, Азия и Северна Америка. Мащерката е многогодишно полухрастовидно растение.

Няма снимка

Мед от лавандула - защо не?

Лавандула е силно разклонен, 30 – 80 см висок полухраст с многобройни възходящи или изправени стъбла. Цветоносните клонки са четириръбести, в основата гъсто облистени,

Още от Фермер
Няма снимка

Търговищки прасета с холандско качество

Таня Демирова с. Алваново, Търговищко Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор,

Няма снимка

Зрелостта влияе върху съхранението на плодовете

Много е важно плодовете да се прибират навреме, тъй като степента им на зрелост в момента на беритбата оказва влияние върху продължителността на съхранението им.

Няма снимка

На места в Източна България може да превали днес

От изток облачността ще се увеличава и по-късно след обяд в източните райони са възможни слаби превалявания.Такава е прогнозата на НИМХ към БАН, предаде БТА.

Няма снимка

Първи признаци за инсулт

Изследванията показват, че мозъчният кръвоизлив често изпраща предупредителни сигнали няколко часа или дори дни преди началото. Има така наречените “прекурсори” на инсулт,

Няма снимка

Здравната инспекция в Габрово предупреждава за Ку-треска по животните

Районната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово предупреждава за усложнена епидемиологична обстановка в областта в следствие на регистрирани огнища на Ку-треска по животните, предава БНР.

Няма снимка

Очаква се недостиг на бира в света поради глобалното затопляне

Поради глобалното затопляне предлагането на бира на световния пазар може да падне с 16% - това е сравнимо с потреблението на пенливата напитка в Съединените щати.