Вкусът на млякото зависи от храненето на кравите

14 юни 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Причини за попадане в суровината на несвойствени и ароматни вещества

Освен най-важните хранителни вещества (мазнини, белтъци) на качеството и стойността на произведената млечна суровина влияят неговите органолептични и микробиологични свойства. Промените, обусловени от храненето, могат значително да повлияят на качеството на млякото заради преминаването на ароматните и вкусовите свойства на фуражите в млечната суровина.

Негативно се отразява и използването в храненето на окислени (гранясали) фуражи.

Причини за попадане в млякото на несвойствени ароматни и вкусови вещества:

Прекият контакт на млякото с въздуха в краварника - особено в топло състояние (току-що издоеното) млякото поема миризмите на помещението заедно с миризмата на фуражите.

Ароматните и вкусовите частици от въздуха в краварника попадат чрез вдишания въздух в кръвта на животните, а оттам - и в млякото.

Ароматните вещества могат да пападнат от храносмилателния тракт на кравата в млякото директно или в променен в хранослилателния тракт вид - като например бетаина от цвеклото, който се превръща в триметиламин и придава на млякото рибоподобен вкус.

В първия случай това може да бъде избегнато чрез поддържане на хигиена на доене и съхранение на млякото

Във втория и третия случаи ситуацията може да се промени чрез промяна на технологията на хранене и чрез стриктно изпълнение на правилата за производствени санитарни правила в кравефермата.

Силно миришещите фуражи се изхранват на малки порции след доене, а краварникът след изхранване много добре се проветрява. В процеса на обмяната на веществата по време на продължителното прекъсване между две издоявания малките порции силно миришещи фуражи ще бъдат напълно преработени и неутрализирани от храносмилателната система на кравата.

Такива фуражи никога не трябва да бъдат съхранявани в самия краварник (най-вече това важи за замразен силаж или силаж в разхерметизирани опаковки за размразяване и разположени в самата хранителна пътека).

Как влияят различните фуражи на вкуса на издоеното мляко

Съставът на млякото и процентът мазнини в него зависят от характера на преработването в търбуха. Недостигът на оцетна киселина в търбуха е една от причините за намаляване на маслеността на млечната суровина. Богатите на целулоза дажби подпомагат образуването на ацетат в търбуха, а дажбите, наситени със захари, водят до образуването на голямо количество маслена киселина и на незначително количество оцетна.

Фуражите, богати на скорбяла, повишават образуването на пропийонова киселина, което води до увеличение на белтъците в млякото.

Различните фуражи влияят различно на мириса и мкуса на млякото. Благоприятно въздействие върху млеконадоя и състава на млякото оказват хубавите зелени фуражи, сеното, цвеклото, морковите, тревният силаж, концентратите.

Опитните животновъди знаят, че зелената ръж и зеленият овес, както и повечето бобови култури, особено в пресен (просушен) вид, не трябва да се изхранват в големи количества.

Изхранването на рапица, особено ако е мръзнала, води до появата на парлив вкус(като на ряпа) и мирис на млякото.

Недоброкачественият силаж е причина за пенесто мляко, имащо неприятна миризма. Силажът, който продължително време стои в краварника, също може да е причина за неприятна миризма на суровото мляко.

Воднисто мляко може да доите при изхранването на кравите на голямо количество воднисти фуражи или пък на лошокачествени груби фуражи.

Вкусът на мляко и маслото се влошава при изхранването на кравите на слама и горско сено в големи количества, при паша върху пасища, замърсени с растения от семейство Кръстоцветни (например репко, бял и черен синап, хрян, боянка и др.), пелин. Или при изхранване в големи количества на воднисти фуражи: субпродукти от захарното производство - меласа, както и на кюспета с високо мастно съдържание.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Кобила Хафлингер вее руса грива, дълга над метър

Осемгодишната кобила Буря печели 34 000 ентусиазирани последователи в Инстаграм благодарение на невероятната си грива, която пада на перфектно оформени вълни.

Няма снимка

151 огнища на особено опасни болести по животните в света

От 1 до 7 декември в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) е съобщено за 151 огнища на особено опасни болести по света. В Полша са регистрирани 35 нови огнища на африканска чума

Няма снимка

Зимен пик на АЧС при диви свине в Европа

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) публикува актуализирана информация за епидемиологичната ситуация на африканската чума по свинете (АЧС) в Европа.

Няма снимка

Ку-треска откриха при овце във Видинско

Засегнати са животни от две стада в различни населени места. В област Видин са регистрирани два случая на ку-треска. Заразен е мъж от София, който е консумирал прясно сирене от една от фермите в

Няма снимка

Най-малкото теле в света тежи 4,5 кг

Пациент на ветеринарната клиника към Университета на Мисисипи е най-малкото теле в света, съобщават те във Фейсбук. Телето, наречено Малкия Бил, се оказва във ветеринарната клиника,

Няма снимка

Френска семейна ферма отглежда тежки бройлери без антибиотици

Птицевъдът от Бретан Стефан Даирел инвестира в нови сгради със съвременно оборудване и висока биосигурност Стефан Даирел е второ поколение фермер от прочутия с развитото си птицевъдство

Още от Фермер
Няма снимка

От USDA очакват по-голям износ на пшеница от Русия

Докладът на USDA не донесе големи изненади, с изключение на неочакваното увеличение на очакванията за износ на пшеница от Русия - до 36,5 млн. тона спрямо 35 млн. тона миналия месец.

Няма снимка

Правителството отпусна 1,35 млрд. лева за магистрала "Хемус" (Видео)

Правителството отпусна извънредно 113 млн. лева за нуждите на армията и над 1.349 млн. лева за строежа на магистрала Хемус", съобщи БТА. По искане на премиера Бойко Борисов правителството гласува на

Няма снимка

Овчарка чака месец стопанката си пред изгорялата им къща в Калифорния

В Калифорния кучето Медисън (порода Анатолийска овчарка) почти месец чака евакуираната си стопанка заради унищожителните горски пожари. Стопанката на две кучета Андреа Гейлърд не могла да вземе

Няма снимка

Извличането и анализирането на данни е ключ към успешното хранене в млечното говедовъдство

В млечните ферми ежедневно се извличат много данни, от които само малка част се използват рационално. Системното обобщаване и правилното анализиране на данните води до значително подобряване на

Няма снимка

Зимното пчелно кълбо е слаб топлинен източник - малката му мощност е недостатъчна, за да осигури загряването на пчелите през зимния период

По време на зимуването си пчелите се хранят с мед и отделят въглероден двуокис. Вътрешната енергия на меда, който пчелите изяждат, се изразходва при реализирането на жизнените процеси и за поддържане

Няма снимка

Болните лозници стават потиснати

Може да се появят и хлоротични листа Болните лози от бактериален рак обикновено имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.