Д-р Лозана Василева: Иновациите са важен фактор за развитието на земеделието

14 юни 2018 Новини 0     
Няма снимка
 

„Иновациите са важен фактор за развитието на земеделието. Фермерите трябва да имат лесен достъп до тях, да имат възможност да ги внедрят в своето производство много по-бързо и ефективно, отколкото досега“. Това заяви заместник-министърът на земеделието д-р Лозана Василева по време на конференция „Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“ в Пловдив.

По думите й научните изследвания до 2030 г. ще бъдат ключа към засилване на устойчивостта и разнообразието на хранителните системи. Те ще спомогнат за решаването на проблема с разхищението на храни (1,3 млрд тона на година) и световната загуба на биоразнообразие (почти 60%).

Целевите изследвания и политики в областта на селското стопанство и биоикономиката ще помогнат за справяне с трите основни предизвикателства, пред които са изправени тези сектори днес, като гарантира:

жизнеспособно производство на храни в отговор на нарастващото световно търсене;

устойчиво управление на природните ресурси и действия в областта на климата;

балансирано развитие на селските райони и техните общности.

„Устойчивите земеделие и хранителни системи следва да осигуряват работни места и достойни доходи в селските райони и по цялата верига на стойност, както и здравословна храна и различни други стоки и екологични услуги за всички. Когато говорим за продоволствена сигурност, не може да не адресираме проблема с хранителните отпадъци. Ако не бъдат предприети действия за намаляване на загубите на храни и хранителните отпадъци през веригите на доставки, се предвижда до 2020 година разхищението на храна да нарасне с 40% или 126 млн. тона“, подчерта Василева.

„Вярвам, че само чрез подобряване на координацията между усилията в областта на изследванията и иновациите и на връзките между дейностите, финансирани на регионално, национално и европейско ниво, ще можем да се справим по ефективен начин с предизвикателствата, пред които се изправени различните политики, свързани със земеделието и храните”, категорична бе заместник-министърът.

Конференцията Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“ се провежда на 14 и 15 юни 2018 г . в Аграрен университет Пловдив. Събитието се организира от Министерството на образованието и науката на България, с подкрепата на Европейската комисия и Община Пловдив.

Участие взеха европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, заместник министрите на образованието и здравеопазването Иван Димов и Светлана Йорданова, професор Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив, който е и домакин на събитието.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Правителството отпусна 1,35 млрд. лева за магистрала "Хемус" (Видео)

Правителството отпусна извънредно 113 млн. лева за нуждите на армията и над 1.349 млн. лева за строежа на магистрала Хемус", съобщи БТА. По искане на премиера Бойко Борисов правителството гласува на

Няма снимка

Пухкави алпака "лекуват" пациенти в австралийска болница

Общоизвестно е, че коне, кучета и други домашни любимци не само могат да зарадват болни хора, но дори помага да тяхното лечение. Сега в анималотерапията се включват и миловидните алпака. Болница в гр.

Няма снимка

Днес ще е предимно облачно, на места ще вали сняг

През следващото денонощие облачността над страната ще е променлива. Само на отделни места в часовете преди обяд в планините и в Североизточна България ще превали слаб сняг.

Няма снимка

Гърция очаква спад в производството на зехтин

Добивът на зехтин в Гърция ще бъде по-малък с "между 30 и 40 процента" тази година заради подходящите климатични условия за развитието на маслиновата муха - насекомо,

Няма снимка

Японски учени откриха миризмите, които помагат за отслабване

Експерти от университета в Осака обявиха най-полезните аромати за загуба на тегло. Те включват мента, ябълка и банан. По-специално, учените са установили,

Няма снимка

Европейските пивовари поставят нов рекорд

Организацията The Brewers of Europe публикува доклада си Beer Stats-2018, който подробно описва производството, потреблението и търговията с бира, както и някои други показатели.

Още от Фермер
Няма снимка

От USDA очакват по-голям износ на пшеница от Русия

Докладът на USDA не донесе големи изненади, с изключение на неочакваното увеличение на очакванията за износ на пшеница от Русия - до 36,5 млн. тона спрямо 35 млн. тона миналия месец.

Няма снимка

Овчарка чака месец стопанката си пред изгорялата им къща в Калифорния

В Калифорния кучето Медисън (порода Анатолийска овчарка) почти месец чака евакуираната си стопанка заради унищожителните горски пожари. Стопанката на две кучета Андреа Гейлърд не могла да вземе

Няма снимка

Извличането и анализирането на данни е ключ към успешното хранене в млечното говедовъдство

В млечните ферми ежедневно се извличат много данни, от които само малка част се използват рационално. Системното обобщаване и правилното анализиране на данните води до значително подобряване на

Няма снимка

Зимното пчелно кълбо е слаб топлинен източник - малката му мощност е недостатъчна, за да осигури загряването на пчелите през зимния период

По време на зимуването си пчелите се хранят с мед и отделят въглероден двуокис. Вътрешната енергия на меда, който пчелите изяждат, се изразходва при реализирането на жизнените процеси и за поддържане

Няма снимка

Болните лозници стават потиснати

Може да се появят и хлоротични листа Болните лози от бактериален рак обикновено имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

Няма снимка

Бататите не се съхраняват дълго

Ако искате да съхраните батати по-дълго време, избирайте клубени с гладка повърхност, без цепнатини, дупки и натъртвания. Ако на пипане бататът изглежда мек, също не е подходящ.