Как да си приготвим кокосово мляко

19 юни 2018 Кулинария / Полезни съвети 0 25506
Няма снимка
 

Кокосовото мляко много се използва в източната кухня. То придава на готовото ястие изисканост. Не трябва да се пренебрегва и факта, че млякото е богато на витамини и полезни микроелементи, които са извлечени от кокоса.

Вкусът на млякото чудесно хармонира с този на бананите, портокали, манго и плодови салати. Често го прибавят към изискани коктейли и сладкарски изделия. От него се приготвят екзотични супи от морски дарове и пилаф.

Кокосовото мляко е особено ценно за онези, които имат алергия към млечни продукти или спазват пости. Приготвянето на кокосово мляко в домашни условия съвсем не е сложно. Ще са ви нужни кокосови стърготини, които можете да намерите във всеки хранителен магазин.

Кокосовите стърготини се накисват във вода за 6-12 часа, за да омекнат. Гъстата кокосова маса се залива с чиста вода (обикновено на чаена чаша кокосови стърготини се добавят 3-4 чаши вода). С помощта на блендер се разбива до еднородност. Полученото кокосово мляко се прецежда през няколко пласта марля.

Кокосово мляко може да получите и от пресен кокос.

За целта меката бяла част се настъргва или се разбива с блендер. Залива се с вряла вода в същото съотношение, както по-горе. След половин час можете да прецедите, а кокосовата маса да я изстискате.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария / Полезни съвети
Няма снимка

Колко време да стерилизираме бурканите със зимнина

Нашият редовен читател Костадин Статев от с. Звездец, общ. Малко Търново се обади в редакцията с молба да дадем в табличен вид приблизителното време за стерилизиране на плодове и зеленчуци

Няма снимка

Знаете ли как да печелите от храната, която купувате?

Практични съвети как да не я разхищавате  Ива Тончева Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: около 670 хил

Няма снимка

Продукти за кухнята, които можете да си приготвите сами вкъщи

Колкото повече потъваме в дебрите на кулинарията, толкова повече се убеждаваме, че има продукти, които можем да си ги приготвим вкъщи и ще ни излезе много по-евтино

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

Няма снимка

Основни мерни единици в кухнята

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

Няма снимка

Какво да направим с останалата храна по празниците

И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след 24 декември по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме

Още от Фермер
Няма снимка

Днес ще е предимно слънчево, следобед - облачно

Предимно слънчево ще е днес, с купеста облачност в следобедните часове, като валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър, предава БТА

Няма снимка

21,4% спад на износа през май

Българският износ се е свил с 21,4% до 3,74 млрд. лв. през май спрямо същия период на миналата година. Вносът е намалял с 28,4%, показват предварителните данни на Националния статистически институт

Няма снимка

Отворена е подмярка 16.4 за къси вериги на доставка

За финансова помощ от 15 000 лв. до 586 740 лв. могат да кандидатстват от днес, 13-и юли, фермери и търговски колективи за къси вериги на доставки по подмярка 16

Няма снимка

USDA: Зърнената реколта намалява

Цените реагират с ръст Алма Давидова Министерството на земеделието на САЩ, в юлския си доклад, понижи прогнозата за световното производство на пшеница до 769,31 млн. тона от 773,43 млн

Няма снимка

Във Великобритания представиха хартиени бутилки за вино

Те са дело на компанията за екологични опаковки Frugalpac и 94% са направени от рециклиран картон. Представители на Frugalpac обясняват, че въглеродният отпечатък от тази опаковка е 84% по-нисък от

Няма снимка

Учените откриха нови свойства на овесените и ръжните трици

Те допринасят за отслабването и намаляват риска от чернодробни заболявания. До такива заключения стигна международна група учени в хода на проучване за ефекта на горните продукти върху организма