Може ли да се отгледа канелово дърво в домашни условия

24 юни 2018 Растениевъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

Цейлонското канелово дърво е високо до 10 м, със сивокафява кора и ципести лъскави листа. Известната подправка канела е изсушена кора от младите клонки на дървото. Тя се снема с месингов нож, а после се суши на сянка.

Едно от най-важните условия за култивирането на канела е топлият и влажен климат.  Поставете семена или резници в предварително запълнен съд с равни количества торфен мъх и перлит. Оставете го на сенчесто място за 4 седмици. След това прехвърлете покълналите растения в голяма саксия. Канеловото дърво не трябва да се излага на пряка слънчева светлина или да е на пълна сянка.

Може да орязвате растението по всяко време, за да не расте прекомерно.  Съхранявайте го на топло място, но не го поливайте много, тъй като стъблото може да изгние.

Първата реколта ще бъде получена едва след 2-3 години, като след това растението ще дава канела всяка година. Когато клоните му придобият виолетов цвят и достигнат до 3 сантиметра в диаметър, трябва да отрежете близо 5 сантиметра от основата на дънера. Тази процедура се повтаря на всеки 2 години.

Доброкачествената канела се намира в междинната и най-долна част от основата на стъблото. Ако имате проблеми с беленето на кората, може да я намокрите във вода за известно време, за да улесните свалянето на външната част. Имайте предвид, че вътрешността (центъра) на кората е негодна за консумация.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Лешниковият хоботник може напълно да компрометира реколтата

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Лешникът е дълголетно храстовидно (дървовидно) растение от семейство брезови (Betulacea). Той е разпространен на много места в Азия, Европа и Америка.

Няма снимка

Третото десетдневие на октомври е най-подходящо за засаждане на касис

Черното френско грозде се развива добра в планинските и полупланинските райони Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През последните десетилетия у нас се повишава интересът към  касиса (черното

Няма снимка

Защо в Норвегия масово правят хотели за насекоми

С тях и мъртви дървета спасяват опрашителите Все по-тревожни данни идват за изчезването на насекомите - опрашители. По този повод норвежките власти са започнали изпълнението на цяла национална

Няма снимка

Кои почви са подходящи за главесто зеле

Оптималният срок за засаждане за късно есенно производство е през второто десетдневие на юли Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН Главестото зеле е една от масово консумираните зеленчукови

Няма снимка

8 съвета за по-сладки пъпеши

Сладостта на плодовете се измерва по скалата на Брикс. Мерната единица - градус на Брикс, показва не само захарното съдържание на водния разтвор, но и количеството на другите твърди частици,

Няма снимка

Биоразградими саксии - новата дворна мода

Биоразградимите саксии са все по-търсени от любителите градинари, заради това че са екологично чисти съдове. Има вече няколко вносители на тези ценни съдове у нас.

Още от Фермер
Няма снимка

Морско свинче за 7-годишното дете

То е търпелив домашен любимец Морското свинче е идеалният домашен любимец за 7-годишно дете. На тази възраст то вече може самостоятелно да храни 2-3 пъти на ден своя домашен любимец

Няма снимка

Прашец (перга) или медът?

За пчелите правилното зимно хранене е много важно, за да оцелеят и да са в добро здраве. Едно семейство употребява 80 до 100 килограма мед на година и 25 до 30 килограма прашец или перга

Няма снимка

Маринована пъстърва с ябълков сок

Рецептата, която няма да остави гостите безразлични, е много проста и бърза за приготвяне. Продукти: 1 пъстърва, 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. сол, 3 зърна бахар, 15-18 зърна розов пипер

Няма снимка

35% си купиха абонамент за "24 часа", по 26% - за "168 часа" и "Български фермер"

35% от пазарувалите абонаменти през електронната платформа на "Медийна група България" през последната седмица са избрали "24 часа", показват данните от търговската ни система

Няма снимка

35% си купиха абонамент за "24 часа", по 26% - за "168 часа" и "Български фермер"

35% от пазарувалите абонаменти през електронната платформа на "Медийна група България" през последната седмица са избрали "24 часа", показват данните от търговската ни система

Няма снимка

Марината за дребна риба

Читателят ни Ясен Лазаров смесва в купа соев сос и винен оцет. Прибавя ситно нарязан чесън, копър и девисил. С получената марината полива дребните рибки и оставя в хладилника за една нощ