Американски учени създадоха „татуировки“ стикери за мониторинг на растения

03 юли 2018 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Изследователи от щатския университет в Айова създадоха електронни сензори за мониторинг на растенията - как поемат нитрати и вода. Прикрепени за листото с лека и прозрачна лепяща лента, авторите ги наричат “plant sensor tattoo” (растителна сензор-татуировка).

Сензорите са толкова тънки, те могат да открият поглъщането от растенията, но няма да повлияят на растежа им или на растителната продукция, съобщава за сп. Successful Farming Лиан Донг - професор по електротехника и компютърно инженерство и създател на устройството.

Процесът е следният: поставят се сензори на две листа – долно и горно, полива се растението (царевица), след което сензорите показват времето, необходимо за достигане на водата от корените към всяко отделно листо, обяснява Донг. Изобретението ще бъде много полезно и при различни бъдещи изследвания, споделя той. Например за създаването сензори за биомедицинска диагностика, за проверка на структурната цялост на сградите или за наблюдение на околната среда. След няколко промени сензорите могат да се използват и за тестване на болести или пестициди в културите.

Открит за първи път през 2004 г., графенът първоначално е представлявал пластове пчелна пита, направени от въглерод с дебелина само един атом. Свойствата му завладяват учените, тъй като той е силен и стабилен, в същото време тънък, почти напълно прозрачен, изключително лек и невероятен проводник на електричество и топлинна енергия.

Екипът от растениевъди и инженери обаче намира по-евтин вариант, който е със същите качества. „Новият процес на производство е прост. Нужно ни е само тиксо, а цената е няколко цента", казва Донг.

Сензорите са направени от графен оксид, материал, който е много чувствителен към водни пари. "Наличието на водни пари променя проводимостта на материала, което може да бъде количествено определено, за да се измери точното проникване от листа", обяснява той.

С извоюван патент и успешно тестван в лабораторни и пилотни полеви експерименти, тригодишна субсидия ($ 472,363) от американското министерство на земеделието ще съдейства на екипа на Донг за по-големи полеви тестове в царевичните насаждения.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Микроби-изтребители на сушата, помагат на земеделието

Случаeн експеримент откри нови възможности за задържане на вода в почвата Алма Давидова Нека си спомним какво се е случило на 28 септември 1928 година: Александър Флеминг се върнал в лабораторията

Няма снимка

Качествената продукция вдига нивото на земеделие

Интензивното земеделие все повече налага приложението на листни торове като част от технологията на отглеждане, категорична е Татяна Михайлова, изпълнителен директор на Екофол.

Няма снимка

SOS грижа за есенните посеви

И тази година сушата, която вече придоби застрашителни размери, подложи на риск есенниците – пшеница, ечемик, рапица. Съветът на агроспециалистите е задължително прилагане на продукта Амино Експерт

Няма снимка

Аалтернативи за обработка на почвата

Основните спорове в устрема ни към устойчиво земеделско производство през последните 10-15 години са за използване или не на плуга, и изиграл ли е той своята роля,

Няма снимка

Сигурна защита от вредители с Кортева

Фирма Кортева разполага с продукти, които са насочени към разнообразни вредители, в това число и болести и неприятели по лозя, зеленчуци, овощни, коментира Иван Дражев, продуктов мениджър на Кортева,

Няма снимка

7 препоръки за правилно хранене на растенията

Какви изводи от практиката са направили експертите от Екофол Земеделието в голямата си част е съпроводено от всякакви изненади. Тук не могат да се планират нито времето, нито добивите, нито цените...

Още от Фермер
Няма снимка

Грижи за инвентара в края на сезона

Инструментите се почистват и прибират В момента работата в зеленчуковата градина е съсредоточена върху почистването на зеленчуковите лехи, торенето и обработката на почвата.

Няма снимка

Дъжд, на места и сняг, с облаци днес

Под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг, предаде БТА.

Няма снимка

Не пропускайте първото претакане на виното

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

Няма снимка

Прима е устойчива на струпясване

Сортът е подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване. Дървото има силен растеж.

Няма снимка

Умря рядка двуглава змия, открита във Вирджиния (Видео)

Рядката двуглава змия, която беше открита преди няколко месеца в щата Вирджиния, се е споминала, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията цитира репортаж на в. "Вашингтон пост".

Няма снимка

Домашният вермут

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.