Хитът на европазара е BG ярешко

09 юли 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Ферма “Юстина”, единствената у нас, отглежда месодайната порода и вече има заявки за доставки и в Европа на разплодни животни и свежо ярешко месо

Жени Владинова с. Устина, община Родопи

През последните години козето месо от породата Боер се придвижва в класацията на червените меса, и то нагоре. Възможно ли е ярешкото да стане следващият голям хранителен тренд, и то в световен мащаб? И дали следващото ястие, което ще сервираме за семеен празник, няма да е от ярешко месо Боер? Ако е така, предстои жестока пазарна битка, където доминират крехкото агнешко, финото телешко, лекото пилешко и други диетични меса.

Добрата новина е, че у нас вече работи почти на пълен капацитет ферма “Юстина”, чийто краен продукт е перфектно на вкус и аромат българско ярешко месо от кози Боер.

Антон Цветков, главен мениджър и управител на фермата за кози Боер в с. Устина, обяснява защо ярешкото от породата Боер е деликатесно месо: Първо, няма онзи специфичен мирис, който най-често е причина козето да не се консумира от много хора. Но месото на тази порода кози е абсолютно без миризма. Прави ни впечатление, че хората направо се побъркват, когато участваме на изложение. Те са силно впечатлени от вида на породата Боер, още повече, че у нас кози се отглеждат предимно за мляко, обяснява Антон Цветков и си припомня последното животновъдно изложение в Сливен, където интересът е бил огромен. И с основание, защото породата кози Боер е за производство само на месо а през последните години то е сред топ-месата в света.

В Западна Европа са "полудели" - търсенето е огромно и от фермери, и от ресторантьори, и от потребители. А качеството на месото е уникално - по-малко мазнини от пилешкото, повече протеини от телешкото, крехко, вкусно и ароматно. В класацията на леките меса държи първо място. Козето месо съставлява 60% от червеното месо в световен мащаб. Но сякаш досега е било недооценно. Може би причината е в традициите и в липсата на месна порода - особено в Европа, където досега кози са отглеждани само за мляко.

А месото е от излишните мъжки приплоди, нещо като страничен продукт на млечната козевъдна промишленост, от които фермерите бързат да се освободят. Според данните на Евростат обемът на козето месо в производството на месо в ЕС-28 е “скромен” - едва 0,1%.

Освен това е съсредоточен само в седем държави-членки на ЕС, осигуряващи 95,6% от козето в Съюза. Разбира се, и у нас, и в Европа винаги се е консумирало ярешко, но само от ценители-кулинари, а специфичната миризма се е туширала със специално приготовление.

Единствената ферма за кози Боер у нас е по европейски проект и до края на годината трябва да отчетат 300 кози-майки и 500 ярета.

Това е и капацитетът й. В момента имат 230 майки и 151 ярета. Породата Боер е южноафриканска, месодайните й качества, както стана ясно, са уникални, а млякото й е само за отглеждане на приплодите.

Ферма "Юстина" е оборудвана по всички европейски стандарти. За да си подсигурят резерв от основните фуражи, обработват около 1500 дка земя. Все още част от фуражите засега купуват, но предстои да заработи фуражната кухня, която ще гарантира перфектно изхранване на козите. Във фермата още от началото работи и тревомат, който осигурява зелен фураж целогодишно. Например слагат ечемик и след 7 дни е покълнал, след което го смесват с другите фуражи за козите, за да обогатят дажбата с ценни хранителни вещества. От 100 кг ечемик на зърно се получават до 500 кг кълнове и зелена маса. Това е от голяма полза особено за зимата, когато няма качествени зелени фуражи.

Разполагат и с фотоволтаици - 160 киловата. А на 70 метра над фермата са изградени два резервоара - единият 1000 кубика, другият 500 куб. През деня се използва слънчевата активност чрез фотоцентралата, за да се напълнят, а през нощта поливките на фуражните култури са без разходи

Ефектът от тази схема е около 90% спестени разходи. Във всяка своя дейност се стремим да минимизираме разходите, така себестойността на крайния продукт е ниска, което веднага вдига рентабилността на производство, обяснява главният мениджър Антон Цветков.

Все още фермата не развива активна търговска дейност. До края на годината трябва да финализират европроекта. Тогава ще започнат да предлагат на българския пазар кози-майки от породата Боер, но в момента продават само мъжки - малки разплодни животни на фермерите. А това позволява смесване на кръвта с други породи. Тук, в "Юстина", експериментират в създаването на кръстоски на Боер с Алпийска коза, с Англо-нубийска и с Българска бяла млечна. И получават приплоди с уникални качества. От Боера взимат едрината, т.е месото. Англо-нубийската пък има повече мляко и ярето се изхранва повече и става много по-едро. Комбинирали сме мъжки Боер и женска Българска бяла и също имаме перфектни резултати - ярето от кръстоската става с 5-6 кг по-голямо от чистия Боер, казва управителят.

И защото подхванахме породните качества и селекцията, търсим мнението на Минчо Терзиев - зооинженерът на фермата. А той е категоричен: условията на отглеждане във фермата са максимално добри - и климатичните в района, и това, което предлага самата ферма като организация. Може да се каже, че са перфектни за отглеждане на кози Боер, казва зооинженерът.

И обяснява защо е така: Козите пасат на пасище от тревни смески с електропастир - поръчват специални тревни смески от Австрия. Теренът е разделен на сектори и при изпасването на единия, козите се местят на съседния. Докато обиколят всичките, първият отново е готов за паша.

Тревните смески доста добре се оползотворяват от животните.

А когато е добро пасището, се намалява дажбата на изхранване с включена зелена маса. По този начин отново се намалява себестойността на готовата продукция. Целта е във всеки отделен производствен сегмент да се снижат разходите, т.е. себестойността и да се повиши рентабилността. Но се прави само при условие, че не вреди на животните и на качеството на крайния продукт, уточнява Минчо Терзиев. Фермата е разделена на сектори - мъжки и женски, и малки, които са отбити. Всеки месец се проследява прирастът - това е едно от изискванията по проекта. 

Целта е всяка коза за 2 години да има 3 раждания - а тя може да роди 2-3-дори 4 ярета! Цикълът е следният: бременните кози 5 месеца носят, малките бозаят 3 месеца, отбиват ги и ги заплождат отново.

Зооинженерът напомня, че всеки фермер задължително трябва да се съобразява с възрастта на животните, както и с други времеви отрязъци при отделните възрасти. Пример - породистият пръч може да се ползва като осеменител до 5 години. Схемата при козите е за 2 години 3 пъти да се заплождат.

И защото непрекъснато говорим за себестойност, подхващаме цените на козите и на крайния продукт - месото. Не е трудно да се предположи, че ярешко месо от породата Боер е скъпо - още повече, че го няма в България. А и самите животни са много скъпи - тези кози са от Франция, Германия и Австрия. Много пари струват - хиляди евро всяка една. И защото сме първите, започваме внимателно да подготвяме пазара, обяснява управителят Антон Цветков. В момента фермата продава малки мъжки яренца за разплод за 800 лв.

И за да няма възклицания по повод на цената, едно уточнение - в Германия същото мъжко разплодниче струва 1500 лв. Цената тук е наполовина, защото се съобразяваме с българския пазар, казва Антон Цветков. А ярешко месо за консумация, ако върви на трупче, го продават за 24 лв. с ДДС (в Европа е 25 евро/кг с ДДС).

Главният мениджър на фермата уточнява, че много скоро ще започнат да предлагат и породисти женски ярета, но още нямат конкретна цена. Предстои проучване на пазара - възможностите на купувача, обем на търсене и чак тогава взимане на решение за определяне на цена на разплодните животни. Защото за създаване на ферма козите майки са базата, на която се гради. И ако си добър професионалист, ще успееш, обяснява управителят. Ето, самият той планира да вкара още 5-6 вида нова кръв във фермата от Америка, от Холандия и от други държави. Това е задължително, за да се избегне инбридинг - да няма близкородствено съешаване. За този проблем трябва да се мисли отрано, още при създаването на поголовието. Още повече че ферма "Юстина" има и лаборатория за осеменяване

Това е още един пазарен дял, обяснява Цветков.

Плановете са замразяване на сперма, която ще продават в чужбина. Имат пълно оборудване за създаване на семенна банка. Така стават независими по отношение на поддържането на породата и възможност за отделен бизнес за продаване на семенна течност.

Но работата не свършва с окончателното изграждане на фермата, което трябва да приключи по проект до края на 2018 г. Има проект и за цех за преработка на месо където ще се произвеждат перфектните мезета от ярешко.

Когато работиш добре, добрите отзиви не закъсняват. И козевъдна ферма "Юстина" ги получава от европейските министри по земеделие при посещението им на 4 юни. Посрещнахме гостите и ги почерпиха с ярешко и с вино собствено производство - останаха очаровани, разказва Антон Цветков. А председателят на Германската асоциация на козевъдите и овцевъдите заяви, че такава ферма не е виждал в Германия.

Тази оценка да ти даде германец, не е малко като признание, още повече, че козите ни са доставени от Германската асоциация на козевъдите, уточнява управителят.

Добрите решения не свършват - целият комплекс е изграден така, че съчетава екотуризъм и атракцион- с фермата и винарната "Вила Юстина"

Фермата разполага и с около 450 дка лозови масиви. Във "Вила Юстина" произвеждат бели и червени вина - около 15 вида са, разполагат с винарска изба.

Оттук идва и другият им бизнес - предлагат организирани обиколки на целия комплекс - през лятото почти всеки ден посрещат по един автобус с чужденци. Гостите се наслаждават на прекрасната природа, на уникалните кози, из района на фермата се разхождат двойки пауни, щрауси мътят яйцата си, лами се крият на сянка под екзотична растителност, а някъде горе, по-нависоко - има дори и муфлони. И защото има много туристи, в момента се изгражда и хотелска част - с около 35 стаи, плюс басейн и спортни площадки. До края на годината целият комплекс ще е готов, което означава,че ни чака още повече работа, с усмивка споделя главният мениджър и управител Антон Цветков.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Австралийските козевъди намаляват поголовието

Австралия е най-големият износител на козе месо в света. Но износът на живи кози е намалял от 88 897 глави през 2014-2015 г. до 16 578 глави през миналата финансова година,

Няма снимка

Може да ти откраднат козата и в Париж

От няколко години две кози "косят" тревата в труднодостъпните места на градините на Тюйлери край Лувъра в Париж. Там има много стръмни места, в които не може да се използва никаква косачка.

Няма снимка

До края на ноември се очакват становища по проект на наредба за директни доставки

Наредба 26 за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход се отнася за доставки от производители до крайни потребители или до местни обекти за търговия на дребно на

Няма снимка

Глобалното производство на мляко обсъждат в Хановер

През последните десетилетия се наблюдава динамичен ръст в производството на мляко в традиционните страни-износителки, интензификация на търговските и инвестиционните потоци,

Няма снимка

Фонд "Земеделие" пусна първите пари за хуманно отношение към животните

За кои видове стока колко са средствата  Държавен фонд "Земеделие" съобщи, че е превел днес над 1,5 млн. лева /1 520 710 лв./ на 168 земеделски стопани,

Няма снимка

Семейна птицевъдна компания произвежда бройлери с омега-3 мастни киселини

Почти 30-годишната американска семейна птицевъдна компания Murray's Chicken произвежда бройлери, съдържащи омега-3 мастни киселини, съобщава New York Post.

Още от Фермер
Няма снимка

Грижи за инвентара в края на сезона

Инструментите се почистват и прибират В момента работата в зеленчуковата градина е съсредоточена върху почистването на зеленчуковите лехи, торенето и обработката на почвата.

Няма снимка

Дъжд, на места и сняг, с облаци днес

Под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг, предаде БТА.

Няма снимка

Не пропускайте първото претакане на виното

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

Няма снимка

Прима е устойчива на струпясване

Сортът е подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване. Дървото има силен растеж.

Няма снимка

Умря рядка двуглава змия, открита във Вирджиния (Видео)

Рядката двуглава змия, която беше открита преди няколко месеца в щата Вирджиния, се е споминала, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията цитира репортаж на в. "Вашингтон пост".

Няма снимка

Домашният вермут

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.