Сивото гниене тръгва с кафяви петна

10 юли 2018 В лозята 0     
Няма снимка
 

Десертните сортове са по-податливи

През юли в лозовите насаждения се провежда третиране и срещу сиво гниене, което е една от икономически важните болести по лозата и може да провали гроздовата реколта.

Гъбата e широко разпространена в природата, а болестта се развива по всички части на лозата, но най-сериозни повреди тя причинява по зърната през периода на зреене на гроздето

Благоприятните условия са налице - продължителен дъждовен период, висока атмосферна влажност - над 90%, и температури от порядъка на 20-25 градуса. Болестта има кратък инкубационен период - 2-3 дни.

Нападнатите гроздове първо се покриват с кафяви петна, а след това със сива плесен.

Повишен е рискът след повреди от градушка както и от брашнеста мана (оидиум) и гроздови молци.

Десертните сортове и тези с нежна кутикула и сбити гроздове са по-податливи на заразяване с патогена.

От червените сортове по-устойчиви на болестта са Каберне совиньон, Руен, Мавруд, Рубин, Широка мелнишка.

Не бива да се разчита само на това, което може да свърши химията, а се изисква да се правят и редовни агротехнически мероприя като просветляващите резитби.

Пръсканията обаче са си задължителни, а и най-полезни, когато се извършват навреме - това важи и за гроздовите молци, и за маните, и за профилактични третирания през критичните фази от вегетацията на лозата.

Профилактичните третирания се правят в края на цъфтежа на ресите, преди затварянето на чепките, при прошарване на зърната и 3-4 седмици преди узряване на гроздето.

За борба със сивото гниене могат да се използват фунгицидите Суич 62,5 ВДГ 0,08% (35 дни карантинен срок), Топ Плюс 70 ВП - 0,1% (14 дни), Топсин М ВДГ - 0,1% (14 дни), Тирам 80ВГ - 0,4% (21 дни). Фунгицидите Топ Плюс 70 ВП - 0,1% и Топсин М ВДГ - 0,1% се използват с ефект за комбинирана борба срещу сивото гниене и брашнестата мана.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Недостатъци и дефекти на виното

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства. Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

Няма снимка

Рецепти срещу опасни болести на виното

Назаем от опитни производители Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

Няма снимка

Превенцията при виното е най-важна

Няколко съвета трябва да се помнят винаги Почти всеки любител винопроизводител поне веднъж в живота си се е сблъсквал с болести по виното и се е чудил и питал как да ги лекува.

Няма снимка

Направете канавките за отводняване сега

Задължително е, ако теренът ви е наклонен Ако теренът на лозите ви е на известен наклон, трябва да помислите за направа на вид прегради, които да задържат водата от есенно зимните валежи.

Няма снимка

Почистете кордоните от всички страни

Така лозовото растение ще е готово за зимата Всички лози, които отглеждате в двора или на вилата, трябва да почистите от старата и напукана кора, ако не сте го направили досега.

Няма снимка

Кога виното се избистря бавно?

Когато има мътност при младите вина, тя се дължи на фини органични частици, преминали от гроздето при преработката и алкохолната ферментация. Образувалият се при тихата ферментация въглероден

Още от Фермер
Няма снимка

Мановият мед превъзхожда 8 пъти нектарния по съдържание на минерали

Впечатляващо е високото съдържание на калий – повече в сравнение с нектарния мед, заради което в много страни от Западна Европа ценят мановия като компонент в лечебното хранене, уточняват от myfood.

Няма снимка

Преддиабет - знаем ли всичко за него

Преддиабетът е състояние, при което е налице трайно повишение на кръвната захар, но недостатъчно, за да бъде определено като диабет. Затова се разглежда като преходно между нормалното метаболитно

Няма снимка

Австралийци намират шевни игли в плодовете

Служителката на ABC News Breakfast Клеър Бонзер открила игла в круша. "Аз просто дъвчех крушата, случайно погледнах надолу преди следващата хапка и видях иглата", разказва Клеър.

Няма снимка

Температурите се понижават още, максималните - до 6 градуса

През следващото денонощие над страната ще остане предимно облачно. Временни разкъсвания на облачността ще има през нощта и утре до обяд над Западна България.

Няма снимка

Ако засаждате дръвче, имайте предвид

. Повечето овощни видове предпочитат добре огрявани от слънцето места, които са добре защитени от ветровете. . Най-ниските и затворени места не са подходящи за засаждане на овощни дръвчета. .

Няма снимка

Министър Порожанов: Основната цел е поддържане на конкурентоспособен и устойчив отрасъл

„Основната цел за всички нас е поддържане на конкурентоспособен и устойчив отрасъл, с баланс между опазването на околната среда, икономическия растеж и социалната отговорност,