От какво грозде да се прави вино

11 юли 2018 В лозята 0     
Няма снимка
1 2
 

На поредица от въпроси отговаря д-р инж.техн. Николай Бакалов - консултант

Поговорката гласи, че "от хубава мома става хубава булка", а това важи с пълна сила и за гроздето и виното.

Но кога гроздето е като хубавата мома и е най-добро за вино?

Отговаряме:

Най-добро вино се прави, когато гроздето е в технологична зрялост, т.е.когато количеството на захар, киселини и ароматични вещества е оптимално, а това за всеки сорт е различно

Постигането на технологична зрялост зависи от много фактори. Ето кои са по-важните.

Натоварване на лозата - колкото по нея има повече гроздове, толкова тя е по-натоварена. За всеки сорт си има оптимално натоварване, което тя може да понесе и да даде на гроздето най-добри условия за постигане на технологична зрялост. Ако лозата е много натоварена, защото стопанинът иска да получи повече грозде, това затруднява много изхранването и зреенето и често дори и в края на гроздобера гроздето не е успяло да узрее и да достига технологична зрялост.

Това е най-често срещаният конфликт между лозар и винар

В повечето винарски страни този проблем е решен. В България за съжаление вече има недостиг на винено грозде, лозарите се възползват от това и натоварват много растенията.

Често винарските изби получават грозде с по-ниски показатели от договорените и техните очаквания да се получи качествено вино не се оправдават въпреки усилията на технолога.

За да се елиминира претоварването на лозата, е необходимо да се коригира добивът чрез зелена резитба

За тази цел се отстранява част от листната маса и от чепките, които често са наранени от градушка, повредени са от болести, а може и да са съвсем нормални. По този начин се регулира добивът.

За съжаление това се прави задължително само в лозовите масиви, които са собственост на винарските изби, както и от някои лозаро-винари, но малцина, които произвеждат грозде за собствено производство.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Не пропускайте първото претакане на виното

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

Няма снимка

Домашният вермут

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

Няма снимка

Недостатъци и дефекти на виното

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства. Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

Няма снимка

Рецепти срещу опасни болести на виното

Назаем от опитни производители Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

Няма снимка

Превенцията при виното е най-важна

Няколко съвета трябва да се помнят винаги Почти всеки любител винопроизводител поне веднъж в живота си се е сблъсквал с болести по виното и се е чудил и питал как да ги лекува.

Няма снимка

Направете канавките за отводняване сега

Задължително е, ако теренът ви е наклонен Ако теренът на лозите ви е на известен наклон, трябва да помислите за направа на вид прегради, които да задържат водата от есенно зимните валежи.

Още от Фермер
Няма снимка

Грижи за инвентара в края на сезона

Инструментите се почистват и прибират В момента работата в зеленчуковата градина е съсредоточена върху почистването на зеленчуковите лехи, торенето и обработката на почвата.

Няма снимка

Дъжд, на места и сняг, с облаци днес

Под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг, предаде БТА.

Няма снимка

Прима е устойчива на струпясване

Сортът е подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване. Дървото има силен растеж.

Няма снимка

Умря рядка двуглава змия, открита във Вирджиния (Видео)

Рядката двуглава змия, която беше открита преди няколко месеца в щата Вирджиния, се е споминала, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията цитира репортаж на в. "Вашингтон пост".

Няма снимка

Австралийските козевъди намаляват поголовието

Австралия е най-големият износител на козе месо в света. Но износът на живи кози е намалял от 88 897 глави през 2014-2015 г. до 16 578 глави през миналата финансова година,

Няма снимка

Как да съхраните гранулите за котката

В запечатани опаковки годността е 1-1,5 година Започваме с предупреждение - внимавайте да не дадете мухлясала суха храна! Когато се съхранява неправилно, това често се случва.