Кипърски учени изследват стари сортове за повече и по-качествен добив

10 юли 2018 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Кипърски учени изследват старинни сортове за повече добив по европейски проект, съобщава Евронюз. Изследователи от Кипър искат да разберат как Европа може да произведе по-голямо биоразнообразие от култури, като същевременно да подобри добива, качеството, устойчивостта и вкуса си. 

"Нашата цел е да увеличим биологичното разнообразие на нашите земеделски екосистеми. Затова се обръщаме към миналото и разглеждаме традиционните видове, които вече не се отглеждат. Тези традиционни видове (генотипове) имат характеристики, които ги правят подходящи не само за разнообразяване на културите ни, но и за подобряване на качеството и вкуса на продуктите, които могат да се ползват от потребителите ", казва за Евронюз Михаилис Омиру, екологичен микробиолог в Кипърския институт по земеделски изследвания.

Учените от европейския научноизследователски проект DIVERSIFOOD изследват експериментална технология за размножаване, насочена към идентифициране на растения, които са по-добре адаптирани към изгарящата топлина и липсата на вода в Кипър. Изследователите искат да разберат как растенията могат да увеличат добива си и да подобрят съпротивлението си срещу сушата чрез по-добро взаимодействие с подземните микроби.

"Връзката между растенията и почвените гъби може да бъде полезна и за двете, добро само за едно от тях може да е паразитно", казва Атанасия Кавадия, микробиолог в Кипърския институт по земеделски изследвания. "Искаме да разберем отблизо това взаимодействие (микориза). По принцип растението дава въглерод на гъбите, а те от своя страна откриват в почвата хранителни вещества и ги прехвърлят в растението."

Дионисия Фасула, растениевъд от Института за селскостопански изследвания в Кипър, казва: "Проучваме както количествените, така и качествените параметри. Количествените параметри ни помагат да установим растителния добив и стабилността на този добив, но са по-трудни за оценяване, тъй като те са силно повлияни от околната среда. Когато става дума за качествени параметри, ние се фокусираме основно върху съдържанието на хранителни вещества, но също и върху листовата биомаса."

В експериментална област, обхващаща около 11 хектара, се отглеждат повече от 20 сорта царевица, ечемик, древна пшеница, нахут и папуда (птичи боб). Не се използват генетично модифицирани организми.

Изследователите се надяват, че работата им ще помогне на местните фермери да увеличат добива си и потенциалните си пазари, като също трябва да бъде полезно за потребителите.

Фасула добавя: "От нашето детство всички помним прекрасния вкус на доматите или на други зеленчуци - вкусът на едно време.Така че ние се съсредоточаваме върху тези традиционни сортове с цел да ги върнем обратно на производителите, които ще могат да доставят по-голям набор от продукти в магазините и супермаркетите, а потребителите ще могат да избират от по-голямо разнообразие от продукти с повече вкусове и по-добър вкус."

Изследователите твърдят, че новите култури от изследванията им могат да се превърнат в пазарна реалност в Европа след пет години.

DIVERSIFOOD е международен научно-изследователски проект, финансиран по програма "Хоризонт 2020" на Европейския съюз в продължение на 4 години. Той включва 21 организации от 12 държави, които обогатяват културното биоразнообразие чрез тестване на и популяризиране на пазара неизползвани или забравени културни видове. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Микроби-изтребители на сушата, помагат на земеделието

Случаeн експеримент откри нови възможности за задържане на вода в почвата Алма Давидова Нека си спомним какво се е случило на 28 септември 1928 година: Александър Флеминг се върнал в лабораторията

Няма снимка

Качествената продукция вдига нивото на земеделие

Интензивното земеделие все повече налага приложението на листни торове като част от технологията на отглеждане, категорична е Татяна Михайлова, изпълнителен директор на Екофол.

Няма снимка

SOS грижа за есенните посеви

И тази година сушата, която вече придоби застрашителни размери, подложи на риск есенниците – пшеница, ечемик, рапица. Съветът на агроспециалистите е задължително прилагане на продукта Амино Експерт

Няма снимка

Аалтернативи за обработка на почвата

Основните спорове в устрема ни към устойчиво земеделско производство през последните 10-15 години са за използване или не на плуга, и изиграл ли е той своята роля,

Няма снимка

Сигурна защита от вредители с Кортева

Фирма Кортева разполага с продукти, които са насочени към разнообразни вредители, в това число и болести и неприятели по лозя, зеленчуци, овощни, коментира Иван Дражев, продуктов мениджър на Кортева,

Няма снимка

7 препоръки за правилно хранене на растенията

Какви изводи от практиката са направили експертите от Екофол Земеделието в голямата си част е съпроводено от всякакви изненади. Тук не могат да се планират нито времето, нито добивите, нито цените...

Още от Фермер
Няма снимка

Мановият мед превъзхожда 8 пъти нектарния по съдържание на минерали

Впечатляващо е високото съдържание на калий – повече в сравнение с нектарния мед, заради което в много страни от Западна Европа ценят мановия като компонент в лечебното хранене, уточняват от myfood.

Няма снимка

Преддиабет - знаем ли всичко за него

Преддиабетът е състояние, при което е налице трайно повишение на кръвната захар, но недостатъчно, за да бъде определено като диабет. Затова се разглежда като преходно между нормалното метаболитно

Няма снимка

Австралийци намират шевни игли в плодовете

Служителката на ABC News Breakfast Клеър Бонзер открила игла в круша. "Аз просто дъвчех крушата, случайно погледнах надолу преди следващата хапка и видях иглата", разказва Клеър.

Няма снимка

Температурите се понижават още, максималните - до 6 градуса

През следващото денонощие над страната ще остане предимно облачно. Временни разкъсвания на облачността ще има през нощта и утре до обяд над Западна България.

Няма снимка

Ако засаждате дръвче, имайте предвид

. Повечето овощни видове предпочитат добре огрявани от слънцето места, които са добре защитени от ветровете. . Най-ниските и затворени места не са подходящи за засаждане на овощни дръвчета. .

Няма снимка

Министър Порожанов: Основната цел е поддържане на конкурентоспособен и устойчив отрасъл

„Основната цел за всички нас е поддържане на конкурентоспособен и устойчив отрасъл, с баланс между опазването на околната среда, икономическия растеж и социалната отговорност,