"Погребаха" пчеларството на Франция! Секторът е на ръба на оцеляването

13 август 2018 Пчеларство 1     
Няма снимка
 

Проблемите на френското пчеларство започват от 2016 - тя е най-трудната в историята на пчеларската промишленост във Франция. Поради неблагоприятни метеорологични условия и висока смърт на пчелите са произведени само 9 хил. тона мед - 3.3 пъти по-малко в сравнение с 1995 г. А през 2017 г. са произведени по-малко от 10 хиляди тона мед. На фона на намаляването на френското производство на мед, вносът силно нараства. Френският мед покрива едва 25% от нуждите на вътрешния пазар. Днес Франция е на едно от последните места в Европа по добив на мед.

През 2017 г. основните доставчици на мед за Франция са Украйна (6,1 хиляди тона), Испания (6,1 хиляди тона) и Китай (4,2 хиляди тона).

Френският мед е внесен от 50 страни по света, сред които са и страните от ЕС. Трите най-големи вносители са Швеция (819 тона), Испания (667 тона) и Италия (430 тона). Русия заема 34-о място в списъка на вносителите на френски мед, закупувайки 13 тона.

Франция продължава да води сред страните от ЕС за кончината на над 50% от пчелните семейства. Председателят на Националния съюз на френските пчелари (UNAF) Анри Клемент в изявление за пресата през юни тази година посочи виновника за тежкото положение на пчеларството - държавната администрация, отказът на  правителството да изработи план за защита на пчеларството, нежеланието да разследва причините за  унищожаването на пчелите под предлог, че липсват финансови фондове и специалисти.

В много случаи разходите за идентифициране на причините за масовата смърт на пчелите пчеларите трябва да поемат сами. Например, още през 2013 г., пчелари в региона Шампан-Арден, загубили повече от 5 хил. кошери, осигуряват средствата, за да платят за тестване в Националния център за научни изследвания (CNRS) 26 проби от пчелите, мед и прашец на пчелните семейства, умрели от отравяне с препарати за рз-защита. Открити са 12 вида пестициди в 81% от пробите, включително 3 неоникотиноидни. Разходите на пчеларите не са компенсирани, припомня председателят на Националния съюз на френските пчелари Анри Клемент.

Френският пчеларски съюз посочва неоникотиноидите в селското стопанство като една от основните причини за отслабването и унищожаването на пчелните семейства. Затова и приветства решението на Европейската комисия да се забрани използването на тези вещества в ЕС, приета през април 2018 г..

Френските пчелари провеждат много демонстрации пред френското Министерство на земеделието и други министерства и ведомства, както и на обществени места в центъра на Париж за защита на пчеларството. Пчеларите организират импровизирано "погребение" на френското пчеларството, за да привлекат вниманието на властите и обществеността за проблемите на пчеларската индустрия. Подобни действия се провеждат в 15 други града на страната. В изявления пред медиите пчеларите подчертават ключовата роля на пчелите в опрашването на културите, което гарантира безопасността на храните и опазването на биологичното разнообразие на Франция, настоявайки от правителството за реални стъпки за опазването на пчелите и пчеларството. Според тях пренебрежително отношение към пчеларството в края на краищата ще доведе до екологична катастрофа и други незаменими загуби.

Участниците в демонстрацията искат по-строг контрол на продуктите за растителна защита, които са опасни за пчелите; предприемане на конкретни мерки за борба срещу "пчелите-убийци" - азиатския стършел Vespa velutina, навлязъл в южната част на Франция още през 2004 г. и разпространил се вече в цялата страна.

Под натиска на пчеларските асоциации и други организации на гражданското общество и експерти, френското правителство е принудено да обяви началото на мониторинг за смъртта на пчелните семейства и идентифициране на причините за високата смъртност. С цел да се защитят интересите на пчеларите от конкуренция с чуждите производители на мед вече ще се изисква на етикета на всеки буркан с мед да се посочва произход на продукта.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Разпознавате ли бактериалните болести по възрастните пчели

Ето четирите най–разпространени заболявания и тяхната диагностика, посочени от специалистите на pcheli.net. 1. Септицемия. Предизвиква се от бактерии (Pseudomonas aeruginosa),

Няма снимка

Защо пчелите харесват коноп?

Биолози установиха, че в края на топлия сезон полетата с индустриален коноп се посещават от много пчели. Това е първото проучване на пчелите в канабисовите полета,

Няма снимка

Напомняме! Вземете мерки срещу мравките! И те складират храна за зимата!

Мравките нападат пчелните семейства, погубват пилото, похищават меда. При масово нападение за едно денонощие тези насекоми могат да изнесат до 1 кг мед.

Няма снимка

Медоносни пчели оцеляват от хилядолетия в Сахара

Живата природа намира начини да се съхрани – даже и на най–неподходящите за живот места. В пустинята Сахара има пчели, които живеят в изолация от поне 5 хил. години, информира pcheli.net.

Няма снимка

Надниквайте по-често в плодниците

Юли е най-горещият летен месец, напомнят специалистите от pcheli.net. Средните температури са над 30°C. Отделянето на нектар е все още добро. Инстинктът за запасяване се засилва и пчелите активно

Няма снимка

Внимавайте събраният прашец да не е замърсен!

Изключително много трябва да се внимава цветният прашец да не е замърсен. Особено, ако е събиран от растения, третирани с пестициди. Прашец не трябва да се събира по време на и в продължение на

Още от Фермер
Няма снимка

Дъждовете удариха пчеларите, добивите от мед - слаби

Ниски добиви очакват производителите на мед в Пловдивско. Причината е, че от началото на пролетта досега времето не е било благоприятно за бранша. "Медът от акация, който е мощен имуностимулатор,

Няма снимка

Абсолютен температурен рекорд! 21 градуса в най-северната обитаема точка на Земята

Абсолютен температурен рекорд е бил измерен в най-северното обитавано място на Земята, Алърт в Канада - 21 градуса по Целзий, предаде Франс прес, като се позова на канадската метеорологична служба.

Няма снимка

Казахстан ще търси топ специалисти от света да ръководят КазАгро

Правителството на Казахстан трябва да предприеме радикални мерки по отношение на КазАгро и да помисли за привличането на чуждестранни специалисти към ръководството на националния аграрен холдинг,

Няма снимка

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок.

Няма снимка

Центърът за оценка на риска: АЧС става опасна за свинекомплексите

Преди малко звеното пусна актуализирана научна оценка за разпространение болестта у нас и научно становище Прогнозата за хода на епизоотията АЧС през 2019 г.

Няма снимка

Търговишки арендатор съобщи отсега кога и къде ще плаща рентата

Ако всички арендатори действаха така, поземлените отношения щяха да се решават бързо На страницата на фирма АГРОЕЛИТ-Търговище вече е съобщено за всички заинтересовани собственици на земеделски земи,