5 тенденции, които ще променят земеделието

10 август 2018 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Ани Димитрова по материали на Future farming

Според Бостън Консултинг Груп тези 5 тенденции ще променят земеделието:

прецизно земеделие, автоматизация, консолидация, професионализъм, недостиг на работна ръка.

Докладът на проучването, извършено от Boston Consulting Group (BCG), казва, че няколко мегатенденции се съчетават, за да се увеличи търсенето на селскостопански продукти и по този начин да се насърчи развитието на иновации, повишаващи производителността.

Увеличаване

на търсенето и

производството

Въпреки че търсенето и производството на селскостопански продукти, т.е. храна, ще се увеличи глобално, BCG очаква техните нива да се различават в различните континенти.

Северна Америка и Южна Америка ще увеличат нетния износ на повечето суровини, докато в Азия (особено в Китай) ще се наблюдава съответно увеличение на нетния внос.

За страните в Западна Европа растежът на производството ще доведе до запазване на нетния негативен търговски баланс на селскостопанските продукти.

В Източна Европа се предвижда нетен износ на зърнени и маслодайни култури; това обаче ще изисква политическа стабилност в Украйна, основен фактор за излишъка.

Интервюта на фермери

За да се идентифицират основните тенденции, засягащи земеделските стопанства до 2030 г., BCG интервюира европейските фермери във Франция, Германия, Полша и Обединеното кралство и анализира патентните заявки от 2010-2014 г., свързани главно със защитата на културите. "Предоставянето на резистентност срещу вируси би било революционно, тъй като сега не съществуват антивирусни средства за защита на растенията."

Според авторите изследването се фокусира върху Европа, но стратегическите последици са приложими в световен мащаб. Европейските земеделски стопани смятат, че консолидирането на земеделските земи и недостигът на работна ръка ще бъдат сред основните тенденции, засягащи селскостопанските структури до 2030 г.

Недостигът на работна ръка ще се засили, тъй като все повече членове на семейството избират да преследват кариери извън земеделието. В съчетание със стремежа към консолидиране, това ще принуди много земеделци, които се пенсионират, да продадат земята си. Потенциалните купувачи ще включват не само съседните земеделски производители, но и фондовете за дялово участие и държавните инвестиционни фондове, въпреки че в някои страни техните инвестиции могат да бъдат възпрени от ограничения върху собствеността върху земеделските земи. Тези инвеститори могат да се опитат да оптимизират доходността и да подобрят оперативната ефективност, за да увеличат възвръщаемостта.

Прецизното земеделие

- основна тенденция

BCG заключава, че прецизното земеделие ще бъде основната тенденция за преструктуриране на земеделието в световен мащаб. Прецизното земеделие използва данни на ниво квадратен метър или дециметър или дори на единично растение, за да оптимизира потреблението на входни данни и да направи корекции, за да приспособи променливите характеристики в и между полетата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Няма особен оптимизъм за цените на слънчогледа

ЕС е пред рекорден внос на царевица, което обещава добри цени у нас Първите теренни данни от реколтирането на пролетниците в Северното полукълбо не са донесли съществени изменения в оценките на

Няма снимка

Днес избират млад фермер на Европа

Днес, по време на конгреса на младите фермери, ще бъде избран най-добрият в конкурса за фермер на Европа Днес/, по време на конгреса на младите фермери,

Няма снимка

Надяваме се на 150-160 хил. т грозде за вино

Трудната за стопаните година ще завърши с гроздобер до края на октомври Диана Ванчева Прекалено и силно шарена се оказа тази година за лозаро-винарския сектор.

Няма снимка

Шанс за българската царевица

Спад в производството и повишен внос в ЕС Алма Давидова Добрите новини тази есен за фермерите в България са не само чудесните добиви от царевица, но и гладният за тази фуражна култура европейски

Няма снимка

До 22 октомври приемат проектите от малките стопанства по 4.1.2

Каква земеделска техника може да се купува, обяснява Петя Куманова, зам.-главен директор в НССЗ Диана Ванчева Броени дни остават до края на кондидатстването по подмярка 4.1.

Няма снимка

Рекордна реколта от царевица в Украйна

В момента износът на царевица за ЕС от Украйна и Русия е доста незначителен. Въпреки това, ситуацията трябва да се промени бързо, поради рекордната украинска реколта - 2018.

Още от Фермер
Няма снимка

Ръст на регистрираните нови агромашини до края на септември

Положителна тенденция е, че се купуват повече нови и по-продуктивни   Сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието, храните и горите представи своята традиционна справка за

Няма снимка

Две седмици остават за избор на Дърво на годината

До края на месеца гласуваме за Дърво на годината в две категории, съобщават от фондация "ЕкоОбщност".  Гласуването за "Дърво с корен 2018" е  онлайн и се провежда от 3 до 31 октомври включително,

Няма снимка

Ученици бяха на урок по горска педагогика

Научиха много за прилепите и мимикрията Над 20 ученици от шести клас на училище "Димитър Талев" в Благоевград участваха в урок по горска педагогика, организиран от Югозападното държавно предприятие

Няма снимка

До 26 градуса утре, през уикенда ни очакват дъждове

През нощта ще е почти тихо. В Източна България ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, по морския бряг - до 15 градуса, предава БТА.

Няма снимка

България ще прави проекти за зелени градове

Ключовата лекция на конференция в София ще бъде за стандарта на декоративната растителност у нас  На тази тема ще се проведе конференция на 25 октомври от 9 ч.

Няма снимка

Agrosalon събра профи земеделци от цял свят

Повече от 500 компании от 32 държави представиха последните си разработки в областта на агропромишления комплекс, селскостопанското инженерство, биоенергията и системите за управление на