Бихме ли могли да живеем в един свят без пчели?

31 август 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Селското стопанство би пострадало от катастрофални загуби без опрашване, категорични са пчелари, земеделски производители, представители на фирми, вносителки на семена за посев и препарати за рз-защита и експерти от БАБХ София и ОДБХ на среща, организирана от ОД"Земеделие в Бургас

Жени Владинова

Загубата на медоносните пчели може да има трагични последици както за нас, хората, така и за тях. Пчелите са опрашители за около една трета от растенията, които ядем - услуга, оценена на 153 милиарда евро (168 милиарда щатски долара) годишно в световен мащаб. Опрашването на земеделски култури само в Германия е на стойност между 2 и 4 млрд. евро.

Така че, ако сте пчелар, фермер или потребител, имате нещо да губите

ако пчелите изчезнат. Но в същото време всички ние имаме и важната роля в оцеляването им. Опазването на пчелите събра на работната среща с пчелари от пчеларските дружества на територията на Бургаска област, двата съюза на зърнопроизводителите, агрономите на фирми вносителки на семена за посев и препарати за рз-защита, експерти от БАБХ София и ОДБХ - Бургас. Макар бурна и емоционална, дискусията бе полезна за всички. И пчелари, земеделски производители, представители на фирмите за рз-защита

успяха да намерят допирни точки в проблема с опазване на пчелите като опрашители

И резултатът е одобряване на важни предложения:

0 През пролетта на 2019 г. да се продължи традицията, която съшествува от 5 г. на областно ниво. А това означава на територията на всяка община да се организират срещи между зърнопроизводители и пчелари, които имат ситуирани пчелини в района.

0 Да се синхронизират действията по провеждане на растителнозащитните мероприятия, опазвайки пчелите и пчелните семейства от отравяне.

0 Да се изискат компетентни експерти от научните среди - проф. Желязкова - Тракийски университет, доц. д-р Пламен Христов - Институт по животновъдни науки - Костинброд. Те да вземат участие в комисия за установяване на причините за високата пролетна смъртност на пчелните семейства на територията на засегнатите общини.

Решенията, постигнати от бургаските земеделци, пчелари и производителите на препарати за рз-защита са важни за всички. И особено за опазването на пчелите, които може би са нашият най-голям съюзник в осигуряването на храна. Защото трябва да знаем, че приблизително една трета от всичко, което ядем, е пряк резултат от упоритата работа на пчелите.

ФАО оценява, че само в Европа 84% от 264 вида култури се опрашват и 4000 растителни сортове съществуват благодарение на опрашването от пчелите. Неоспорим факт е, че повечето растения разчитат на пчелите и другите естествени опрашители. А получената от тях храна е изключително полезна за хората.

Доказан факт е, че опрашителите са застрашени поради широко разпространената употреба на пестициди, изменението на климата, появата на чужди вредители, болести и загуба на местообитания. Само зе една година - между април 2015 г. и април 2016 г., пчеларите в Съединените щати са загубили 44% от пчелните семейства. А в Обединеното кралство пчеларите съобщават за загуби от почти 17%, сочат данните на Британската асоциация на пчеларите.

Каква е икономическата стойност на трудолюбивите безгръбначни

В проучване, проведено от Университета в Рийдинг във Великобритания, изследователите установяват, че пчелите допринасят за икономиката на Обединеното кралство с 651 млн. паунда годишно. А според Американската федерация по пчеларство ползата от опрашването от медоносните пчели на икономически важни растения и тяхното производство е повече от 14 милиарда долара в САЩ.

Ако пчелите изчезнат, опрашването е в ръцете на местните фермери

И това се случва вече в Китай. Когато ябълковите дървета в китайската провинция Сичуан се покрият с бели цветя през пролетта, десетки хора се изкачват в дърветата, потупват цветните пъпки, за да осигурят разпространението на прашеца и да има реколта.

За съжаление същото явление се среща и в цяла Европа. В Германия броят на опрашителите е намалял със 75% през последните 27 г., според изследователи от германското Крефелдско ентомологично дружество. Летящите опрашители са от огромно значение за производството на различните култури и биологичното разнообразие. Колко важни са те сега е задача за икономистите, които искат да поставят

ценова оценка на опрашването

осигурено от насекомите, и да изчислят загубите поради техния спад. Ето и подходящ пример, даден от икономиста Бернд Хансюргенс, който работи в ТЕЕВ - Икономиката на екосистемите и биоразнообразието, инициатива на ЕС. Целта е да се определи икономическата стойност на природните опрашители. Според Хансюргенс така политиците и бизнесмените ще бъдат "улеснени" да вземат своите политически решения. И така - оценката на разходите от масовото измиране на опрашителите започва с въздействието върху цената на определени продукти. Например медът: Германците ядат 1 кг от него на глава от населението годишно. През 2016 г. са изразходвали 330 млн. евро (387 млн. долара) за това. Днес 500 грама мед струва около 6 евро в Германия, но с по-малко пчели, медът ще стане многократно по-скъп.

(Ползвани данни на Евростат, ФАО, Британската асоциация на пчеларите, Американската федерация по пчеларство, TEEB - Икономика на екосистемите и биоразнообразието в ЕС)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Как да разберете състоянието на семейството, без да отваряте кошера

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

Няма снимка

В края на юли приключва активният медосбор

И може да се свалят магазините, за да събират пчелите хранителни запаси за зимата Ако април е условният старт на пчеларската година, то би следвало юли да е нейният край.

Няма снимка

"Темпераментът" на семейството личи при отваряне на кошера

Външният вид не е най-важният фактор за определяне качеството на пчелната майка. Освен ако майкопроизводителите не търсят цвета като фактор при продажбите.

Няма снимка

Кои са факторите, влияещи на качеството на майката

0 Когато маточниците в производствена единица са прекалено много, това ще доведе до по-лошото им подхранване и отглеждане. А оттам и до по-малки и по-лошо продуктивни майки.

Няма снимка

Мечка напада пчелини в Пернишко

Поредно нападение на кафява мечка в село Кладница беше регистрирано през последната седмица на месец юни, съобщи БНР. Животното е нападнало и унищожило четири пчелни кошера в пернишкото село,

Няма снимка

Не допускайте след медосбора пчелите да изпадат в летаргия

След прекратяването на беритбата да не се допуска пчелните семейства да спрат своето развитие и да изпаднат в бездействие и летаргия. Пчеларят не бива да се заблуждава, че всичко е наред в кошера,

Още от Фермер
Няма снимка

Пълнозърнести палачинки с копър и кашкавал

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

Няма снимка

Овощарска вар осигурява ефективена защита на овощните видове

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Няма снимка

Подхранете дръвчетата листно

По време на вегетацията на дръвчетата, те се нуждаят от допълнителна храна, за да се развиват правилно. Листното хранене се явява допълнение към основното торене на овошките,

Няма снимка

9 полезни виолетови продукта

Колкото по-ярък е цветът на зеленчуците и плодовете, толкова повече те се възползват. Такива продукти ще украсят всяка лятна маса, а в комбинация с месо и зеленина те също са много вкусни.

Няма снимка

Мъж сглоби инвалидна количка за златната си рибка, за да я предпази (Видео)

Грижовният стопанин Хенри Ким, който живее в южнокорейската столица Сеул, сглоби специална инвалидна количка за златната си рибка, след като някои от нейните посестрими умрели от болест на

Няма снимка

Освежаващ чийзкейк с киви

Не се пече Продукти: 200 г бисквити, 100 г масло За белия крем: 400 г крема сирене (най-малко два пъти претрита извара), 350 мл сметана (33% масленост), 150 г пудра захар,