Съвети за хоби-пчелари: Припомняме как да приготвите правилно захарния сироп

14 септември 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Не се повтаряме, като напомняме, че най-добрата храна за успешното презимуване на пчелите е натуралният мед. Но ако по различни причини това не може да стане, тогава се минава на варианта подхранване със захарен сироп, който според някои пчелари е най-целесъобразно да се приготвя в следната пропорция: 3 кг захар на 2 л вода. Получава се около 64% разтвор. (виж таблицата). Смята се, че именно този разтвор най-лесно се преработва от пчелите.

Другият вариант - сироп, приготвен от бяла захар. Той е с по-гъста консистениця (2х1 и 1,5х1). Приготвя се в чисти съдове. Когато водата заври, се сваля от огъня (за да не загори захарта, защото тогава сиропът не става за подхранване на пчелите), сипва се захарта и се размесва до пълното й разтваряне.

И още важна информация:

0 Използваната вода трябва да е мека, защото сиропът, приготвен с твърда вода, кристализира по-бързо. Твърдата вода трябва да постои и да кипне предварително, за да омекне.

0 Натуралният мед има характерна кисела реакция, което не може да се каже за захарния сироп. Така че за да се придаде на сиропа слабо кисела реакция, в него се добавя винена киселина (лимонтузу) 70% - 0,3 г на 1 кг захар.

0 Добавянето на киселина служи и като профилактично средство против нозематоза.

0 Охладеният до 30 градуса сироп вече може да се дава на пчелите. Те не харесват студен сироп.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Пчелите се нуждаят винаги от вода

През активния сезон те си я набавят от различни източници: реки, язовири, кладенци, от росата по растенията. Но невинаги тези природни източници на вода са наблизо и при силен вятър или ниски

Няма снимка

Мановият мед превъзхожда 8 пъти нектарния по съдържание на минерали

Впечатляващо е високото съдържание на калий – повече в сравнение с нектарния мед, заради което в много страни от Западна Европа ценят мановия като компонент в лечебното хранене, уточняват от myfood.

Няма снимка

Състав, хранителна стойност и калории на мановия мед

В състава на чистия манов мед липсват фитонцидите, характерни за цветния нектар и притежаващи антибиотично действие, обясняват на myfood.bg. Този мед не е особено траен,

Няма снимка

Кога се появяват "анатомични търтовки" и "гърбаво" пило

Пчелното семейство осиротява, когато по някаква причина загуби своята майка. Осиротялото семейство се превръща в търтовъчно, при невъзможност да си произведе нова майка,

Няма снимка

Млечице за пчелни майки, млечице и за работнички, но е различно!

Пчелното млечице, с което пчелите хранят личинките на работните пчели, по своя химичен състав се отличава от млечицето, предназначено за личинките на майката,

Няма снимка

Годишна консумация на мед на пчелно семейство

Пчелите от пчелното семейство изразходват значителни количества храна през годината. Храна се изразходва за отглеждане на пило, за отделяне на восък, за образуване на необходимата енергия за полет,

Още от Фермер
Няма снимка

Прима е устойчива на струпясване

Сортът е подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване. Дървото има силен растеж.

Няма снимка

Умря рядка двуглава змия, открита във Вирджиния (Видео)

Рядката двуглава змия, която беше открита преди няколко месеца в щата Вирджиния, се е споминала, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията цитира репортаж на в. "Вашингтон пост".

Няма снимка

Домашният вермут

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

Няма снимка

Австралийските козевъди намаляват поголовието

Австралия е най-големият износител на козе месо в света. Но износът на живи кози е намалял от 88 897 глави през 2014-2015 г. до 16 578 глави през миналата финансова година,

Няма снимка

Как да съхраните гранулите за котката

В запечатани опаковки годността е 1-1,5 година Започваме с предупреждение - внимавайте да не дадете мухлясала суха храна! Когато се съхранява неправилно, това често се случва.

Няма снимка

Идват още облаци, дъжд и сняг

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг.