В индустриални ферми се отглеждат 95% от всички свине в Северна България

14 септември 2018 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

За предприемането на конкретни мерки и действия за превенция на заболяването с цел намаляване на икономическите загуби в сектор "Свиневъдство", от голямо значение е познаването на особеностите в сектора, каза земеделският министър Румен Порожанов по време на Първия епизоотичен съвет в Министерския съвет. Свиневъдният сектор в страната е добре структуриран и специализиран, което е предпоставка за устойчивото му и стабилно развитие. Свиневъдството е един от най-динамичните отрасли на животновъдството. С 34% от общото произведено в страната месо, свинското е едно от най-консумираните. Структурата на фермите е от типично индустриален вид, а изискванията на ЕС за хуманно отношение към свинете са довели до окрупняване на сектора.

В 63 индустриални обекти в цялата страна се отглеждат 456 690 свине, което представлява 93 % от общия им брой.

Предвид факта, че основният процент от свинете в България е съсредоточен в индустриалните ферми, в случай на нахлуване на заболяването секторът ще претърпи огромни загуби.

В индустриалните ферми, разположени в Северна България (най-рисковият регион) размерът на инвестициите, вложени в изграждането и оборудването, заедно със стойността на животните, възлиза на 351 807 959 лв. Загубите за свиневъдния бизнес (преки и косвени) в национален мащаб биха достигнали приблизително 0,5 млрд. лв.

В индустриалните ферми се отглеждат 95% от всички свине в Северна България, а останалите 5% се отглеждат в свинеферми с недостатъчно висока степен на биосигурност (тип А, тип Б и "заден двор").

Изчислената стойност на животните в свинефермите тип А, тип Б и обектите тип "заден двор", намиращи се в 3- и 10-километровата зона около индустриалните свинеферми е в размер на 1 904 816,85 лв. Тази категория ферми са с ниска степен на биосигурност или без такава. Обезщетяването на собствениците и редуцирането на броя на възприемчивите животни в зоните в случай на проникване на заболяването на територията на страната е с цел да бъдат предпазени индустриалните ферми, както и за да бъде сведена до минимум възможността за разпространение на заболяването.

Съгласно Регламент (ЕС) 652/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 г. за установяване на разпоредби за управлението на разходите, свързани с хранителната верига, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и растителния репродуктивен материал, се възстановяват на държава-членка, направени от нея разходи за ограничаване разпространение на заболявания, като размерът на финансирането е определен като максимален процент при предоставяне на безвъзмездни средства и варира от 50 до 75% процента.

Предвид усложнената епизоотична обстановка в Румъния и констатирано огнище на заболяването на територията на страната Министерство на земеделието, храните и горите е предприело и следи за стриктното изпълнение на всички мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта.

За държавата ни от стопанска и икономическа гледна точка е важно да се гарантира прилагане на мерките за ограничаване на разпространението на болестта в индустриалните ферми, от които зависи развитието на селското стопанство в областта на свиневъдството и икономиката в тази сфера. Една от опасностите за тези ферми е, че в непосредствена близост до тях са разположени малки стопанства, които отглеждат свине за лични нужди. Опитът на други държави-членки показва, че редуцирането на броя животни в този тип стопанства е успешна превантивна мярка срещу разпространение на заболяването. Към настоящия момент тази мярка е препоръчителна и не задължава стопаните да я прилагат, тъй като не е нормативно установена. Ето защо е необходимо да се извършат съответните промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, което ще даде възможност на компетентните органи да разпоредят изпълнението мярката. По този начин ще се повиши ефективността на предприетите мерки, като ще се създаде и нормативно основание стопаните да бъдат компенсирани за своите загуби.

В най-модерния свинекомплекс у нас в сливенското село Мечкарево се отглеждат 1400 животни

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Австралийските козевъди намаляват поголовието

Австралия е най-големият износител на козе месо в света. Но износът на живи кози е намалял от 88 897 глави през 2014-2015 г. до 16 578 глави през миналата финансова година,

Няма снимка

Може да ти откраднат козата и в Париж

От няколко години две кози "косят" тревата в труднодостъпните места на градините на Тюйлери край Лувъра в Париж. Там има много стръмни места, в които не може да се използва никаква косачка.

Няма снимка

До края на ноември се очакват становища по проект на наредба за директни доставки

Наредба 26 за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход се отнася за доставки от производители до крайни потребители или до местни обекти за търговия на дребно на

Няма снимка

Глобалното производство на мляко обсъждат в Хановер

През последните десетилетия се наблюдава динамичен ръст в производството на мляко в традиционните страни-износителки, интензификация на търговските и инвестиционните потоци,

Няма снимка

Фонд "Земеделие" пусна първите пари за хуманно отношение към животните

За кои видове стока колко са средствата  Държавен фонд "Земеделие" съобщи, че е превел днес над 1,5 млн. лева /1 520 710 лв./ на 168 земеделски стопани,

Няма снимка

Семейна птицевъдна компания произвежда бройлери с омега-3 мастни киселини

Почти 30-годишната американска семейна птицевъдна компания Murray's Chicken произвежда бройлери, съдържащи омега-3 мастни киселини, съобщава New York Post.

Още от Фермер
Няма снимка

Прима е устойчива на струпясване

Сортът е подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване. Дървото има силен растеж.

Няма снимка

Умря рядка двуглава змия, открита във Вирджиния (Видео)

Рядката двуглава змия, която беше открита преди няколко месеца в щата Вирджиния, се е споминала, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията цитира репортаж на в. "Вашингтон пост".

Няма снимка

Домашният вермут

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

Няма снимка

Как да съхраните гранулите за котката

В запечатани опаковки годността е 1-1,5 година Започваме с предупреждение - внимавайте да не дадете мухлясала суха храна! Когато се съхранява неправилно, това често се случва.

Няма снимка

Идват още облаци, дъжд и сняг

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг.

Няма снимка

Пчелите се нуждаят винаги от вода

През активния сезон те си я набавят от различни източници: реки, язовири, кладенци, от росата по растенията. Но невинаги тези природни източници на вода са наблизо и при силен вятър или ниски