Светлана Боянова: Дигиталните иновации са бъдещето на земеделието в ЕС, особено голям е потенциалът им в животновъдството

12 октомври 2018 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Институтът за агростратегии и иновации е съорганизатор на „Фермер Експо Раковски 2018“

Иновации в животновъдството е фокусът на второто издание на изложението „Фермер Експо Раковски 2018“, което ще се проведе утре, 13 октомври 2018 г. в гр. Раковски и се организира от Организацията на производители „Фермерско мляко“, Министерство на земеделието, храните и горите, евродепутатът Владимир Уручев, община Раковски и Институт за агростратегии и иновации.

За първи път участниците и посетителите на изложението ще имат възможността да се запознаят с примери за иновации и да обменят практична информация с представители на Оперативни групи в рамките на Европейско партньорство за иновации за земеделска производителност и устойчивост /ЕПИ-АГРИ/.

Председателят на Институт за агростратегии и иновации Светлана Боянова ще модерира панела на тема „Иновации и дигитализация в земеделието – предизвикателства пред сектор животновъдство в контекста на бъдещата ОСП 2021-2027“, в рамките на „Фермер Експо Раковски 2018“. Еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и евродепутатът Владимир Уручев се очаква да приветстват участниците в конференцията, която цели да обърне внимание на различни аспекти от внедряването на иновации в животновъдния сектор и по-специално дигитализацията по веригата животни – фермери – храни – потребители.

Представителят на EIP-AGRI Service Point към Европейската комисия, Кико Онега ще запознае участниците в конференцията с резултатите от последния доклад на Фокус групата по животновъдство от Европейското партньорство за иновации за земеделска производителност и устойчивост. В програмата е предвидено и представянето на дейността на две оперативни групи от Испания и Франция, които реализират иновативни проекти в сферата на животновъдството.

“Дигиталните иновации са бъдещето на земеделието в ЕС и особено голям е техният потенциал в сектора на животновъдството”, заяви Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации.“ В последните години основният акцент в животновъдство беше върху осигуряването на финансиране за сектора. Ето защо смятам, че освен силното финансиране на сектора е важно животновъдите да се пробудят за иновациите, които също могат да увеличат печалбата на техните стопанства“, подчерта още Светлана Боянова. Тя допълни че, „животновъдството има нужда от нов тласък, който да подпомогне животновъдните стопани да бъдат по-печеливши, редом с директната подкрепа на техния бизнес. Затова е важно да се говори и да се черпи опит от по-напредналите и да се търсят нови решения. Считам, че участниците от EIP-AGRI, от Испания и от Франция, които поканих да участват на този форум ще представят интересни примери, с които ще допринесат за стартирането на този процес.”, посочи още Светлана Боянова.

Испански опит

Проектът на Оперативната иновативна група от Испания, "Използване на метан в говедовъдни ферми" е част от проекта EURODAIRY, който се изпълнява по програма „Хоризонт 2020“ в партньорство с още 21 организации с координатор „Борда за развитие на земеделието и градинарството в Обединеното кралство“. Целта на проекта на испанската оперативна група е да служи като пример за добри земеделски практики за млечните ферми в Галисия, за да се намалят емисиите на метан в животновъдството и въздействието им върху околната среда, както и да се генерира енергиен ресурс, който да се оползотворява във фермата. На второ място проектът цели да се подобри управлението на отпадъчните води при млекопроизводството. Разработена е евтина система за събиране, сепариране и почистване, предназначена за оползотворяване на генерирания газ в торохранилището, а отработеният биогаз е енергиен източник, който може да бъде оползотворен в стопанството.

В рамките на изпълнението на проекта към момента се работи по оценка на системите за управление на отпадъчните води, разработена е пилотна система за събиране на газ и се провеждат газоизмервателни тестове.

Координатор на проекта е Асоциацията на агро-хранителните кооперативи в Галисия /AGACA/ и се реализира в партньорство с технологичния център EnergyLab, Научния факултет на Университета във Виго, компания за метрологично и контролно оборудване. В проекта на оперативната група е включена млечна ферма, основана през 1998 г, която се състои от 5 стопанства с обща площ 130 ха, отглеждащи 250 млечни крави и с производство на 2500 тона мляко годишно.

Марио Фернандес от Асоциацията на агро-хранителните кооперативи в Галисия /AGACA/ ще представи испанския опит по време на „Фермер Експо Раковски 2018“. Той е агроинженер със специализация по мениджмънт на селското стопанство, развитие на селските райони и агро-хранителните кооперативи. Има разработени и реализирани няколко екологични проекта, изследващи казуси, свързани с регионална политика. От 1989 г. досега е отговорник по околната среда и инженерната област в AGACA консултира членовете на кооперативите по въпроси, свързани с инженерните проекти за земеделски и животновъдни стопанства, изследвания, свързани с околната среда, както и технологични и икономически консултации по агро-хранителната верига.

Френски проект

SOS PROTEIN е съвместен проект на два региона със силно развито животновъдство във Франция - Бретан и Пеи дьо ла Лоар. Основна цел на проекта е устойчивото задоволяване на собственото производство на протеинови култури и провеждане на изследвания за преодоляването на европейските тенденции от все по-голямата нужда от внос.

Тази програма за протеинова автономия на фермите в западната част на Франция е изградена върху четири проекта на Оперативни групи, свързани с осигуряването на протеинови култури като грах, лупина и бакла; производството на високопротеинови фуражи; оптимизирана смилаемост на азотната фракция и оценяване на териториалното въздействие на различни стратегии за постигане на основните цели.

В рамките на изпълнението на проекта се разработва ново колективно знание и се споделя ноу-хау сред всички заинтересовани страни – фермери, изследователи, инженери и техници. Установяват се връзки между дейностите и разработките на национално ниво с тези на европейско равнище посредством Европейското партньорство за иновации, а знанията се превръщат в инструменти за развитие на фермерите. Координатор на проекта SOS PROTEIN е „Западен агрономически център“ във Франция, а в четирите проекта са включени общо 80 организации – икономически партньори, професионални земеделски организации и изследователски и образователни звена.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Картофопроизводители се събират в Кюстендил

Ще обсъждат и злоупотребите със субсидии в сектора Срещата им е в понеделник - 18 февурари, където ще участват и представители на БАБХ, както и на ИАСАС - Изпълнителна агенция по сортоизпитване,

Няма снимка

Русия ще произведе повече зърно от миналата година

Руското земеделско министерство току-що потвърди оценката си за производството на зърно за 2019 г. на 118 млн. тона, което е по-високо от миналата година.

Няма снимка

Продажбите на соя за Китай са отменени

Вчера цените на чикагската пшеница спаднаха. Така майският договор през 2019 г. се върна на най-ниското си ниво от края на декември. Това низходящо движение е важно,

Няма снимка

Рязък спад в цените на европейската пшеница

Въпреки факта, че темповете на експортните продажби се ускоряват,както показват резултатите от последните търгове, вчера се наблюдаваше рязък спад на цените на пшеницата в Европа както на фючърсите,

Няма снимка

137 лозаро-винарски стопанства кандидатстват за увеличаване на конкурентоспособността

В ДФ „Земеделие“ са постъпили 137 проекта по време на първия прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” от новата Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023

Няма снимка

Глобален лидер в търговията с биопродукция търси нови български доставчици

Холандската Tradin Organic, ще бъде част от форума за реализация на плодове и зеленчуци InteliFresh 2019 в Пловдив Един от глобалните лидери в търговията с биопродукция и съставки за

Още от Фермер
Няма снимка

Споделен пчеларски опит: Смятам да започна подхранване с питки с протеин ,,APITOM-P''

както и стесняване на някои кошери, които съм зазимил на 10 рамки, понеже в момента кълбото покрива една трета от него, споделя пита си пчелар на pchelari.com/forum.

Няма снимка

Правила при зимното пръскане

От значение е зимното пръскане да се направи много добре, за да може максимално да се ограничи по-нататъшното развитие на вредителите. Разбира се, няма как с това пръскане да се реши тотално

Няма снимка

3 начина да си отгледате кълнове

Отглеждането на кълнове за храна датира още от преди 5000 години най-вече в азиатската кухня. В днешно време микро растенията, кълновете и бейби зеленчуците получават все повече внимание,

Няма снимка

Издоеното краве мляко мирише на тор и нагарча. Защо?

Защо?, пита Иван Василев от Шумен Издоеното краве мляко нагарча, когато изхранваният на кравата фураж съдържа: пелин, ряпа, лайка, чесън, лупина. Причина за нагарчане може да е и завършващият

Няма снимка

Диана - първата крава в Шлезвиг-Холщайн с 200 000 л пожизнена млечност

Германският говедовъд Евалд Бестман има повод за празнуване, съобщава Top Agrar. Една от млечните му крави - Диана, достигна 200 000 л мляко пожизнена млечност.

Няма снимка

Хербицидът глифозат може да причини рак

Учени от Вашингтонския университет установиха, че широко използваният хербицид глифозат увеличава риска от рак с над 40 процента, съобщи сайтът MedicalXpress.