Как да си направим кисело зеле в буркани

23 октомври 2018 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Всеки знае, че най-подходящите съдове за приготвяне и съхранение на ароматно и хрупкаво кисело зеле са качетата или бидоните. Но невсеки в града може да си позволи такъв лукс. Следователно за много домакини въпросът, как да си приготвят зеле за зимата в буркани, е актуален.

Вариантите за приготвяне на кисело зеле са много - то може да е нарязано, да са цели глави, отделни листа или части от кочана. Често се прибавят моркови, чушки, цвекло, лук, а любителите на екзотичните вкусове добавят и плодове. Голямо е разнообразието и на подправки, които се използват.

За класическата рецепта ще са ви нужни зеле (около 3 кг), моркови (5-6 броя), едра сол (около 3 супени лъжици). Зелето трябва да е от зимни сортове, плътно и бяло. Зелките се измиват и почистват от развалените листа. Нарязват се на сламки, но не много на ситно защото може да се окаже, че сортът не е хрупкав и след обработка да се “смачка”.

Морковите също се измиват, обелват се и се настъргват на едро ренде. Морковите не са задължителен компонент, но тъй като съдържат плодова захар в по-големи количества от зелето, помагат за по-добрата ферментация.

Приготвените зеленчуци се смесват в съд със сол. Продуктите много добре се смачкват с ръце, така че зелето да пусне сока си. Сега е моментът да коригирате - да добавите още сол, ако е нужно, или да добавите зеле, ако салатата е пресолена.

Прехвърлете зелето в предварително подготвените съдове, където ще ферментира - чисти стъклени буркани. В идеалния случай - дървени качета, емайлирани големи тенджери, пластмасови бидони и т.н. Главното е да не използвате алуминиеви съдове, тъй като те се окисляват и придават на зелето сивкав отенък. Подреждането на зелето в съда трябва да е плътно, но той да не се препълва - трябва да остане място за сок. Гърлото на бурканите се покрива с марля и се оставят на стайна температура. Препоръчително е температурата да е около 22 градуса. Признак за започналата ферментация са появилите се мехурчета на повърхността на следващия ден. Излишният сок може да се излее.

Всеки ден зелето се разбърква с дървена пръчка на няколко места. Това се прави, за да се освободят газовете от ферментацията. На третия ден зелето е готово.

При липса на място за съхранение (мазе) зелето може да се стерилизира. За целта изсипете саламурата в емайлиран съд и загрейте до кипване. След това излейте в предварително приготвени буркани до 1/4 от обема. Там се прехвърля и нарязаното зеле - плътно се запълва. Долейте с останалата саламура. Бурканите се покриват с капаци и се стерилизират в голям съд с гореща вода (около 80 градуса). Времето за стерилизация може да варира от 25 до 40 минути в зависимост от обема на бурканите. След това можете да затворите и да оставите да изстинат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Вкусни и полезни

Най-добре е да консумираме ябълките в прясно състояние. Но, за да ги съхраним правилно, ни трябват здрави плодове. Трябва да се наредят в щайги на 1 или 2 реда, като всяка е обвита с хартия.

Няма снимка

Кюфтета от карфиол с кашкавал

Искате да приготвите нещо вкусно, лесни и необичайно. Тези карфиолени кюфтета са точно това, което търсите. Продукти: 200 г карфиол, 50 г твърд кашкавал, 1 яйце, 3 супени лъж. брашно, 3 суп. лъж.

Няма снимка

Сладкиш със сини сливи

Сладкишът със сини сливи ще освежи есенните дъждовни дни. С него можете да почерпите приятелките или да поглезите фамилията. Продукти: 1 кг сини сливи, 270 г брашно, 240 г масло, 150 г захар, 4 яйца,

Няма снимка

Вкусен сок от тиква

Без пастьоризация Предварително подготвената тиква се пропуска през сокоизстисквачка. На всеки литър сок се добавят по 5 суп. лъж. захар. Поставя се на котлона и се загрява до 90 градуса.

Няма снимка

Тиква с месо на фурна

На улицата е вече е хладно, все по-често е облачно и вали студен есенен дъжд. И точно сега му е времето за приготвянето на тиква с месо на фурна - истински лъч слънце в облачна есен.

Няма снимка

Асорти от стерилизирани краставички и домати

Интересна руска рецепта 2 в 1 Консервираните краставички с домати са за онези случаи през зимата, когато не искате да отваряте два буркана, които после дълго ще стоят отворени в хладилника.

Още от Фермер
Няма снимка

Още едно предимство в храните, богати на витамин D

След нови изследвания учените са успели да докажат, че витамин D увеличава издръжливостта на тялото и има положителен ефект върху работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Няма снимка

Нов инструмент за финансиране на фермери и предприемачи

Новина за земеделски производители, предприемачи и предприятия подготвят от асоциацията на местните инициативни групи. На 16 ноември т.г. от 10.30 ч.

Няма снимка

Количеството на витамините в меда е ограничено

Медът съдържат следните витамини: С - основната му функция е окислително-възстановителна. Оказва влияние върху обмяната на веществата, поддържа нормалната пропускливост на съдовите стени,

Няма снимка

Мерки срещу червясването на орехите

. Когато ореховото дърво е много голямо, е трудно да се води химическа борба. Ако е по-малко, препоръчително е да се пръска. Ориентировъчно се дава третирането да е в края на юли - началото на

Няма снимка

Защо Европейската сметна палата не харесва идеите за ОСП

Това стана ясно миналата седмица, когато одитори от ЕС изразиха неодобрение към планираните аграрни идеи в новата Обща селскостопанска политика след 2020 година.

Няма снимка

Спад в цените на зърното

След излизането на ноемврийския доклад на земеделското министерство на САЩ, който обърка операторите, цените на зърното се понижиха. Ако се потвърди увеличението на запасите от китайска царевица с