Как да си направим кисело зеле в буркани

23 октомври 2018 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Всеки знае, че най-подходящите съдове за приготвяне и съхранение на ароматно и хрупкаво кисело зеле са качетата или бидоните. Но невсеки в града може да си позволи такъв лукс. Следователно за много домакини въпросът, как да си приготвят зеле за зимата в буркани, е актуален.

Вариантите за приготвяне на кисело зеле са много - то може да е нарязано, да са цели глави, отделни листа или части от кочана. Често се прибавят моркови, чушки, цвекло, лук, а любителите на екзотичните вкусове добавят и плодове. Голямо е разнообразието и на подправки, които се използват.

За класическата рецепта ще са ви нужни зеле (около 3 кг), моркови (5-6 броя), едра сол (около 3 супени лъжици). Зелето трябва да е от зимни сортове, плътно и бяло. Зелките се измиват и почистват от развалените листа. Нарязват се на сламки, но не много на ситно защото може да се окаже, че сортът не е хрупкав и след обработка да се “смачка”.

Морковите също се измиват, обелват се и се настъргват на едро ренде. Морковите не са задължителен компонент, но тъй като съдържат плодова захар в по-големи количества от зелето, помагат за по-добрата ферментация.

Приготвените зеленчуци се смесват в съд със сол. Продуктите много добре се смачкват с ръце, така че зелето да пусне сока си. Сега е моментът да коригирате - да добавите още сол, ако е нужно, или да добавите зеле, ако салатата е пресолена.

Прехвърлете зелето в предварително подготвените съдове, където ще ферментира - чисти стъклени буркани. В идеалния случай - дървени качета, емайлирани големи тенджери, пластмасови бидони и т.н. Главното е да не използвате алуминиеви съдове, тъй като те се окисляват и придават на зелето сивкав отенък. Подреждането на зелето в съда трябва да е плътно, но той да не се препълва - трябва да остане място за сок. Гърлото на бурканите се покрива с марля и се оставят на стайна температура. Препоръчително е температурата да е около 22 градуса. Признак за започналата ферментация са появилите се мехурчета на повърхността на следващия ден. Излишният сок може да се излее.

Всеки ден зелето се разбърква с дървена пръчка на няколко места. Това се прави, за да се освободят газовете от ферментацията. На третия ден зелето е готово.

При липса на място за съхранение (мазе) зелето може да се стерилизира. За целта изсипете саламурата в емайлиран съд и загрейте до кипване. След това излейте в предварително приготвени буркани до 1/4 от обема. Там се прехвърля и нарязаното зеле - плътно се запълва. Долейте с останалата саламура. Бурканите се покриват с капаци и се стерилизират в голям съд с гореща вода (около 80 градуса). Времето за стерилизация може да варира от 25 до 40 минути в зависимост от обема на бурканите. След това можете да затворите и да оставите да изстинат.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Свинско с марината от мед и горчица

Приготвя се в плик за печене Продукти: Свински врат - 2 кг, 1 малък морков, 8-10 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сушен розмарин, 1 суп. лъж. течен мед, 1 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Вкусен омлет с картофи и сирене Камамбер

Оригиналното ястие можете да поднесете и на празнична трапеза Смятате ли, че омлетът е най-простото и скучно ястие, което можете да приготвите у дома? Не сте прави!

Няма снимка

Пролетна супа от тиква

В края на зимата и началото на пролетта организмът ни повече от всякога се нуждае от витамини. Тиквата е един от малкото сезонни зеленчуци през този период, който ще ги осигури.

Няма снимка

Японски млечен хляб Хокайдо

При приготвянето на млечния хляб Хокайдо се използва техниката тан-джун. При нея брашното и течността (прясното мляко) се загряват до около 65 градуса. Това води до желиране на нишестето в брашното.

Няма снимка

Доматена супа с рибни топчета

Продукти: рибно филе - 500 г, грис - 1 суп. лъж., 1 яйце, 3 картофа, морков, 1 суп. лъж. доматено пюре, сол и подправки за риба по ваш вкус, олио за пърженето,

Няма снимка

Палачинки със сирене и зелени подправки

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

Още от Фермер
Няма снимка

Използване на майка-помощница до главната паша

Това може да стане само при условие, че е подсигурена такава още от есента. Тя се зазимява в същия кошер до основното семейство или над него. А преди настъпването на пашата майката помощничка се

Няма снимка

Колко компост е нужен на растенията

Ориентировъчни норми: . За растения, които извличат голямо количество хранителни елементи от почвата, количеството е 6-8 л на 1 кв. м пресен компост. .

Няма снимка

През април да се обследват лозите

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

Няма снимка

Сайт съветва агробизнеса

ДСК Агро е платформа и подход към клиентите от сектора Сайт може да се превърне във верен съветник на агробизнеса в България. Банка ДСК създаде уникална платформа,

Няма снимка

Днес ще е слънчево с максимални температури до 25 градуса

Времето ще е предимно слънчево, със слаб вятър от запад-югозапад. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 20 и 25 градуса, по Черноморието ще са по-ниски - 12-17 градуса.

Няма снимка

Жега на Цветница, дъжд по Великден

Иде топъл април с валежи под нормата Април ще е топъл с температури над нормата, а валежите ще са под обичайните за месеца количества. Това сочат предварителните прогнози в навечерието на