Коментар: Модерно земеделие се прави с интелигентни машини

25 октомври 2018 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Почти двойно увеличение за три месеца на закупената нова техника

Нуждата от обновяване на застаряващите технически паркове ориентира фермерите към иновативни технопродукти

Любомир Коралов

Очертаната преди три месеца в нашия вестник картина на съществено оживление на пазара на агротехника се потвърди по доста категоричен начин. Сектор Контрол и техническа инспекция към земеделското министерство представи своята традиционна справка за регистрираните нови самоходни машини от началото на 2018 г. до края на септември. При зърнокомбайните се забелязва значителен ръст спрямо статистиката до края на юни, когато бройката е била 94 машини. До края на септември тя скача на 150 - с 56 повече. Подобен доста осезаем отскок в регистрациите на нови машини се открива и при колесните трактори. При тях са регистрирани 945 машини от началото на годината. Според данните до края на второто тримесечие те са били 612.

Това са нови 333 трактора регистрирани само за 3 месеца

Такова развитие на пазара рядко се е наблюдавало у нас. Този процес има своето осезателно отражение и при товарачите. Регистрираните телескопични товарачи само от юли до септември са 86. Общо от началото на годината регистрираните машини от този тип наброяват 205. При челните товарачи увеличението за този период е почти двойно - 66 броя до края на второто тримесечие спрямо 124 до края на третото. Положителната тенденция и при тези машини е твърде висока и наблюдателите я отбелязват като част от общото положително развитие на пазара на селскостопанска техника в България.

Очевидно лятното тримесечие потвърди прогнозираното от дилъри, търговци и фермери по време на БАТА АГРО оживление на пазара на агротехинка, което се случи и без наличието на европари

Същността на този процес коментирахме в нашия вестник в средата на годината. Сравнението с резултатите от юли, август и септември показва недвусмислено, че се наблюдава скок в регистрацията на нови машини. А това потвърдиха направените от ДАНИЕЛ МИНЕВ, председател на БАТА и управител на ИНТЕРАГРИ България за “Български фермер” прогнози, че се очаква покачване на обемите на реализираната нова техника.

Подобна тенденция беше забелязана от интересуващите се и на руския Agrosalon, който се състоя преди две седмици в Москва. “Пазарните специалисти получиха доста точна представа за аграрния капацитет на Русия, за експортния потенциал, за вътрешния пазар на земеделска продукция и техника”, коментира Вячеслав Пронин, един от водещите организатори на най-мащабното за Югоизточна Европа изложение.

Заедно с това те получиха точна представа за търсенето на агромашини в тази част на Европа, което се проявява и в процесите на българския техно пазар в последно време. Както показа московският панаир нито една компания-производител не си тръгна от Agrosalon-а без договори. Сумите на транзакциите, които бяха направени по време на изложението не бяха конкретизирани. Но организаторите обясниха, че става дума за милиарди рубли от които поне две-трети са инвестирани в нови машини от всички световни брандове.

Не са малко и европейските страни, в които се прояви феноменът “повишен интерес към пазара на техника”. Например, в Австрия експертите отдават нарастналото търсене на земеделски машини както на високото им качество, така и на развиващата се положителна тенденция в международния пазар, която в голяма степен е функция на повишената покупателна способност на европейските земеделски производители. Австрийсйката компания POETTINGER, един от гигантите в производството на почвообработващи машини и инвентари публикува финансов отчет, който сочи рекорден оборот за 2017/2018 г.

Нейните приходи са 354 мил. евро, т.е. едно увеличение от 15% спрямо предходния период като само при сеялките и плуговете то е 16%. И в България статистиката на службата за технически контрол на МЗХГ, публикувана миналата седмица, потвърждава красноречиво възходящата тенденция. Причините са свързани преди всичко с финансовите възможности на фермерите, които след направените вече сделки със зърно от новата реколта са налице. Нуждата от по-продуктивна, умна техника за обновяване на застаряващите машинни паркове също ги подтиква към иновативни техно продукти. От друга страна брандовете-производители и съответно дистрибуторите предлагат на пазара по-разнообразни и по-качествени машини.

Има и фермери, които предпочитат да вложат по-голямата част от печалбата от продукцията именно в нова интелигентна и прецизна техника, която отговаря и на екоизискванията в ЕС. Нещо повече, те знаят, че тя ги прави по-конкурентоспособни. Трябва да се отчита и фактът, че сме в ерата на дигиталните възможности за информиран избор на модерни и икономични технологии, които вече стават най-важното условие за увеличение на доходите.

9-месечието на 2018 г. бележи ясно изразен пик в търговията с нова техника. Възниква естественият въпрос: какво ще стане до края на годината? Оптимисти сред експертите смятат, че може да се стигне до някои рекорди, доста по-високи от тези през смятаната за добра 2017 г. Други наблюдатели не изключват пазарната тенденция да се запази, но при известно забавяне на темповете на придобиване на нова самоходна техника. Трябва, според тях, да се отчита не малкия интерес у фермерите към машините "втора ръка", който може да доведе до нарастване на нейното търсене, особено сред по-дребните и средни производители. В този период от годината те вече имат ясна представа в какво и с колко ще инвестират за подмяна на машини, вече амортизирани и непродуктивни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Електронни системи управляват машините и тракторния парк

McCormick демонстрира мощ и технологии на EIMA 2018 с финалиста в конкурса Трактор на годината 2019 - McCormick X7.6 P6-Drive McCormick, тракторният бранд на индустриалната група Argo Tractors,

Няма снимка

Есенната суша донесе нови проблеми

При допълнителните минавания на техника върху спечената земя стават чести аварии, правят се ремонти, има голям разход на гориво, нарушава се водният баланс на почвата Екип на в.

Няма снимка

Тестове правят избора на мощност точен и печеливш

Инженерното динамометрично изпитване на земеделска техника има за цел да определи взаимодействието между въртящия момент и мощността на двигателя Важна информация за фермерите при закупуването на

Няма снимка

Цифровото земеделие - фокус на EIMA International 2018

В конкурса за нови технологии бяха присъдени 28 награди и 45 поощрения за технически решения   В Болоня започна тазгодишното издание на световното изложение за селскостопанска механизация EIMA,

Няма снимка

Иновации при CLAAS: резервните части ще бъдат повече, а времето за доставка - по-малко

CLAAS ще инвестират 22 милиона евро в разширяването на логистичния център за резервни части в Хам, Германия. Изграждането на нов автоматизиран високостелажен склад се осъществява като част от общата

Няма снимка

Комбайните - интелигентни и мощни, имат ненадмината производителност

IDEAL е високоикономична и в същото време много ефективна машина, която ще намалява разходите за поддръжка до минимум Портфолиото за агротехника на фирма Варекс ООД разполага с няколко златни линии

Още от Фермер
Няма снимка

Прима е устойчива на струпясване

Сортът е подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване. Дървото има силен растеж.

Няма снимка

Умря рядка двуглава змия, открита във Вирджиния (Видео)

Рядката двуглава змия, която беше открита преди няколко месеца в щата Вирджиния, се е споминала, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията цитира репортаж на в. "Вашингтон пост".

Няма снимка

Домашният вермут

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

Няма снимка

Австралийските козевъди намаляват поголовието

Австралия е най-големият износител на козе месо в света. Но износът на живи кози е намалял от 88 897 глави през 2014-2015 г. до 16 578 глави през миналата финансова година,

Няма снимка

Как да съхраните гранулите за котката

В запечатани опаковки годността е 1-1,5 година Започваме с предупреждение - внимавайте да не дадете мухлясала суха храна! Когато се съхранява неправилно, това често се случва.

Няма снимка

Идват още облаци, дъжд и сняг

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг.