Кои са основните фактори при избора на плугове

01 ноември 2018 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Съобразете се с характерните особености на почвите, които обработвате, с възможностите ви за енергийно осигуряване на обработките в наличния машинно-тракторен парк и с готовността ви за инвестиции в иновативни инвентари

Добрата култура се нуждае от добра и специфична за нея почва, за която от своя страна трябва подходящо оборудване за обработка. То включва две основни категории инструменти - за първична и вторична обработка.

В основата на първичната обработка са плуговете. Според специалистите от TradeFarmMachinery дори и в стопанствата, където се практикуват минимални технологии за почвообработка (mini-till и no-till), няма как да се мине съвсем без плуг. Инвентарът е необходим и на фермерите, които въвеждат в експлоатация оставени пустеещи земи. А окопните и овощни култури технологично могат да се отглеждат само с използването на плуг.

Как да изберете правилния инвентар за своето стопанство?

Видът на селскостопанското оборудване, в което решите да инвестирате, зависи от вашия бюджет, от вида на почвата, с която работите, от размера на стопанството, както и от културите, които планирате да засадите. Зависи също и от теглителната сила, с която разполагате във вашия машинно-тракторен парк

Обработката трябва да се извършва, само ако увеличава задържането на влагата в почвата, контролира плевелите, вредителите и болестите при подготовката на подходящо място за сеене. Ето защо изборът на правилното оборудване е от първостепенно значение, тъй като поставянето на грешен плуг върху неправилен тип почви може да причини повреди на оборудването, прекомерна манипулация или ерозия на почвата.

Тези фактори са ключови и при избора на защита на корпуса

При каменисти и преуплътнени почви се препоръчват плугове с пружинна, ресорна или хидравлична защита, тъй като традиционната болтова защита може да доведе до повишен разход на резервни части. В хидравличната защита няма сложни триещи се детайли, които с времето да се износят.

Когато се обмисля закупуване на плуг, независимо дали е нов или използван, той трябва да бъде съобразен с възможностите на наличния машинно-тракторен парк - мощност на трактора, навесната система, капацитет на повдигане на задната втулка и размер на гумите.

Не по-малко важно е да се обърне внимание на материала, използван за направата на рамата и плужните тела. Той определя износоустойчивостта на машината и качеството на работа.

Съществуват различни типове плугове, които са на разположение за вашите нужди. Производителите на плугове, и български, и световни непрекъснато усъвършенстват конструкцията им, повишават тяхната надеждност и продуктивност.

Напоследък в селското стопанство все повече навлиза автоматизирането на процесите. На пазара вече се появиха ISOBUS-съвместими плугове, което означава, че всички настройки за идеалната бразда могат да се правят директно от кабината на трактора. Това значително облекчава работата на механизатора.

Вероятно най-старата и основна форма на култиватор е обръщателният плуг

Той се използва за прорязване и преобръщане на почвата, за да унищожи всички покълнали плевели.

Точно затова е снабден с плужни тела, наподобяващи лопати, които гарантират, че никаква почва не остава отдолу. Те са обичайните с цели дъски или лентови. И двата вида имат своите предимства.

Лентовите са много подходящи за лепкави каменисти почви, а целите дъски са по-скоро за леки песъчливи почви, тъй като там лентовият няма да може да обърне слоя (пръстта ще изпадне от решетките преди да се обърне).

При тежки почви обръщаният слой не се разпада затова няма нужда от цяла дъска, която да го крепи - напротив решетъчната /лентовата/ спомага за лекото разрохкване и по-лесно усипване на обръщания слой плюс по-малкото съпротивление.

На пазара има множество вариации на обръщателни плугове.

Обикновено плужните тела са снабдени с две крила, които повдигат почвата и правят бразда. Има и вариант с обръщателен механизъм, който следва една посока. Това са т.нар. еднопосочни навесни плугове. И тук изборът зависи от нуждите.

Обръщателният плуг има приложение там, където е необходимо да се образуват легла за полагане на семената, за да се осигури правилното развитие на бъдещите култури. Този плуг е много подходящ за работа с картофи.

Множество съвременни фермери избират да използват ротационни плугове тъй като тези вариации са изключително подходящи за подготовката на лехи. В този случай стоманените зъби или остриета се използват за проникване под повърхностния слой. Ротационните плугове могат да бъдат оборудвани с работни органи за суха или влажна почва. Характеризират се с това, че позволяват ефективна почвообработка при силно преовлажнени обработвани парцели.

Ротационните плугове биват три типа - прикачни, навесни и самоходни. Последните обикновено са по-малки и се задвижват от собствен двигател. Те са ефективни в малки стопанства или градини, където фермерът управлява сам плуга.

Ако се стремите да проникнете на по-голяма дълбочина, така че да придадете рохкавост на почвата обърнете внимание на чизелите

Те са снабдени с много метални зъбци, закрепени на плуговата рамка. Големината на чизела и броя на зъбците закрепени на рамката му зависят от 2 основни фактора - размера на трактора и площта за култивиране. Дължината и ширината на един чизел или негов зъб се определя от дълбочината, на която искаме да засаждаме. Някои фермери използват плитки чизели, за да избегнат достигането до системата от водни тунели или канали, които се използват за напояване.

За разлика от обръщателните, които изхвърлят и отхвърлят почвата встрани, чизелите правят минимално разрохване на естественото наслояване на почвата и нейното съдържание.

Те създават дълбоки редове, подпомагащи дренажа и по-дълбокото израстване на корена, където неизползвани преди хранителни вещества могат да бъдат оползотворени. Обикновено разполагат със защита срещу повреда на зъбците от камъни или скали в земята по време на работа.

По материали от интернет и чуждия печат

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Как плуговете са се променили през годините

Производителите непрекъснато усъвършенстват конструкцията им, за да повишават тяхната надеждност и продуктивност Ивона Величкова Oранта е древно умение, което се извършва от хилядолетия.

Няма снимка

Създадоха първата в света автономна пръскачка за овощни градини

Нископрофилната форма на GUSS е проектирана специално, за да позволи на клоните да преминават през горната част на превозното средство, без да повредят или изтласкат плодовете от

Няма снимка

Топ съвети за купувачи на употребявана торачка

Ако машината постоянно е изложена на атмосферните влияния, е напълно възможно покритието да се влоши след 10 до 12 години Ивона Величкова Изкуственият тор е корозивен продукт и ако торачката не се

Няма снимка

Как ще изглежда земеделието след 20 г.

Вертикалните градини, роботизираните трактори и виртуалните боксове за добитъка стават реалност * С новите технологии емисиите ще бъдат по-малко Националният съюз на земеделските производители във

Няма снимка

Цифрова машина за плевене е алтернатива на хербицидите

За общинска и градинарска употреба XPower разполага с вариант от 1.5 м, а 3-метровата версия ще бъде от голям интерес за производителите с големи стопанства Хербицидното активно вещество дикват е

Няма снимка

На SIMA 2019 акценти върху умни машини за днес и утре

Любомир Коралов наш специален пратеник в Париж Каква ще бъде агротехниката през 2019 г.? Разбира се, още предните години имаше достатъчно идеи и проекти за решителното ѝ обновление.

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.