Кои са основните фактори при избора на плугове

01 ноември 2018 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Съобразете се с характерните особености на почвите, които обработвате, с възможностите ви за енергийно осигуряване на обработките в наличния машинно-тракторен парк и с готовността ви за инвестиции в иновативни инвентари

Добрата култура се нуждае от добра и специфична за нея почва, за която от своя страна трябва подходящо оборудване за обработка. То включва две основни категории инструменти - за първична и вторична обработка.

В основата на първичната обработка са плуговете. Според специалистите от TradeFarmMachinery дори и в стопанствата, където се практикуват минимални технологии за почвообработка (mini-till и no-till), няма как да се мине съвсем без плуг. Инвентарът е необходим и на фермерите, които въвеждат в експлоатация оставени пустеещи земи. А окопните и овощни култури технологично могат да се отглеждат само с използването на плуг.

Как да изберете правилния инвентар за своето стопанство?

Видът на селскостопанското оборудване, в което решите да инвестирате, зависи от вашия бюджет, от вида на почвата, с която работите, от размера на стопанството, както и от културите, които планирате да засадите. Зависи също и от теглителната сила, с която разполагате във вашия машинно-тракторен парк

Обработката трябва да се извършва, само ако увеличава задържането на влагата в почвата, контролира плевелите, вредителите и болестите при подготовката на подходящо място за сеене. Ето защо изборът на правилното оборудване е от първостепенно значение, тъй като поставянето на грешен плуг върху неправилен тип почви може да причини повреди на оборудването, прекомерна манипулация или ерозия на почвата.

Тези фактори са ключови и при избора на защита на корпуса

При каменисти и преуплътнени почви се препоръчват плугове с пружинна, ресорна или хидравлична защита, тъй като традиционната болтова защита може да доведе до повишен разход на резервни части. В хидравличната защита няма сложни триещи се детайли, които с времето да се износят.

Когато се обмисля закупуване на плуг, независимо дали е нов или използван, той трябва да бъде съобразен с възможностите на наличния машинно-тракторен парк - мощност на трактора, навесната система, капацитет на повдигане на задната втулка и размер на гумите.

Не по-малко важно е да се обърне внимание на материала, използван за направата на рамата и плужните тела. Той определя износоустойчивостта на машината и качеството на работа.

Съществуват различни типове плугове, които са на разположение за вашите нужди. Производителите на плугове, и български, и световни непрекъснато усъвършенстват тяконструкцията им, повишават тяхната надеждност и продуктивност.

Напоследък в селското стопанство все повече навлиза автоматизирането на процесите. На пазара вече се появиха ISOBUS-съвместими плугове, което означава, че всички настройки за идеалната бразда могат да се правят директно от кабината на трактора. Това значително облекчава работата на механизатора.

Вероятно най-старата и основна форма на култиватор е обръщателният плуг

Той се използва за прорязване и преобръщане на почвата, за да унищожи всички покълнали плевели.

Точно затова е снабден с плужни тела, наподобяващи лопати, които гарантират, че никаква почва не остава отдолу. Те са обичайните с цели дъски или лентови. И двата вида имат своите предимства.

Лентовите са много подходящи за лепкави каменисти почви, а целите дъски са по-скоро за леки песъчливи почви, тъй като там лентовият няма да може да обърне слоя (пръстта ще изпадне от решетките преди да се обърне).

При тежки почви обръщаният слой не се разпада затова няма нужда от цяла дъска, която да го крепи - напротив решетъчната /лентовата/ спомага за лекото разрохкване и по-лесно усипване на обръщания слой плюс по-малкото съпротивление.

На пазара има множество вариации на обръщателни плугове.

Обикновено плужните тела са снабдени с две крила, които повдигат почвата и правят бразда. Има и вариант с обръщателен механизъм, който следва една посока. Това са т.нар. еднопосочни навесни плугове. И тук изборът зависи от нуждите.

Обръщателният плуг има приложение там, където е необходимо да се образуват легла за полагане на семената, за да се осигури правилното развитие на бъдещите култури. Този плуг е много подходящ за работа с картофи.

Множество съвременни фермери избират да използват ротационни плугове тъй като тези вариации са изключително подходящи за подготовката на лехи. В този случай стоманените зъби или остриета се използват за проникване под повърхностния слой. Ротационните плугове могат да бъдат оборудвани с работни органи за суха или влажна почва. Характеризират се с това, че позволяват ефективна почвообработка при силно преовлажнени обработвани парцели.

Ротационните плугове биват три типа - прикачни, навесни и самоходни. Последните обикновено са по-малки и се задвижват от собствен двигател. Те са ефективни в малки стопанства или градини, където фермерът управлява сам плуга.

Ако се стремите да проникнете на по-голяма дълбочина, така че да придадете рохкавост на почвата обърнете внимание на чизелите

Те са снабдени с много метални зъбци, закрепени на плуговата рамка. Големината на чизела и броя на зъбците закрепени на рамката му зависят от 2 основни фактора - размера на трактора и площта за култивиране. Дължината и ширината на един чизел или негов зъб се определя от дълбочината, на която искаме да засаждаме. Някои фермери използват плитки чизели, за да избегнат достигането до системата от водни тунели или канали, които се използват за напояване.

За разлика от обръщателните, които изхвърлят и отхвърлят почвата встрани, чизелите правят минимално разрохване на естественото наслояване на почвата и нейното съдържание.

Те създават дълбоки редове, подпомагащи дренажа и по-дълбокото израстване на корена, където неизползвани преди хранителни вещества могат да бъдат оползотворени. Обикновено разполагат със защита срещу повреда на зъбците от камъни или скали в земята по време на работа.

По материали от интернет и чуждия печат

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Дистанционният мониторинг пести време, пари и риск

Произведеното от John Deere оборудване за ремонт и експлоатация, включително Expert Alerts и Machine Dashboard, ще бъдат фабрично инсталирани на новите самоходни машини на марката Machine Dashboard

Няма снимка

Сензация в оптимизацията на тракторите

DynaTrac интерфейсът позволява на фермерите бързо и успешно да се подготвят за прецизно земеделие с техния актуален набор от оборудване и инструменти Във време,

Няма снимка

Как машините да отговорят на изискванията за екологичност

Заради опазването на околната среда и безопасността техниката втора употреба минава през редица технически прегледи Не е тайна, че производството на зърно, зеленчуци и плодове е енергоемко.

Няма снимка

Новаторски системи за следобработка

Новата гама трактори T5 AutoCommand на New Holland осигурява върховен комфорт при управление, водещо в отрасъла качество на изпълнение и оптимална производителност Гамата трактори T5 AutoCommand на

Няма снимка

Контактната повърхност на гумите намалява вредите от уплътняване

Ремаркетата CARGOS 8500 на CLAAS са вече с шаси tridem и гуми 30,5 цола, което максимално щади почвата Това е уникална комбинация в този пазарен сегмент Проблемът за опазване на почвата става

Няма снимка

Стабилни пазари или забавяне на продажбите?

Експерти в ЕС прогнозират запазване на темпа на търговия с агротехника Не се изключва и забавяне поради световните търговски конфликти, смятат отвъд океана Любомир Коралов Световният пазар на

Още от Фермер
Няма снимка

Асоциацията на зърнопроизводителите възразява срещу проекта на закон за земята

Призовава проектът да бъде изцяло преразгледан и преработен "Считаме, че законопроектът е нецелесъобразен и противоречи на основните пазарни принципи.

Няма снимка

Защо някои пчелни семейства не се облитат

Дружното и енергично облигтане показва, че семейството  е добре. Слабото облитане на единични пчели или суетеното на пчели пред входа или диарични петна около входа са сигнал,

Няма снимка

Резници за присаждане

Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.

Няма снимка

Европарламентът гласува планове за процедурата по разрешаване на пестициди

Регулаторната рамка на ЕС трябва да стимулира иновациите и пестицидите с нисък риск Научни експерти трябва да извършат преглед на изследванията за канцерогенността на глифозата Изискванията за данни

Няма снимка

Франция забрани продажбата на хербицида Roundup Pro 360

Френските власти забраниха на 15 януари продажбата на форма на будещия спорове убиец на плевели Roundup.  Това стана след решение на съда, че регулаторите не са взели под внимание съображенията за

Няма снимка

В Тутраканци и Бозвелийско искат обезщетения за прасета, заклани заради чумата

Хората от село Тутраканци, община Провадия, заявиха, че ще заведат съдебен иск срещу Българската агенция за безопасност на храните, съобщи БНР. Те събират подписи с обръщение към премиера Бойко