Кои са основните фактори при избора на плугове

01 ноември 2018 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Съобразете се с характерните особености на почвите, които обработвате, с възможностите ви за енергийно осигуряване на обработките в наличния машинно-тракторен парк и с готовността ви за инвестиции в иновативни инвентари

Добрата култура се нуждае от добра и специфична за нея почва, за която от своя страна трябва подходящо оборудване за обработка. То включва две основни категории инструменти - за първична и вторична обработка.

В основата на първичната обработка са плуговете. Според специалистите от TradeFarmMachinery дори и в стопанствата, където се практикуват минимални технологии за почвообработка (mini-till и no-till), няма как да се мине съвсем без плуг. Инвентарът е необходим и на фермерите, които въвеждат в експлоатация оставени пустеещи земи. А окопните и овощни култури технологично могат да се отглеждат само с използването на плуг.

Как да изберете правилния инвентар за своето стопанство?

Видът на селскостопанското оборудване, в което решите да инвестирате, зависи от вашия бюджет, от вида на почвата, с която работите, от размера на стопанството, както и от културите, които планирате да засадите. Зависи също и от теглителната сила, с която разполагате във вашия машинно-тракторен парк

Обработката трябва да се извършва, само ако увеличава задържането на влагата в почвата, контролира плевелите, вредителите и болестите при подготовката на подходящо място за сеене. Ето защо изборът на правилното оборудване е от първостепенно значение, тъй като поставянето на грешен плуг върху неправилен тип почви може да причини повреди на оборудването, прекомерна манипулация или ерозия на почвата.

Тези фактори са ключови и при избора на защита на корпуса

При каменисти и преуплътнени почви се препоръчват плугове с пружинна, ресорна или хидравлична защита, тъй като традиционната болтова защита може да доведе до повишен разход на резервни части. В хидравличната защита няма сложни триещи се детайли, които с времето да се износят.

Когато се обмисля закупуване на плуг, независимо дали е нов или използван, той трябва да бъде съобразен с възможностите на наличния машинно-тракторен парк - мощност на трактора, навесната система, капацитет на повдигане на задната втулка и размер на гумите.

Не по-малко важно е да се обърне внимание на материала, използван за направата на рамата и плужните тела. Той определя износоустойчивостта на машината и качеството на работа.

Съществуват различни типове плугове, които са на разположение за вашите нужди. Производителите на плугове, и български, и световни непрекъснато усъвършенстват тяконструкцията им, повишават тяхната надеждност и продуктивност.

Напоследък в селското стопанство все повече навлиза автоматизирането на процесите. На пазара вече се появиха ISOBUS-съвместими плугове, което означава, че всички настройки за идеалната бразда могат да се правят директно от кабината на трактора. Това значително облекчава работата на механизатора.

Вероятно най-старата и основна форма на култиватор е обръщателният плуг

Той се използва за прорязване и преобръщане на почвата, за да унищожи всички покълнали плевели.

Точно затова е снабден с плужни тела, наподобяващи лопати, които гарантират, че никаква почва не остава отдолу. Те са обичайните с цели дъски или лентови. И двата вида имат своите предимства.

Лентовите са много подходящи за лепкави каменисти почви, а целите дъски са по-скоро за леки песъчливи почви, тъй като там лентовият няма да може да обърне слоя (пръстта ще изпадне от решетките преди да се обърне).

При тежки почви обръщаният слой не се разпада затова няма нужда от цяла дъска, която да го крепи - напротив решетъчната /лентовата/ спомага за лекото разрохкване и по-лесно усипване на обръщания слой плюс по-малкото съпротивление.

На пазара има множество вариации на обръщателни плугове.

Обикновено плужните тела са снабдени с две крила, които повдигат почвата и правят бразда. Има и вариант с обръщателен механизъм, който следва една посока. Това са т.нар. еднопосочни навесни плугове. И тук изборът зависи от нуждите.

Обръщателният плуг има приложение там, където е необходимо да се образуват легла за полагане на семената, за да се осигури правилното развитие на бъдещите култури. Този плуг е много подходящ за работа с картофи.

Множество съвременни фермери избират да използват ротационни плугове тъй като тези вариации са изключително подходящи за подготовката на лехи. В този случай стоманените зъби или остриета се използват за проникване под повърхностния слой. Ротационните плугове могат да бъдат оборудвани с работни органи за суха или влажна почва. Характеризират се с това, че позволяват ефективна почвообработка при силно преовлажнени обработвани парцели.

Ротационните плугове биват три типа - прикачни, навесни и самоходни. Последните обикновено са по-малки и се задвижват от собствен двигател. Те са ефективни в малки стопанства или градини, където фермерът управлява сам плуга.

Ако се стремите да проникнете на по-голяма дълбочина, така че да придадете рохкавост на почвата обърнете внимание на чизелите

Те са снабдени с много метални зъбци, закрепени на плуговата рамка. Големината на чизела и броя на зъбците закрепени на рамката му зависят от 2 основни фактора - размера на трактора и площта за култивиране. Дължината и ширината на един чизел или негов зъб се определя от дълбочината, на която искаме да засаждаме. Някои фермери използват плитки чизели, за да избегнат достигането до системата от водни тунели или канали, които се използват за напояване.

За разлика от обръщателните, които изхвърлят и отхвърлят почвата встрани, чизелите правят минимално разрохване на естественото наслояване на почвата и нейното съдържание.

Те създават дълбоки редове, подпомагащи дренажа и по-дълбокото израстване на корена, където неизползвани преди хранителни вещества могат да бъдат оползотворени. Обикновено разполагат със защита срещу повреда на зъбците от камъни или скали в земята по време на работа.

По материали от интернет и чуждия печат

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Тестове правят избора на мощност точен и печеливш

Инженерното динамометрично изпитване на земеделска техника има за цел да определи взаимодействието между въртящия момент и мощността на двигателя Важна информация за фермерите при закупуването на

Няма снимка

Цифровото земеделие - фокус на EIMA International 2018

В конкурса за нови технологии бяха присъдени 28 награди и 45 поощрения за технически решения   В Болоня започна тазгодишното издание на световното изложение за селскостопанска механизация EIMA,

Няма снимка

Иновации при CLAAS: резервните части ще бъдат повече, а времето за доставка - по-малко

CLAAS ще инвестират 22 милиона евро в разширяването на логистичния център за резервни части в Хам, Германия. Изграждането на нов автоматизиран високостелажен склад се осъществява като част от общата

Няма снимка

Комбайните - интелигентни и мощни, имат ненадмината производителност

IDEAL е високоикономична и в същото време много ефективна машина, която ще намалява разходите за поддръжка до минимум Портфолиото за агротехника на фирма Варекс ООД разполага с няколко златни линии

Няма снимка

Мотокар 4x4 от Manitou- за градина и стопанство

Машината има възможност за превключване от двуколесно към четириколесно задвижване, независимо дали е в действие или не Manitou пусна своя нов мотокар MC18-4,

Няма снимка

Интелигентна система за защита на полето

Силажокомбайнът CLAAS JAGUAR 960 TERRA TRAC задава нови стандарти по отношение предпазването на структурата на ожънатите площи Специално за в. "Български фермер" Германия,

Още от Фермер
Няма снимка

Още едно предимство в храните, богати на витамин D

След нови изследвания учените са успели да докажат, че витамин D увеличава издръжливостта на тялото и има положителен ефект върху работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Няма снимка

Нов инструмент за финансиране на фермери и предприемачи

Новина за земеделски производители, предприемачи и предприятия подготвят от асоциацията на местните инициативни групи. На 16 ноември т.г. от 10.30 ч.

Няма снимка

Количеството на витамините в меда е ограничено

Медът съдържат следните витамини: С - основната му функция е окислително-възстановителна. Оказва влияние върху обмяната на веществата, поддържа нормалната пропускливост на съдовите стени,

Няма снимка

Мерки срещу червясването на орехите

. Когато ореховото дърво е много голямо, е трудно да се води химическа борба. Ако е по-малко, препоръчително е да се пръска. Ориентировъчно се дава третирането да е в края на юли - началото на

Няма снимка

Защо Европейската сметна палата не харесва идеите за ОСП

Това стана ясно миналата седмица, когато одитори от ЕС изразиха неодобрение към планираните аграрни идеи в новата Обща селскостопанска политика след 2020 година.

Няма снимка

Спад в цените на зърното

След излизането на ноемврийския доклад на земеделското министерство на САЩ, който обърка операторите, цените на зърното се понижиха. Ако се потвърди увеличението на запасите от китайска царевица с