Зеленчуци в слама

07 ноември 2018 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Методът дава прекрасни възможности за дизайнерско творчество.

Идеята за засаждане на зеленчуци в слама хрумва на младия Джоел Карстън, когато след редица житейски промени му се налага да живее в къща на брега на блато. Градината обаче му липсва. Тогава си спомня как в детството му от натрупаните в плевнята бали слама изниквали огромни бурени. Това ражда идеята, която по-късно той експериментира, развива и описва в книгата си Straw Bale Gardens ("Градини от сламени бали").

Карстън смята, че зеленчуците, отглеждани в бали, раждат с около 25% повече, отколкото ако са засадени в почвата. Това се дължи на повечето кислород, вода и хранителни вещества. В добавка към всичко това топлината от разлагането на сламата означава, че растенията се развиват по-рано, периодът на реколтата се удължава, следователно и добивът е по-голям. Трудът също е по-малко, отколкото при конвенционалния начин - балите не се нуждаят от плевене и прекопаване. И не се налага работещите да се навеждат.

Картофите също са много подходящи за този метод (по три растения на бала), тъй като се вадят много лесно, съвсем чисти са и раждат много.

Последовател

"Била съм градинарка през целия ми живот, но вече с моята ограничена подвижност ми е трудно да се навеждам. С този метод отново мога да работя в градината и дори имам по-добри резултати от моите приятели, които отглеждат по традиционен начин. Много съм щастлива, че мога да продължа тази моя страст", признава г-жа Милдред (от Розвил, САЩ) в Инстаграм.

Можете да направите сламена зеленчукова градина в двора, на асфалтирана алея пред дома, на балкона, на място с камениста или замърсена почва, и навсякъде, където има поне шест до осем часа слънце, казва Карстън. Методът е особено благоприятен за райони с по-кратки сезони на отглеждане, тъй като балите се затоплят много по-бързо, отколкото почвата, което стимулира израстването на растението в самото начало.

Ключът към успеха е, че растенията на практика растат в наскоро разложена слама.

В книгата си откривателят сравнява отглеждането в сламени бали със засаждането в контейнер, с разликата в това, че вътрешността в балите започва да се разлага, което осигурява богата среда за растеж на зеленчуците."Обвивката на балата се разлага бавно. Тя играе ролята на контейнер. Вътрешността, която се разлага по-бързо е сместа, която използваме вместо пръст."

Нужни са само вода и светлина, не са необходими специални инструменти, нито задълбочено познаване на градинарството, така че е перфектно и за аматьори, и за експерти, твърди още Карстън. Единственото предупреждение е да е чиста сламата, защото от сеното покълват семена.

По материали от strawbalegardens.com

Рецептата на Карстън

1. Балите се подреждат върху найлон една до друга с широката част отгоре.

Ако подготвите градината си от бали слама преди зимата, ще сте напълно готови за засаждане, когато дойде пролетта.

2. През първите 10-14 дена балите се поливат ежедневно. Също така през първите шест дни се торят с 3 чаши на бала органичен тор през ден. След торене полейте, за да попадне торът по-навътре.

3. На 7-ия до 9-ия ден слагайте чаша и половина органичен тор всеки ден и вода; а на 10-тия ден - 3 чаши фосфор плюс калий. Балите ще станат горещи и влажни след всичко това.

4. Преди да засадите зеленчуците, може да поставите маркуч върху балите, ако не искате да поливате ръчно. Карстън препоръчва и монтиране на изправени пръти на 2,15 метра в края на всяка редица и прекарването на тел между тях на разстояния от по 25 см от върховете на балите. В начален стадии може върху най-долната тел да се преметне найлон, който да защити покълналите растения от студените нощи рано напролет. А когато растенията започнат да растат, телта става за вертикална рамка за увивните растения.

5. С гребло се правят дупки, в които се поставя разсадът. Дупките се пълнят с малко стерилна почвена смес. Ако се засаждат семена, балите се покриват с пласт (2,5 до 5 см) смес за садене, в която се садят. Една бала побира 3 стръка домати. По страните могат да се засадят едногодишни цветя и билки за красота и оползотворяване на мястото.

6. В края на сезона на беритбата балите ще са омекнали, увиснали и посивели. Така се е получил един чудесен компост за саксии и лехи за през зимата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Черно гниене по морковите

Черното гниене по морковите може да се наблюдава по растенията както в градината, така и при съхранението им. Отначало признаците се наблюдават по листата и листните дръжки,

Няма снимка

Черно гниене по морковите

Черното гниене по морковите може да се наблюдава по растенията както в градината, така и при съхранението им. Отначало признаците се наблюдават по листата и листните дръжки,

Няма снимка

Зимуващото зеле се храни и загърля

Побързайте с разсаждането му Ако през септември сте засели семена за производство на разсад, то през октомври сте засадили растенията на постоянно място в лехата.

Няма снимка

Есенните торове се заравят по-дълбоко

В зависимост от периода на торене се определя и дълбочината на внасяне на торовете. През есента основното торене на почвата се прави непосредствено преди дълбоката оран на почвата.

Няма снимка

Компост за биоторене

Използването на органични торове в дворната градина се отразява много добре на културните растения. Този вид торене може да се прилага не само в биоградинарството,

Няма снимка

Парник за ранни зеленчуци

Ако искате да си отгледате по-ранни зеленчуци, направете си парник. Трябва да се знае обаче, че през студените месеци парникът се отоплява с т.нар. биотопливо - пресен оборски тор и слама.

Още от Фермер
Няма снимка

Прима е устойчива на струпясване

Сортът е подходящ за любители, тъй като при отглеждането му се правят по-малко пръскания с фунгициди. Той е първият признат като генетично устойчив сорт на струпясване. Дървото има силен растеж.

Няма снимка

Умря рядка двуглава змия, открита във Вирджиния (Видео)

Рядката двуглава змия, която беше открита преди няколко месеца в щата Вирджиния, се е споминала, съобщава Асошиейтед прес. Агенцията цитира репортаж на в. "Вашингтон пост".

Няма снимка

Домашният вермут

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

Няма снимка

Австралийските козевъди намаляват поголовието

Австралия е най-големият износител на козе месо в света. Но износът на живи кози е намалял от 88 897 глави през 2014-2015 г. до 16 578 глави през миналата финансова година,

Няма снимка

Как да съхраните гранулите за котката

В запечатани опаковки годността е 1-1,5 година Започваме с предупреждение - внимавайте да не дадете мухлясала суха храна! Когато се съхранява неправилно, това често се случва.

Няма снимка

Идват още облаци, дъжд и сняг

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг.