Пръскане с карбамид

04 ноември 2018 Овошки 0     
Няма снимка
 

При някои овощни видове листопадът доста е напреднал. В този период задължително мероприятие, към което се насочва вниманието на овощарите, е третирането на дръвчетата с карбамид.

За предзимно пръскане с карбамид се препоръчва да се направи 5-7%-ов разтвор.

Затова ако приготвяте 10 литра вода, трябва да разтворите в тях 500-700 грама карбамид. Ако използвате друг продукт, който съдържа амиден азот, е необходимо да прочетете етикета.

Пръскането на овощните дръвчета е препоръчително да се направи в слънчев ден, за да може изпръскания разтвор да изсъхне много добре. Температурата на въздуха трябва да е над 5 градуса. Важно е да се изпръска повече разтвор, които да покрие цялото дръвче – останали листа, клонки, както и всички листа надали на земята.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Мерки срещу червясването на орехите

. Когато ореховото дърво е много голямо, е трудно да се води химическа борба. Ако е по-малко, препоръчително е да се пръска. Ориентировъчно се дава третирането да е в края на юли - началото на

Няма снимка

Как да размножите лешниковия храст

Използват се едногодишни издънки, които остават на майчиното растение Лешникът е култура, която набира все повече почитатели и сред любителите овощари.

Няма снимка

Пръскане на дръвчетата сега

. Ябълковите и крушовите дървета, нападнати силно от струпясване, е препоръчително да се напръскат обилно с 5% разтвор карбамид или с 1,5% фолиарел N.

Няма снимка

Семеяд и червей червясват орехите

Червивостта на орехите се причинява от два неприятеля: орехов семеяд и ябълков плодов червей. Ореховият е малка пеперуда, с керемидено-кафяви предни крила и голямо жълтеникаво петно в средата.

Няма снимка

Смокинята е субтропична култура

. Основен фактор, който определя дали смокинята може да се отглежда, е топлината. Особено важно е времето през периода, когато зреят плодовете през лятото - от август до края на октомври,

Няма снимка

Защо смокините омекват и окапват

Смокинята у нас се отглежда като любителска култура. Разбира се, има информация за това как да се засаждат, какви грижи да се полагат за растенията, но малко се познават вредителите й.

Още от Фермер
Няма снимка

Още едно предимство в храните, богати на витамин D

След нови изследвания учените са успели да докажат, че витамин D увеличава издръжливостта на тялото и има положителен ефект върху работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Няма снимка

Нов инструмент за финансиране на фермери и предприемачи

Новина за земеделски производители, предприемачи и предприятия подготвят от асоциацията на местните инициативни групи. На 16 ноември т.г. от 10.30 ч.

Няма снимка

Количеството на витамините в меда е ограничено

Медът съдържат следните витамини: С - основната му функция е окислително-възстановителна. Оказва влияние върху обмяната на веществата, поддържа нормалната пропускливост на съдовите стени,

Няма снимка

Защо Европейската сметна палата не харесва идеите за ОСП

Това стана ясно миналата седмица, когато одитори от ЕС изразиха неодобрение към планираните аграрни идеи в новата Обща селскостопанска политика след 2020 година.

Няма снимка

Спад в цените на зърното

След излизането на ноемврийския доклад на земеделското министерство на САЩ, който обърка операторите, цените на зърното се понижиха. Ако се потвърди увеличението на запасите от китайска царевица с

Няма снимка

Защо и фермерите стягат протест

Икономическа проектонаредба за горивата втрещи зърнопроизводителите От Националната асоциация на зърнопроизводителите казаха, че направо немеят  при вида на новата наредба на Министерството на