Торове и нитрати

04 ноември 2018 Зеленчуци 0     
Няма снимка
 

Често в любителските градини се използват органични торове - оборски тор, растителен компост, зелено торене.

Когато те се внасят в оптимални дози, това не влияе на съдържанието на нитрати. Ако обаче торовите норми се завишат, оборският тор може да доведе до повишаване на количеството им.

. Балансираното торене с азотни, фосфорни и калиеви торове, съчетано с внасяне на микроелементи се отразява благоприятно на растенията.

. Съдържанието на нитрати в продукцията зависи и от вида на тора. Когато се използват амониеви, амидни и бавнодействащи азотни торове, количеството на нитратите в продукцията е по-малко в сравнение с това при торене с нитратни.

. Съотношението между различните торове също оказва влияние върху нитратите. При едностранчиво торене с азотни торове, както и при излишък или недостиг на калий, съдържанието на нитрати в растенията и почвата се повишава значително.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Компост за биоторене

Използването на органични торове в дворната градина се отразява много добре на културните растения. Този вид торене може да се прилага не само в биоградинарството,

Няма снимка

Парник за ранни зеленчуци

Ако искате да си отгледате по-ранни зеленчуци, направете си парник. Трябва да се знае обаче, че през студените месеци парникът се отоплява с т.нар. биотопливо - пресен оборски тор и слама.

Няма снимка

Почва за зеленчуците

През студения период, когато няма много работа в градината, трябва да решите какви култури ще засаждате догодина. За да ви улесним, ще ви дадем малко информация,

Няма снимка

Семена от зеле

Семената от главесто зеле се образуват през втората година на отглеждането на растенията. За да се сдобиете със семена, съхранете няколко глави зеле до пролетта в хладно и проветриво помещение.

Няма снимка

Семена от кореноплодни

Кореноплодните видове - моркови, цвекло, коренов магданоз, целина, пащърнак и ряпа, са двугодишни растения и затова семена от тях се получават през втората година на отглеждането им им.

Няма снимка

Как се съхранява праз

Празът може да съхранявате в изби или на открито. Когато го оставите навън, преди настъпване на студовете може да покриете растенията с малко слама. След изскубване на праза,

Още от Фермер
Няма снимка

Още едно предимство в храните, богати на витамин D

След нови изследвания учените са успели да докажат, че витамин D увеличава издръжливостта на тялото и има положителен ефект върху работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Няма снимка

Нов инструмент за финансиране на фермери и предприемачи

Новина за земеделски производители, предприемачи и предприятия подготвят от асоциацията на местните инициативни групи. На 16 ноември т.г. от 10.30 ч.

Няма снимка

Количеството на витамините в меда е ограничено

Медът съдържат следните витамини: С - основната му функция е окислително-възстановителна. Оказва влияние върху обмяната на веществата, поддържа нормалната пропускливост на съдовите стени,

Няма снимка

Мерки срещу червясването на орехите

. Когато ореховото дърво е много голямо, е трудно да се води химическа борба. Ако е по-малко, препоръчително е да се пръска. Ориентировъчно се дава третирането да е в края на юли - началото на

Няма снимка

Защо Европейската сметна палата не харесва идеите за ОСП

Това стана ясно миналата седмица, когато одитори от ЕС изразиха неодобрение към планираните аграрни идеи в новата Обща селскостопанска политика след 2020 година.

Няма снимка

Спад в цените на зърното

След излизането на ноемврийския доклад на земеделското министерство на САЩ, който обърка операторите, цените на зърното се понижиха. Ако се потвърди увеличението на запасите от китайска царевица с