Манов мед с перга (пчелен хляб) и пчелен прашец

09 ноември 2018 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Пергата или т.нар. пчелен хляб представлява консервиран цветен прашец, запечатан с мед в част от килийките на восъчните пити, обясняват на myfood.bg.

 Вътре протичат ферментационни процеси, които правят пергата траен продукт с висока хранителна стойност.

Пергата съдържа високи дози витамини А, D, Е, С и В и микроелементи. В пчелния хляб са събрани и всички аминокиселини, важни за жизнените процеси в човешкия организъм.

В пергата се съдържат много полезни вещества, оказващи благотворно влияние на здравето и на пчелите, и на хората. Например, прашецът от глухарче е богат на каротиноиди (до 2,1 мг/г), които в човешкия организъм се превръщат във витамин А (ретинол), много полезен против отслабването на зрението. Всекидневната употреба на 5-6 г перга в продължение на три седмици създава необходимите запаси от този витамин в организма на човека, и то в период, когато постъплението на каротиноиди от други хранителни източници е ограничено.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Защо някои пчелни семейства не се облитат

Дружното и енергично облигтане показва, че семейството  е добре. Слабото облитане на единични пчели или суетеното на пчели пред входа или диарични петна около входа са сигнал,

Няма снимка

Ако има дни с 10-12 градуса, следете за облитане на пчелите

Според синоптиците, очакват ни дни с температура около 10 градуса и повече за отделни райони. Затова следете прогнозите  и по обяд отидете на пчелина,

Няма снимка

Ако майката се е загубила при обръщане на кошера

Ако имате обърнат кошер на пчелина през зимата, търсете майката. Ако не я откриете, трябва осиротелите пчели да се присъединят към някое по-слабо семейство.

Няма снимка

Ако откриете на пчелина повалени кошери и пчели в снега

Възможно е при силен вятър и навявания на сняг, да откриете обърнат кошер с разпилени пчели. веднага съберете разсипаните в снега пчели, защото има опасност много бързо да измръзнат и да умрат.

Няма снимка

Тревога! Ако долният вход на кошера е запушен с умрели пчели

В този случай труповете на на умрелите пчели трябва да се извадят. За целта се използва закривена тел. Ако умиранията се дължат на недоброкачествена храна или на заболяване от нозематоза,

Няма снимка

Има опасност от замърсяване на генофонда на българските пчели

Въпреки забраната у нас се внасят пчели майки от други държави, което е предпоставка за генни изменения, разпространение на нови болести и масово унищожаване на кошери, съобщи БНТ.

Още от Фермер
Няма снимка

Асоциацията на зърнопроизводителите възразява срещу проекта на закон за земята

Призовава проектът да бъде изцяло преразгледан и преработен "Считаме, че законопроектът е нецелесъобразен и противоречи на основните пазарни принципи.

Няма снимка

Резници за присаждане

Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.

Няма снимка

Европарламентът гласува планове за процедурата по разрешаване на пестициди

Регулаторната рамка на ЕС трябва да стимулира иновациите и пестицидите с нисък риск Научни експерти трябва да извършат преглед на изследванията за канцерогенността на глифозата Изискванията за данни

Няма снимка

Франция забрани продажбата на хербицида Roundup Pro 360

Френските власти забраниха на 15 януари продажбата на форма на будещия спорове убиец на плевели Roundup.  Това стана след решение на съда, че регулаторите не са взели под внимание съображенията за

Няма снимка

В Тутраканци и Бозвелийско искат обезщетения за прасета, заклани заради чумата

Хората от село Тутраканци, община Провадия, заявиха, че ще заведат съдебен иск срещу Българската агенция за безопасност на храните, съобщи БНР. Те събират подписи с обръщение към премиера Бойко

Няма снимка

Зам.-министър Янко Иванов: Контролът при производството на растения и растителни продукти гарантира качество и безопсност

"Стриктният контрол при производството на растения и растителни продукти гарантира качество и безопасност на произведените стоки. По този начин се осигурява стабилното им присъствие не само на